Victoria's Secret får kritikk for manglende mangfold

GJENGANGER: Den svenske modellen Elsa Hosk er en av englene til Victoria's Secret. Hun blir igjen å se på catwalken under årets show. Foto: AFP

– Det virker stadig mer utdatert og gammeldags, sier moteredaktør Ida Elise Einarsdottir.

Ingeborg Aspeli
Publisert:

Torsdag kveld er det duket for Victoria's Secret årlige moteshow som senere rulles over TV-skjermer verden over. Undertøysmerket huker inn de største supermodellene som følger strenge dietter og treningsregimer for å komme i form til det som blir omtalt som verdens største moteshow.

Victoria's Secret Fashion Show har imidlertid mistet litt av glansen de siste årene, fordi de blir heftig kritisert for manglende mangfold blant modellene – spesielt når det kommer til kropp og størrelser. Og ifølge Business Insider går dette også over salgstallene da kundegrupper har gått over til konkurrerende merker som er mer inkluderende.

Ida Elise Einarsdottir, redaktør for motenettstedet Melk & Honning, mener at showet har mistet mye av sin relevans.

– Jo da, det er et av verdens største moteshow, men det er selvsagt ikke ensbetydende med det beste, og langt fra det mest relevante – kanskje snarere tvert imot. Det virker stadig mer utdatert og gammeldags noe det også får kritikk for, sier hun til MinMote.

Moteredaktøren peker på at Victoria's Secret har gjort flere justeringer de siste årene når det kommer til mangfold, spesielt ved å inkludere flere nasjonaliteter.

– Men jeg frykter det er «too little too late». Mangfold handler selvsagt om mer enn bare hudfarge – også om både kjønn, alder, kropp, seksuell legning og religiøs bakgrunn, for å nevne noe.

NYHETER

Norske Frida Aasen er klar for Victoria's Secret – igjen

I fjor gikk seertallene for showet ned hele 32 prosent sammenlignet med året før, ifølge The New York Post. Avisen peker også på at salgstallene har minsket de siste syv kvartalene.

MODELLER: Blant andre Candice Swanepoel, Adriana Lima, Alessandra Ambrosio og Elska Hosk på catwalken til Victoria's Secret Fashion Show i fjor. Foto: AP

Einarsdottir tror det snart kan være over og ut for undertøysmerket hvis det ikke fornyer seg, på tross av den sterke merkevaren.

– Man kjøper ikke lenger bare et produkt, men en livsstil. Det omfatter merkevarens identitet så vel som dets verdier når det kommer til for eksempel mangfold. Merkevarene og selskapene som ikke har forstått det, de kommer neppe til å overleve særlig lenge.

Kroppspositivist Carina Carlsen mener også at det er på tide at Victoria's Secret går nye veier.

– Jeg er litt forundret over at de faktisk greier å få det til når det peiler seg inn på en så smal kundegruppe, sier Carlsen til MinMote.

– Undertøyet er skikkelig lekkert, men jeg får det nok bare opp det ene låret, legger kroppspositivisten til.

Hun forteller at hun ikke skal se på showet når det ruller over skjermene i desember.

– Jeg gidder ikke å se på det. Det får meg bare til å følge meg dårlig.

I en motebransje som har vært i stor utvikling de siste sesongene, hvor fokuset på mangfoldighet har økt betraktelig, mener flere at det amerikanske undertøysmerket lever i fortiden. Rihannas undertøysmerke Savage x Fenty sin motevisning under New York Fashion Week i høst, er beviset på at mangfoldighet hører hjemme på en catwalk. Modeller i alle størrelser og etnisitet, deriblant den norske danseren Mona Berntsen, satt sitt preg på showet som ble hyllet verden over.

NYHETER

Fjorårets høydepunkter fra Victoria's Secret-showet

MANGFOLDIGHET: Rihannas visning av undertøysmerket Savage x Fenty har fått skryt for å være et friskt pust. Foto: AFP

Carlsen tror at ettersom mangfoldighet er i vinden, bidrar det til at flere blir obs på problematikken.

– Jeg tror flere og flere får øynene opp for at det er på tide at Victoria's Secret-showet blir litt mer inkluderende. Jeg kjenner flere som har vært fan av undertøysmerket tidligere, men som synes det blir for dumt nå, sier hun.

Kommentar: Ikke la deg blende av undertøysenglene

Kritikken mot Victoria Secret-showet har til og med ført til at den australske modellen Robyn Lawley har startet en kampanje som oppfordrer folk til å boikotte årets visning. Lawley har blant annet vært på forsiden av Sports Illustrated.

– La oss hjelpe Victoria's Secret til å være mer mangfoldige og inkluderende når det kommer til kroppsfasonger og størrelser, skriver hun på sin Instagram-profil.

– Frem til Victoria's Secret forplikter seg til å representere ALLE kvinner på scenen, så oppfordrer jeg til en boikott av årets Victoria's Secret Fashion Show. Det er på tide at Victoria's Secret forstår kjøpemakten til kvinner i ALLE aldre, fasonger, størrelser og etnisitet, skriver hun videre.

Anette Stulen i Spiseforstyrrelsesforeningen mener Victoria's Secret, sammen med mange andre aktører i bransjen, burde vise mer en én type kropp.

– Det er viktig med mangfold, spesielt på arenaer som dette showet som så mange får med seg.

Les også: Norsk modell fronter internasjonal undertøyskampanje

Hun peker på at slik fremstilling kan være med på å forsterke kroppspress eller spiseforstyrrelser.

– Dette er problematisk i en større sammenheng. Det kan føre til at folk får urealistiske forventninger til sin egen kropp.

Hun forteller at det er positivt at det har blitt større fokus rundt temaet.

– At folk er bevisste på at dette showet ikke er representativt, men kun viser fram en kroppstype, er viktig. Folk må forstå at dette ikke er normalen, sier hun.

Publisert: