Kristina (9) blir omtalt som supermodell: - Svært kritikkverdig

forside modellsak

9 år gamle Kristina Pimenova har over 2,5 millioner fans på sosiale medier, og blir allerede omtalt som «supermodell» og «den vakreste jenta i verden». - Skadelig og uansvarlig, mener barnepsykolog.

Thea Roll Rakeng
Publisert:
forside modellsak

MODELL: Kristina Pimenova er bare 9 år, men blir omtalt som både «supermodell» og «verdens vakreste jente». Foto: Instagram

forside modellsak

SKADELIG: Barnepsykolog Willy-Tore Mørk mener et barn ikke skal bli hentet inn i en «voksenverden» ved eksponeres med modellbilder på sosiale medier. Foto: Terje Mortensen / VG

Den russiske barnemodellen Kristina Pimenova har fått massiv oppmerksomhet den siste tiden, både på sosiale medier og i internasjonal presse. 9-åringen som blir omtalt som «supermodell» og «den vakreste jenta i verden», har en egen Instagram-profil med 469 171 følgere pr. dags dato, og over 2 millioner fans på Facebook-profilen sin.

Det er moren hennes, Glikeriya Pimenova, som styrer Instagram-kontoen til datteren og holder fansen oppdatert ved å poste profesjonelle modellbilder, og bilder hun har tatt av datteren selv.

«Heit»

«Glikeriya PimenovaThis is the only instagram account of Kristina Pimenova run by her mother. Kristina herself does not post on the internet. Remember beauty is inside❤️» , står det på Instagram-profilen.

Bildene får krass kritikk fra fansen som mener foreldrene bidrar til å seksualisere modell-datteren. «Heit», «perfekte ben» og «hun har allerede finere kropp enn meg (?)» er bare noen av kommentarene under bildene.

Kristina Pimenova har blant annet gjort fotojobber for motemagasinet Vogue, Armani, Roberto Cavalli og Benetton.

Saken fortsetter under bildet!

Foto: Skjermdump fra Instagram

- Usunt og skadelig

Willy-Tore Mørch, professor i barnepsykologi ved Universitetet i Tromsø, mener det er svært uforsvarlig av foreldrene å bringe datteren inn i en voksenrolle.

KRITISK: Barnepsykolog Willy-Tore Mørch mener barn kan få problemer senere i livet dersom de blir involvert i en voksenverden i tidlig alder. Foto: Terje Mortensen / VG

- Foreldre skal ikke eksponere barna sine på slike bilder gjennom hverken sosiale medier, eller andre steder. Man skal være veldig forsiktig med å bringe barn inn i roller hvor de mottar «voksenkommentarer» på utseendet sitt, slik som i denne saken. Det er både uansvarlig, usunt og skadelig, sier han til MinMote.

Mørk mener det er for tidlig for en 9-åring å samtykke til en slik massiv eksponering på sosiale medier.

- Et barn på 9 år har verken utviklet seg fysisk eller kognitivt sett for å forstå hva som foregår. Bildene og kommentarene vil stå på nettet for alltid, og det gjenstår å se hva slags konsekvenser dette vil få for barnet i fremtiden. Et barn skal leve i en barneverden hvor utseendefiksering, moter og modelljobbing er ikke-temaer, og det er foreldrenes ansvar å sørge for dette, sier han.

- Provoserende

Modellmamma og grunnlegger av Team Models, Eivor Øvrebø, blir provosert og sint når hun hører om 9-åringen, og mener eksponeringen er svært kritikkverdig.

PROVOSERT: Modellmamma Eivor Øvrebø mener det er for tidlig for et barn å jobbe som modell i en alder av 9 år. Foto: Janne Møller-Hansen/VG

- For det første er det altfor tidlig å jobbe som modell når man er så ung. Når et lite barn blir utsatt for så voldsom oppmerksomhet rundt utseendet sitt, er det klart at dette kan gjøre skade. Og ikke bare på det aktuelle barnet, men utseendetfikseringen kan også smitte over på andre barn og unge som kan tro det er slik man «bør» se ut, sier Øvrebø til MinMote.

Hun mener det er de foresattes ansvar å skjerme barna fra «denne gale verden vi lever i».

- Det finnes utallige barneskuespillere som opplever den samme type unormale og overveldende oppmerksomheten som denne barnemodellen. Vi lever i en gal verden, og det kreves et enormt støtteapparat for å takle en slik eksponering, og i dette tilfellet mener jeg foreldrene mislykkes i nettopp det, sier Øvrebø og legger til:

- Tittelen «supermodell» bør fjernes fra bransjen da den er misvisende og tullete. Og den bør i hvert fall ikke brukes på ei 9-år gammel jente.

Svarer på kritikken

I et eksklusivt intervju med Daily Mail svarer Kristinas mor, Glikeriya Pimenova, på kritikken.

- Du må være pedofil for å se noe galt i disse bildene, sier hun til avisen.

Pimenova mener at hun ikke gjør noe galt når hun legger ut bilder av datteren sin på sosiale medier.

- Beskyldningene om at jeg seksualiserer datteren min er jeg ikke enig i. Jeg har aldri bedt henne om å posere på noen som helst måte. Hun er bare en liten jente som tiltrekker seg mye oppmerksomhet. Dessverre kommer denne oppmerksomheten fra folk som har dype, personlige problemer, sier hun i intervjuet.

Foto: Skjermdump fra Instagram
Publisert:

Finn mer innhold om: