Den store byttedagen – hva har du rett til å bytte?

ULIKE REGLER: Hva det er, når den ble kjøpt og i hvilken butikk julegaven din er kjøpt i, er avgjørende for om du får byttet den. Foto: NTB Scanpix
Martine Haug Nysether
Publisert:

Passet ikke genseren du fikk av kjæresten eller henger ikke bestemor med på dagens mote? minMote forteller deg hvilke rettigheter du har som kunde på årets største byttedag.

3. juledag er tradisjonelt sett den store byttedagen her i landet. Det er den første dagen butikkene åpner i romjulen, og det er mange som ivrer etter å bytte julegavene de pakket opp for tre dager siden – enten det ikke falt i smak eller ikke passet.

Det er mange som kan bli overrasket hvis de mener det er en selvfølge å få byttet julegaven eller forventer å få full pris for en vare som er på salg.

- Hvis julegaven er kjøpt i vanlig butikk er det ingen lovbestemt bytterett. Men det er mange av butikkene som tilbyr en bytteordning som gir forbrukerne rett til å bytte, sier fagdirektør Jo Gjedrem hos Forbrukerombudet til minMote.

Gjerdrem mener det beste er å be om å få med et byttekort når man kjøper julegaven, slik at man unngår kjedeligheter når man kommer i romjulen for å bytte gaven som ikke passet eller ikke falt i smak.

- Forventet service

Dersom det ikke fulgte med en byttelapp, mener Gjerdrem likevel det er verdt å gjøre et forsøk til tross for at du ikke har rettighetene på din side.

- Å få bytte julegavene er en forventet service, men det er forretningen selv som bestemmer om det er bytterett eller ikke. Mange forretninger er imøtekommende, så det er alltid verdt å prøve, råder fagdirektøren.

Caroline Skjelbred, blogger og stylist i motemagasinet ELLE er ikke en av dem som løper til butikkene for å bytte julegavene i dag. Hun gjorde nemlig jobben enkel for de som skulle gi henne julegaver.

- Jeg pleier å skrive ønskeliste med ting jeg ønsker meg og trenger, alt fra duftlys, tallerkener, ullundertøy til lange fine kjoler. Det er bedre å få gaver som man vil ha, enn masse rart man ikke trenger og som samler seg på loftet, sier stylisten til minMote.

SKRIVER ØNSKELISTE: Moteblogger og stylist Caroline Skjelbred skriver alltid ønskeliste, slik at hun slipper å stresse til byen i romjulen. Foto: elleblogg.no

Det er heller ingen lov som regulerer prisnivået på varene. Hvis du har kjøpt en vare til full pris i dagene like før jul, kan du risikere at den samme varen er på salg i romjulen. For å unngå trøbbel med bytting av julegaver, er det mange som heller velger å gi et gavekort. Gjerdrem anbefaler de som finner et gavekort under juletreet til å lese nøye på gavekortet når du mottar det.

- Selv om heller ikke gavekortet er regulert av lov, er det gyldighetstiden ofte en problemstilling som dukker opp. Det er viktig å se på hvor lenge gavekortet er gyldig, les alt som er skrevet med liten og stor skrift med en gang. Det kan være begrensinger i varer eller perioder, råder fagdirektøren.

Hvis det ikke står oppgitt gyldighetstid eller noe annet er avtalt, har gavekortet en gyldighet på tre år. Ifølge Gjerdrem er det vanlig å få tilgodelapp hvis du ikke bruker opp hele beløpet av gavekortet, og at man i utgangspunktet ikke kan kreve å få beløpet i kontanter.

Selv om julegaver som kjøpes i butikk ikke reguleres av lovverket, gjelder det ikke alle gavene som ligger under juletreet. Enkelte gaver har du nemlig rett til å få bytte.

- Hvis du har kjøpt varen på internett eller postordre, gjelder angrerettloven. Det gir en konkret rett til å angre på kjøpet og sende varen tilbake. Fristen er 14 dager fra kjøperen mottok gaven.

Publisert: