Førstedamer mot pels

Med kun én dags mellomrom gikk to av verdens førstedamer ut og sa at de ikke bruker pels. Men selv om Michelle Obama er den siste i rekken av pelsmotstandere, er hun langt fra den eneste. Her er stjernene som har tatt standpunkt mot pels.

Mari Glans
Publisert:

Den franske førstedamen Carla Bruni-Sarkozy ble tidligere i vår fotografert i det som tilsynelatende var ekte pels. Etter dette gikk dyrevernsorganisasjonen PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) til aksjon mot Bruni-Sarkozy og ba henne om å donere pelskåpene sine til hjemløse. Nå har Carla Bruni-Sarkozy sendt brev til PETA og sagt at hun ikke lenger bruker ekte pels. Den franske førstedamen svarte at pelsen hun ble fotografert i ikke er ekte, og om hun eide ekte pels ville hun gladelig ha gitt dem bort.

Etter dette ble presidentfruen Michelle Obama spurt om sitt standpunkt til pels, og hennes sekretær sendte deretter ut en pressemelding om at Michelle Obama ikke bruker eller kommer til å bruke pels, ifølge Washington Post.

Dyrevernsorganisasjonen PETA er svært fornøyd med at førstedamene har tatt standpunkt mot pels.

- Ved å offisielt ta avstand fra pelsbruk, vil disse to stilikonene få mennesker overalt til å se pels for hva det virkelig er: gammeldags og ondskapsfullt, sier visepresident i PETA, Dan Mathews til Washington Times.

MinMote.no - Norges største moteside

Heller naken enn i pels

PETA har vakt oppsikt med sine reklamekampanjer mot pels, hvor flere av verdens største stjerner har posert nakne under slagordet «I'd rather go naked than wear fur» og andre fengende formuleringer. Kampanjene handler alle om dyrevern, enten det er mot pels, mot å spise kjøtt eller andre områder som angår dyr.

Stjerner som har posert for PETA er blant annet Eva Mendes, Pamela Anderson, Christina Applegate, Natalie Imbruglia, Pink og nå sist Audrina Patridge fra «The Hills».

MinMote.no - Norges største moteside

PETA-demonstranter har nærmest gjort det til en tradisjon å kuppe catwalken under motevisninger hvor designere bruker pels. De starter også egne kampanjer direkte rettet mot kjendiser som er flittige pelsbrukere. På hat-listen til PETA finner vi kjendiser som Madonna, Olsen-tvillingene, Kanye West, Kate Moss, Gwyneth Paltrow og Vogueredaktør Anna Wintour. Kampanjene er ofte ganske krasse, med formuleringer som «Fur is worn by beautiful animals and ugly people.»

Men kampanjene er effektive. Popstjernen Beyonce var tidligere på hat-listen grunnet sin forkjærlighet for eksklusiv pels. Etter PETA gikk til «angrep» mot Beyonce og forfulgte henne med informasjon om hva dyrene hun kler på seg går igjennom, har Beyonce forandret mening og er nå på listen over kjendiser som ikke bruker ekte pels.

MinMote.no - Norges største moteside

Dobbeltmoralske frontfigurer

Det er også mye dobbeltmoral ute og går. Burlesque-stjernen Dita Von Teese har tidligere vært et av PETAs ansikter utad, og har vært med i en kampanje for PETA om dyrevern. Likevel har Dita Von Teese vært en trofast pelsbruker, og har til og med sin egen kleslinje med pels. Dette vet PETA, men valgte likevel å ha Dita Von Teese i sin kampanje siden «de setter pris på alle bidrag».

Supermodellen Naomi Campbell har posert naken for PETA og var med i deres anti-pels kampanje. Likevel trippet hun ned catwalken i en gigantisk mårpels fra Fendi under moteuken i Milano. PETA sparket Campbell fra kampanjen samme dag.

Også designer Stella McCartney er kjent for sitt engasjement innen dyrevern, og bruker verken ull, pels eller skinn i sine kolleksjoner. Hun har også samarbeidet med PETA ved flere anledninger. Likevel har hun hatt på seg cowboyboots laget av ekte skinn med unnskyldningen om at skoene var vintage.

MinMote.no - Norges største moteside
Husk å følge minMote.no på Twitter!

Last opp ditt beste sommerantrekk her og vinn Hove-pass og jeans!

Publisert:

Finn mer innhold om: