Kjendiser i sorg etter Vogue-redaktørens død

HYLLES: Vogue Italia redaktør Franca Sozzani døde torsdag, 66 år gammel. Her er hun på visningen av filmen hennes sønn lagde om hennes liv på filmfestivalen i Venezia i september

Franca Sozzani hylles som en legende, visjonær og kunstner. En rekke kjente navn både i og rundt motebransjen takker redaktøren for å stille spørsmål ved det etablerte i motebransjen. 

Publisert:

Torsdag ble det kjent at den 66 år gamle redaktøren for italienske Vogue var død. Ifølge Teen Vogue har Sozzani slitt med sykdom det siste året. Hun døde med sin sønn ved sin side, skriver italienske Vogue.

– Franca var varm, smart, morsom og hadde en helt spesiell selvtillit. Hun var også det mest hardarbeidende mennesker jeg noen gang har kjent, og med en særegen evne til multitasking.

Det skriver den sagnomsuste redaktøren i amerikanske Vogue, Anna Wintour, i en rørende nekrolog om sin italienske kollega Franca Sozzani.

– Alt hun gjorde så enkelt ut, uansett om det var å arrangere eventer for mange hundre mennesker, en tur til Afrika for å støtte kontinentets designer-spirer, eller nok en nyhetsverdig, provoserende og totalt trollbindende utgave av det italienske Vogue, skriver Wintour videre.

NYHETER

Mette-Marit i sorg etter venninnen Sozzanis død

Francesco Carrozani, sønnen til redaktøren, har laget en film om hennes liv og virke som hadde premiere i september. «Franca: Chaos & Creation» er et portrett laget tett på redaktøren. Hun «stilte spørsmål ved det etablerte og innimellom redefinere skjønnhet» gjennom sine til tider kontroversielle magasinforsider, står det på nettsiden til filmen.

Mette-Marit i sorg

Vogue-imperiet anses som et av de mest anerkjente motemagasinene i verden. Det utgis egne blader i en rekke land på hvert kontinent. Redaktørstilling Sozzani hadde i 25 år har gitt henne legendestatus i flere miljøer, og hun hadde en rekke kjente venner.

Blant dem vår egen kronprinsesse Mette-Marit, som gjennom mange år var nær venninne av redaktøren.

– Kronprinsessen har mottatt budskapet med stor sorg, og hun føler med Francas nærmeste familie i sorgen, sier Sven Gjeruld Gjeruldsen, assisterende kommunikasjonssjef i Slottet til VG.

Les også: Mette-Marit på feire med Vogue-redaktør Franca Sozzani

– Hun var ingen vanlig venn

Helt siden 1988 har hun vært redaktør for den italienske utgaven i Vogue. Det var samme måned som Anna Wintour ble ansatt som redaktør for amerikanske Vogue. Etter hvert ble de to redaktørene også nære venner.

– Franca var ingen vanlig venn, skriver Wintour.

Det er ikke bare Wintour som sørger over Sozzani død. På Twitter har flere kjendiser uttrykt sin sorg over den triste nyheten.

– Franca Sozzani var alltid så snill og oppriktig. Du vil bli dypt savnet, skriver den amerikanske rapperen Kanye West på nettstedet.

untitled link

Kardashian-søsteren Kendall Jenner viser også sin medfølelse.

Tyra Banks, den tidligere toppmodellen, har lagt ut et bilde på Instagram hvor hun hyller sin «Mote-mama», og legger til at hun vil elske henne for alltid.

Banks startet sin karriere på 90-tallet, og hun var en av modellene til Vogue Italias «All Black»-utgave i juli 2008. Teen Vogue skriver at Sozzani revolusjonerte motebransjen med utgaver som denne som strebet mot å inkludere kvinner av alle raser, størrelser og aldre.

Den angolske modellen Maria Borges takker Sozzani for det hun har gjort for fargede mennesker.

Motekritiker Vanessa Friedman i The New York Times definerer den italienske redaktøren som en kvinne som trodde på at mote kunne være noe mer.

En rekke designere har også utrykt sin sorg over tapet av Sozzani. Marc Jacobs skriver på Twitter at «hennes unike bidrag til mote vil bli savnet».

Vera Wang hyller Sozzani som «en av de største redaktørene, kunstnerne og visjonærene noensinne».

Publisert: