Slik beskytter du huden i påskesolen
Enten du er på fjellet eller tilbringer påsken i byen, er det viktig å beskytte huden i påskesolen.
Påskesolen er sterkere enn mange tror, og kan være hard mot vinterhuden som ikke har sett solen på en stund. Spesielt på fjellet er det viktig å beskytte seg, her kan strålingen kan bli opp til 50 prosent sterkere enn i lavlandet. I tillegg reflekteres solstrålene i snøen, noe som gjør strålingen enda sterkere.
Mange dropper også solkremen om det er overskyet ute, men strålene trenger gjennom skylaget, så en god regel er å bruke solkrem på påskefjellet uavhengig av været.
Det enkleste for mange er å ta med solkremen som ligger igjen fra i fjor sommer, men her kan mye av beskyttelsen være borte. Når solkremen først er åpnet, vil beskyttelsen etter hvert minske på grunn av bakterier og oppbevaring på varme steder og i solen. Solkremer bør oppbevares kjølig og i en jevn temperatur for å holde seg. Om solkremen har forandret duft eller skiller seg, bør den kastets. Det tryggeste er å kaste flasken fra i fjor og investere i en ny.
Disse stedene glemmer vi oftest solkrem!Les mer her
Se etter dette
Om det er kaldt der du skal, kan du med fordel kjøpe en solkrem som beskytter mot kulde i tillegg til solen. Da får du beskyttet huden mot de ytre påvirkningene i fjellet. I tillegg kan man dekke til synlige hudområder så godt man kan når det er minusgrader. En stift med solfaktor er også kjekk å ha i lommen når man er ute på tur.
Få hudlegens beste tips!Slik beskytter du huden
Solkremer bør inneholde både UVA og UVB filter. Det er UVB-strålene som gjør at vi blir brune og solbrente, mens UVA-strålene påvirker hudens elastisitet og fører til rynker og aldring av huden. Både UVA og UVB-stråler medfører økt risiko for hudkreft. Solfaktoren på pakkene viser graden av beskyttelse mot UVB-strålene. Når solkremen også er merket med UVA, betyr dette at UVA-beskyttelsen er en tredjedel av solfaktoren til kremen. Altså vil en solkrem med SPF 30 gi minst 10 i UVA-beskyttelse. Så jo høyere solfaktor du bruker, jo bedre er beskyttelsen mot UVA-stråling.
Ikke tro på reklamen!Hver fjerde reklame er juks
Ny merking for solfaktor
Nå skal solkremene også merkes på en annen måte enn tidligere. I tillegg til å vise SPF-verdien, skal flaskene også merkes i kategoriene lav, medium, høy eller meget høy beskyttelse, slik at forbrukeren enklere kan finne den riktige beskyttelsen for sin hudtype. Lav beskyttelse regnes mellom faktor 6 - 10, mens høy beskyttelse er mellom faktor 30 - 50. All faktor over 50 regnes som svært høy beskyttelse.
Man går også bort fra å angi konkrete SPF-verdier, siden de ofte ikke er like nøyaktige som tallet tilsier. Nå skal solfaktoren heller angis i intervaller, hvor det laveste tallet i intervallen angis. På den måten er man garantert at solfaktoren man kjøper merkes med minimumsverdien for beskyttelsen på pakningen. For eksempel vil solfaktor 18 merkes med solfaktor 15.
Uttrykk som «sunblock» og «total beskyttelse» er heller ikke lenger lov til å bruke, fordi ingen solprodukter beskytter fullstendig mot UV-strålene.
Botox-salget øker verden over.Slik blir stjernene klare for rød løper
Husk solbriller
I tillegg til å være trendy, er solbriller også et must i påskesolen. Den sterke strålingen på fjellet kan medføre skader som snøblindhet hvis man ikke beskytter øynene. Pass på at brillene er merket med beskyttelse mot UVA- og UVB-stråling (se etter CE-merket) for å kunne blokkere det meste av strålingen. I tillegg gir bruk av solbriller forebygging av rynker rundt øynene som følge av soling.
Glem heller ikke å beskytte leppene i påskesolen. Velg leppepomader med solfaktor både for å beskytte leppene og holde dem myke om det er kaldt ute.
Relevante artikler videre:
Tror ikke på det naturlige!Designer Donatella Versace
Liker du høye hæler?Her er ti høye partysko
Spanx lanserer nå hold-in for menn!Les mer her!
Hudpleie for menn!Her er alt du trenger