Nyheter

Stjernene tjener fett på å sitte på første rad

Det er langt fra tilfeldig hvilke moteshow Beyoncé, Madonna og Olivia Palermo sitter på første rad hos. For A-kjendisene er moteukene rene inntektskilder.

  • Martine Lunder Brenne
Publisert:

De få plassene nærmest catwalken, også kjent som «front row», er stedet å se og bli sett under moteukene. Tidligere var setene forbeholdt motefiffen – redaktørene, kritikerne og en og annen «it»-jente. Nå har imidlertid kjendis- og motebransjen smeltet sammen i så stor grad at kjendisene også har begynt å kapre flere av «front row»-plassene.

Se bare på Pippa Middleton. Hun ble superkjendis da storsøster Kate giftet seg med en prins, fikk status som et av Storbritannias nye moteikoner og satt plutselig på første rad med venninnene hos London-merket Temperley London.

Mens Pippa kanskje nøt sin tilmålte tid i rampelyset, er saken en annen for superstjerner som Madonna, Beyoncé og Gwyneth Paltrow. De har alle vært plassert «front row» hos noen av verdens største motehus. Tidligere i år publiserte NY Post en kommentar med tittelen «Inntjeningsuke for kjendisene» om New York Fashion Week. Der hevder en rekke kilder at A-kjendiene kan få over en halv million kroner for å sitte på første rad hos utvalgte merker. Yngre kvinner med litt mindre kjendisstatur, som Selena Gomez og Vanessa Hudgens, får ifølge NY Post rundt 170.000 kroner.

Vanlig strategi

Med i pakken er gjerne flyreise til moteuken, innlosjering på luksushotell og selvsagt kremplassering på moteshowet. Det overrasker ikke moteviter Ida Eritsland, som også tror det er nøye planlagt hva kjendisene har på seg.

- Å ha store kjendiser på første rad er en helt vanlig del av pr-strategien. Og da betaler man gjerne for en hel pakke – kjendisene flys inn, blir kledd opp i «riktig merke», går bare på ett eller noe få show og er gjerne også med på en kjendistung middag etterpå, sier hun til minMote.

Et eksempel er MTV-stjernen Olivia Palermo. Ikke bare er hun Tibis offisielle ansikt utad - hun dukket også opp på merkets visning under New York Fashion Week. Palermo ble dessuten fotografert på gaten en rekke ganger i løpet av alle de fire moteukene - alltid kledd i Tibi fra topp til tå.

Nøye planlagt

Ifølge NY Post skriver flere av kjendisene under på kontrakter som forplikter dem å være med på ett show og ingen andre. Dette bookes på forhånd, og i god tid i forveien informeres presse fra hele verden.

- Ikke bare er de levende reklameplakater, men de sørger også for et massivt presseoppmøte på showet. Hvilke kjendiser som kommer, kommuniseres selvsagt godt på forhånd, slik at pressen kan planlegge hva de vil dekke, sier Eritsland og legger til:

- Og de tar seg utvilsomt godt betalt.

Hun sammenligner det med reklameeffekten designere får av at kjendisene bruker kjolene deres på den røde løperen.

Kjendisene tar over

The Hollywood Reporter har laget begrepet «Mocktress» om skuespillere som ser ut som, eller faktisk også er modeller, og figurerer like ofte på første rad som i store filmer. Vogue-redaktør Anna Wintour har mye av æren for at kjendisene har «tatt over» for «bransjefolk» på de store moteshowene.

- Dette er nok en ringvirkning av at kjendisene også har havnet på forsiden av magasinene, i regi av amerikanske Vogue. Det handler om å dra kjente mennesker inn i motebransjen for å få et større publikum. Et eksempel: Folk flest vet kanskje ikke hvem Carine Roitfeldt er, men Jessica Alba kjenner «alle». Ergo er det bedre reklame å ha Alba på første rad, sier Eritland.

Hun mener kjendisene favner et bredere publikum enn de moteredaktørene og kjente kritikere som amerikanske Suzy Menkes.

- De snakker til vidt forskjellig publikum. Tenk på hvor mange som leser kjendisblader kontra hvor mange som leser anmeldelser av catwalk-show. Kjendispressen treffer i mye større grad folket, sier Eritsland.

Publisert:

Finn mer innhold om:

  1. Mote
  2. Kjendiser
  3. New York Fashion Week
  4. London Fashion Week
  5. Milano Fashion Week

Relaterte artikler

MOTE

Bli inspirerte av de beste antrekkene fra gaten i Paris

NYHETER

Slik blander Olivia Palermo dyrt og billig - sjekk Fashion Week-stilen

KLÆR

Dype utringninger og gjennomsiktige stoffer - Hollywoods kjolekonge briljerte i Paris

NYHETER

Pippa er tilbake - stjal showet i sexy fjærkjole til 25.000

KJENDIS

Olivia Palermos beste antrekk fra moteuken

NYHETER

Madonnas datter Lourdes vakte oppsikt i frekt moteshow

NYHETER

Stjernedesigner tok farvel med Louis Vuitton med dramatisk kolleksjon