Vogue-redaktør går av etter skandalefest med slave-tema

TIDLIGERE REDAKTØR: Donata Meirelles måtte si fra seg stillingen som redaktør for brasilianske Vogue. Foto: Getty Images

Donata Meirelles (50), redaktør for brasilianske Vogue, trer av etter hun har fått heftig kritikk for temaet på bursdagsfesten sin.

Ingeborg Aspeli
Publisert:

Redaktøren for den brasilianske versjonen av det anerkjente motemagasinet har gått av etter bilder fra 50-årsdagen hennes begynte å florere på sosiale medier. Hun ble heftig kritisert for at temaet for bursdagen skal ha fremmet slaveri.

Bildene viser blant annet at Donata Meirelles sitter på en slags trone omringet av svarte kvinner som er kledd i hvitt.

Kritikerne sammenlignet kvinnenes klær med uniformene som ble brukt av slaver, og peker på at tronen lignet på «adeira de sinhá» – stolen som ble brukt av slavemestere.

– De svarte kvinnene ble brukt som objekter til å skape en eksotisk scene.(...) Hun gjenskaper et bilde hvor hvite er overlegne og svarte blir dehumaniserte, skriver journalisten Stephanie Ribeiro i den brasilianske versjonen av Marie Claire ifølge The Guardian.

Den brasilianske artisten Elza Soares skriver på Instagram:

– Tenk på hvor mye du kan såre folk, deres minnes og deres folkeslag når du velger et tema for å «sprite opp» et lykkelig øyeblikk i livet ditt.

Rita Batista, en brasiliansk programleder på TV, har sammenlignet et bilde av Vogue-redaktøren på bursdagsfesten med et arkivbilde som har navnet «Kvinne fra Costa Carvalho-familien med to slaver».

– Det første er fra 1860. Det andre er faktisk fra 2019, skriver hun i billedteksten på Instagram.

Ifølge CNN skal også svarte kvinner ikledd tradisjonelle kjoler møtt gjestene i det de ankom bursdagsfesten.

NYHETER

Gucci får kritikk for genser

Dagen etter arrangementet skrev Meirelles at det ikke var meningen å fremstille de som jobbet i bursdagsselskapet som slaver.

– Men hvis jeg skapte et annet inntrykk er jeg lei meg, skriver hun.

Den tidligere Vogue-redaktøren er kjent for sine ekstravagante fester som blir gjestet av internasjonale designere og fotografer. Hun er også moren til influenseren Helena Bordon.

MOR OG DATTER: Donata Meirelles er moren til influenseren Helena Bordon. Foto: Getty Images

Onsdag annonserte hun at hun går av som redaktør for den anerkjente motemagasinet.

I en pressemelding skriver Vogue Brasil:

– Vi angrer veldig på hva som skjedde og håper at vi vil lære av debatten, sier de og legger til at de vil skape et panel som består av aktivister og akademikere som skal hjelpe de å skape innhold som bekjemper ulikhet.

Den uttalelsen går heller ikke ukritisk hjem til journalist Ribeiro.

Vogue Brazil director resigns over birthday photos evoking slavery

Mer en halvparten av Brasils 200 millioner innbyggere identifiserer seg som svarte eller med blandet opphav, likevel måtte året bli 2011 før det brasilianske motemagasinet hadde en svart kvinne på forsiden – 36 år etter magasinet ble lansert skriver avisen.

Den siste tiden har det vært flere skandaler knyttet til rasisme-kritikk i motebransjen. Katy Perry måtte nylig trekke to par sko fra markedet etter blackface-kritikk, og Gucci la seg langflate etter samme type anklagelser. Prada har også vært i søkelyset på grunn av heftig kritikk.

Publisert: