Forbrukertilsynet krever svar fra annonsører etter blogg-gjennomgang

MÅ SVARE FOR OMTALE: Eger Skin Clinic har fått brev fra Forbrukertilsynet angående sin omtale av injeksjoner. Foto: Getty Images.

Forbrukertilsynet vil ettergå omtale av injeksjoner og kosmetiske inngrep i sosiale medier. 

Maiken Svendsen
Publisert:

Forbrukertilsynet hadde før jul en gjennomgang av 20 influencere, hvor det ble avdekket brudd på markedsføringsloven i syv av ti reklameinnlegg.

Nå har de nok en gang hatt en gjennomgang, som viser kun to av ti innlegg hvor det er tvil om innlegget er merket godt nok.

Forbrukertilsynet fant ingen tydelige lovbrudd som gir grunnlag for sanksjoner, skriver de i en pressemelding.

De ønsker nå svar fra annonsørene som bruker influencere i sin markedsføring. Nelly.com og Eger Skin Clinic har fått brev hvor de blir bedt om å greie ut om sine rutiner, heter det i pressemeldingen.

NYHETER

Vil opereres som selfie-filter

– Markedsføring av Restylane og tilsvarende kosmetiske inngrep overfor barn og unge bidrar til et sterkere press når det gjelder utseendet og kropp. Dette kan ha negative konsekvenser for helsen til barn og unge, og kan også være ulovlig. Vi ber nå Eger Skin Clinic om å komme med forslag til hvordan de vil sikre at de tar hensyn til mindreårige i fremtidig reklame, sier Elisabeth Lier Haugseth, direktør i Forbrukertilsynet i pressemeldingen.

– Jeg ønsker nå å komme i dialog med Forbrukertilsynet, men har ikke lykkes å komme i kontakt med dem ennå, svarer innehaver av Eger Skin Clinic, Annkarin Jungsted til MinMote.

Tidligere toppblogger: – IDEALET JEG VAR MED PÅ Å SETTE, SKULLE JEG VÆRT FORUTEN

Strengere regler mot barn og unge

Direktør i Forbrukertilsynet Elisabeth Lier Haugseth sier til MinMote at det kun er botox som det er forbudt å markedsføre for, fordi det er et reseptbelagt legemiddel. Restylane og kosmetiske injeksjoner er ikke forbudt å markedsføre for.

– Men når man beveger seg inn på sosiale medier hvor det er mange barn og unge, kan man komme på kant med markedsføringsloven for barn og mindreårige. Da er det strengere regler, presiserer Haugseth.

Se «Elise Undersøker» hvordan selfie-filter påvirker selvbildet i videoen:

Når det gjelder regelverket for markedsføring og omtale av slike inngrep er det et politisk anliggende, sier Haugseth.

– Vi håndhever et regelverk som langt på vei kan stanse reklamen av denne typen produkter, legger hun til.

I et debattinnlegg i VG oppfordret barne- og likestillingsminister, Linda Hofstad Helleland, til at bransjen sammen laget mer forpliktende, etiske retnignslinjer for omtale av kosmetiske inngrep.

– Men hvis det ikke ryddes opp slik at barn og unge slipper å utsettes for reklame for kosmetiske inngrep på blogger, vil jeg vurdere å stramme inn på regelverket, skrev hun.

NYHETER

Caroline Berg Eriksen skrøt av deodorant til underlivet

Vil fjerne omtale fra hjemmesiden

Eger Skin Clinic i Oslo har på sine hjemmesider opplyst at de har samarbeid med influencere som Lene Orvik, Caroline Berg Eriksen, Astrid S og Louise Angelica Riise. De fleste samarbeidene gjelder vippeextentions og gelé- eller akrylnegler.

De har også to samarbeid med leppetrenden «key hole lips» på sin hjemmeside.

– Disse vil vi nå ta bort for å være på den sikre siden, sier innehaver Annkarin Jungsted.

Hun understreker samtidig at disse samarbeidene i sosiale medier kun har dreid seg om omtale for klinikken og ikke injeksjoner.

– Jeg ønsker ikke kommentere våre rutiner rundt omtale ytterligere før jeg har kommet i kontakt med Forbrukertilsynet, avslutter Jungsted.

Se «Elise Undersøker» leppetrenden «Key hole lip» i videoen under

Publisert: