Er Elise (25) for tjukk for kleskjedene?

Journalist Elise Alexandra Gulbrandsen passer ikke inn i de største størrelsene i kjedebutikkene. – Forkastelig, mener ekspert.

Thea Roll Rakeng
Publisert:

SE VIDEOEN ØVERST I SAKEN.

MinMote-journalist Elise Alexandra Gulbrandsen både ser ut, og føler seg som en gjennomsnittlig størrelse medium. Men når hun skal handle på kjedebutikker som Bik Bok og Zara opplever hun ofte at selv ikke de største størrelsene passer.

Elise Alexandra Gulbrandsen. Foto: GISLE ODDSTAD, VG

En skjorte i XL strammer over brystet. En olabukse i størrelse large som er ment til å være stor og baggy sitter som et pølseskinn, og er umulig å få igjen knappen på.

– Dette er sykt trangt. Dette er den største størrelsen de har, i en butikk jeg føler at jeg burde kunne handle klær, sier Gulbrandsen i videoen fra prøverommet på Bik Bok.

KLÆR

Jeg prøvde tre plus size-kjoler - dette skjedde

Renè Høgsted er marked- og innkjøpsdirektør i Bik Bok, og har følgende kommentar til MinMote:

Det med størrelser er komplekst. Det finnes ingen europeisk standard som man kan følge, så det gjør det ikke enklere. På Bik Bok jobber vi kontinuerlig med å vurdere og utvikle dette.

Etter gjentatte forsøk på å få et tilsvar fra Zara, har de valgt å ikke besvare MinMotes henvendelser.

– Helt forkastelig

Professor Jorunn Sundgot-Borgen. Foto: NIH

Professor og ekspert på spiseforstyrrelser, Jorunn Sundgot-Borgen, har sett videoen og sier til MinMote at hun opplever butikkenes små størrelser som forkastelig. Hun peker på den negative innvirkningen det kan ha på selvfølelsen.

– Mange unge jenter og kvinner opplever å ikke passe den størrelsen de «antar» at de trenger. Kvinner som ikke er veldig trygge og har god selvfølelse opplever at de vegrer seg for å prøve tøy fordi det tærer på selvfølelsen, sier Sundgot-Borgen til MinMote og fortsetter:

– Det å da stadig oppleve å måtte be om størrelse large og xx-large oppleves som en bekreftelse på at en er svær. Det å ha klær som skulle passe en «normalvektig» kvinne merket som x-large er jo helt forkastelig, og kan altså ha en svært alvorlig innvirkning på noen jenter og kvinners selvfølelse og forhold til egen kropp.

Publisert: