Kommentar: Til 15-åringen - det er ikke kjolen som gjør deg bra

Foto: NTB Scanpix

Kjære 15 år gamle jente, du er mer enn bra nok. Du bare skjønner det ikke. Så stor er tvilen at minnedager som skoleball ødelegges av prestasjonsangst. Du kan bedre.

Martine Lunder Brenne
Publisert:

Forrige uke bestemte Østerås skole i Bærum seg for å ikke arrangere juleball. Årsaken er at statuspresset på elevene ble for stort til at skolen og enkelte foresatte klarte å håndtere det.

Skolen forsøkte først med bruktkjolesalg og limousin-nekt for 15-åringene, men det var ikke nok til å få bukt med kjøpepresset.

Her er noen ord til deg som ikke kjenner deg bra uten prinsessekjole, dyr designerveske eller perfekt polert kropp. Du som vil på skoleball i 2016, når mote- og utseendepresset antageligvis er større enn noensinne.

Jeg husker mitt eget skoleball for snart ti år siden, og den intense jakten på «kjolen». Jeg og bestevenninnene mine endte med å matche hverandre i pastellfargede prinsessekjoler i sateng.

MinMote-leder Martine Lunder kommenterer. Foto: Oleghn

Men under middagen var jeg egentlig mest opptatt av hvor kul hun med Marilyn Monroe-hår i parallellklassen var. Hun som hadde arvet en kjole og sydd litt om på den. Det var hun alle snakket om.

Hun hadde skjønt noe du også må huske på; at stil ikke kan kjøpes. At det ikke har en dritt å si hvilket merke du bruker eller hvor mye ballkjolen din koster.

Les også: – «Men alle andre skal!» sier datteren.

Verdens største stilikoner har særlig én ting til felles; stilen deres ligner ikke på alle andres. Det gjelder enten vi snakker om Katharine Hepburn som trosset bombshell-imaget i Hollywood med sin gutteaktige stil på 40- og 50- tallet, eller vår egen Jenny Skavlan som år etter år kårestil landets best kledde, på bakgrunn av antrekk hun som regel har sydd selv eller kjøpt på Fretex og tilpasset.

Men jeg forstår at presset er nesten umenneskelig å stå imot. For jeg vet du sliter med selvbildet – faktisk så mange som én av tre av dere tiendeklassinger.

Jeg ser det når Folkehelseinstituttet melder at bruken av antidepressiver hos jenter fra 15–19 år har over doblet seg de siste syv årene, og jeg ser det i TV2s nye dokuserie «Sykt Perfekt», hvor vi kan se en rekke jenter føle seg fullstendig mislykket i jakten på «likes», de beste karakterene, det mest perfekte ansiktet og den fineste kroppen.

Jeg ser det, når Østerås skole ser seg nødt til å avvikle hele skoleballordningen. Det er en innrømmelse av at presset er fullstendig ute av kontroll.

Jeg skulle bare ønske du kunne se at du og venninnene dine kan så sinnssykt mye bedre. En prinsessekjole, samme hvor mye tyll og glitter, vil aldri kunne reflektere hvor mye den jenta inni kjolen har å by på. Om noen år, når skoleballet bare er et vagt minne, kan jeg love deg at du knapt kommer til å huske hva du hadde på deg.

Kanskje du til og med kommer til å være litt flau over det, sånn som meg.

Når du plutselig er blitt en ung voksen, kommer du også til å se hvor bortkastet usikkerheten var, hvor mye den begrenset.

Jeg tror til og med jeg skal be deg om en ting: Hei på jentene rundt deg.

Det vi trenger, i et samfunn som er gjennomsyret av kroppspress, rosablogger og et generelt press på å være perfekt, er at dere 15-år gamle jenter heier hverandre frem og har troen på hverandre. Dere skal jo styre dette landet om en stund! Det er dere som skal ha toppjobbene, som skal pleie oss når vi blir gamle og som skal velge hva slags samfunn vi skal ha.

At dere ser at hvordan kjolene ser ut og hva de koster ikke har så mye å si – ei heller om man kommer på ball i limousin eller på sykkel. For klart dere skal ha skoleball – men ikke la jakten på en dyr kjole overskygge gleden over å samles og ha det gøy.

For jeg vet at du trenger et pusterom i en hverdag som for mange preges av et evig jag etter prestasjoner på alle områder. Ikke la skoleballet bli det motsatte.

Publisert: