Moteikonet Iris Apfel runder 100 år

IKON: Her er Iris Apfel på premieren av dokumentaren om sitt eget liv i 2015.

«More is more, and less is a bore» er mottoet til motelegenden Iris Apfel som fyller 100 år søndag. Et utsagn hun uten tvil lever opp til.

Elise Alexandra Gulbrandsen
Publisert:

Iris Apfel er kulere og mer stilfull enn alle oss andre til sammen. Søndag runder hun 100 år.

– Det føles fantastisk, skrev hun på Instagram ti dager før den store dagen.

Med sine karakteristiske runde briller og giga-smykker deler hun også moteinspirasjon på Instagram til 1,7 millioner (!) følgere:

Kjent for sin ekstravagante og ultramaksimalistiske stil, lever hun etter et enkelt motto:

«More is more, and less is a bore».

Gjennom livet har Apfel jobbet med både mote og interiør. På Instagram har Apfel takket moren for å lære henne om stil.

– Min magiske mamma, min mentor, min muse. Som lærte meg å tilbe tilbehør. Jeg skylder deg alt, skrev Apfel på morsdagen.

Men hun er likevel tydelig på at hun aldri har hatt en plan, og at det meste i hennes lange karriere skyldes tilfeldigheter.

Iris Apfel ble født i New York, og har bodd og jobbet på Manhattan i mange år. Hun var gift med Carl Apfel i 68 år, fra 1947 til 2005, da han døde. Sammen drev de sitt eget tekstilselskap, hvor de blant annet innredet for ni presidenter i Det hvite hus.

Med en unik stilsans og en gigantisk samling av både klær og tilbehør, har Apfel hatt stor påvirkning på motebransjen. I New York skal luksusvarehuset Bergdrof Goodman ha en egen utstilling i anledning 100-årsdagen.

Iris Apfel ble først oppdaget av allmennheten i 2005, da hun var 84 år. Grunnen til at folk virkelig fikk øynene opp for henne var at Metropolitan Museum of Art ville stille ut hennes unike smykke- og klessamling.

Iris Apfel deltok på «The Fashion Group International's Night of Stars Gala» i 2016.

Selv om hun pensjonerte seg i 1992, har hun ikke hvilt på laurbærene. I 2019 signerte hun for eksempel en kontrakt med det anerkjente modellbyrået IMG Models, og nylig lanserte hun sin egen brillekolleksjon og egne interiørprodukter.

Til Wall Street Journal uttalte hun nylig at det er jobben som holder henne gående.

«Man må ha det gøy. Om man ikke har det gøy kunne man like gjerne ha vært død» er et av hennes kjente sitater.

Tilbake til det at Apfel er stiligere enn oss alle til sammen, her er fem gode eksempler:

– Jeg kler meg alltid for meg selv. Jeg bryr meg ikke om hva noen synes. Jeg er ikke opprørsk, og jeg gjør ikke disse tingene for å sjokkere noen. Oppriktig, jeg bryr meg ikke, har hun sagt til Today.

Iris Apfel på moteevent i 2019.
På moteshow i 2016.
Brillefin på moteuken i New York i 2016.
Iris Apfel på catwalken i 2012.
More is more på hagefest i 2015.
Publisert:
Elise Alexandra Gulbrandsen
Elise Alexandra er journalist i VG. Her skriver hun om mote, interiør og skjønnhet. Hun har en forkjærlighet for bruktshopping, og vil inspirere deg til å finne din egen stil.

Finn mer innhold om: