Slottet nekter å stille ut ekte smykker - Nasjonalmuseet måtte lage kopier til utstilling

Jennifer Bråthen
Publisert:

Av KIRSTI HOVLAND

Kongehusets og dronning Sonjas juveler glimrer med sitt fravær under utstillingen «Kongelige reiser 1905-2005». I stedet har Nasjonalmuseet måttet lage etterligninger av flere av kongehusets sentrale smykker.

– Vi gjorde en forespørsel om å stille ut smykker fra dronningens og kongehusets samling, men det ble ikke innvilget dessverre, sier Widar Halén, direktør ved avdelingen for kunst og designhåndverk ved Nasjonalmuseet i Oslo.

Med noen få unntak, som et par portrettnåler og en juvelbesatt orden, har Nasjonalmuseet måttet lage kopier og etterligninger i blant annet strass av historiske smykker fra dronning Mauds samling. Blant annet av diademet dronning Maud brukte til kroningen i 1906 og som er foreviget av maleren Gabriel Kielland. Selv perlesmykket dronning Sonja hadde på seg under sitt første statsbesøk som dronning i 1991 er i billig bijouteri.

LES OGSÅ:Mette-Marit lot dronning Sonja skinne

– Hvorfor ønsket Nasjonalmuseet å stille ut de originale smykkene?

– Fordi at for et museum handler det om originale gjenstander. Vi er påholdne når det gjelder kopier, sier Halén.

En trend blant europeiske kongehus i Europa nå er nettopp å stille ut originale kongelige smykker. Ikke minst skal dronning Elizabeth gjøre det på Buckingham Palace i august i anledning hennes «diamantbryllup» på den britiske tronen. Utstillingen regnes som en gave til det britiske folk som ikke bare forteller historien bak smykkene, men også om kunsthistorie og sosial historie.

– Litt spesielt

Rekvisitør Jan Valland er tidligere sjefrekvisitør ved Den Norske Opera. Til utstillingen «Kongelige reiser 1905-2005» har han laget de «falske» smykkene som skal illustrere diademet og smykkene dronning Maud hadde på seg til kroningskjolen i 1906. Mauds smykker ble laget til Kunstindustrimuseets store kjoleutstilling med Mauds kjoler. Diademet ble laget til slottets utstilling av brudekjolene til dronning Sonja, kronprinsesse, Mette-Marit, prinsesse Märtha Louise og prinsesse Astrid. Valland reagerer på at kongehuset ikke vil stille ut sine originalsmykker:

– Jeg synes dette er litt spesielt. Selv når de stiller ut originalkjoler på Slottet med all den sikkerhet som er der, velger de ikke originalsmykkene. Det blir en rar sammenstilling av originaler og etterligninger, sier Valland.

Under brudekjoleutstillingen på Slottet for noen år siden ble heller ikke de originale smykkene som ble brukt på bryllupsdagen stilt ut.

– Jeg lagde etterligninger av diademene til Märtha og Mette-Marit, samt A`en Märtha hadde på kjolen sin.

– Hvorfor er det viktig at publikum får se originalene?

– Alle smykker som tilhører kongehuset er dokumentert gjennom foto og beskrevet i lange baner. Når man ikke viser de frem, er det å snyte folk for originalene, sier Valland.

– Hvorfor tror du at Slottet sier nei?

– Når man spør, begrunnes det ikke. Men da blir det viktig å gjøre publikum oppmerksom på at det ikke er originalene man ser på utstillingen.

Widar Halén mener den kongelige smykkesamlingen er et viktig historisk dokument:

– Et dokument for sin tid

– De forteller veldig mye om tiden og monarkene og er viktige for å fortelle om vår kultur og kunsthistorie, men også vår sosiale historie. De sier mye om det norske kongehusets historie og utvikling og er et dokument for sin tid.

– I Europa ser vi nå en tendens til at kongehus stiller ut og viser frem sine smykker gjennom utstillinger og TV-program. Hva tror du dette skyldes?

– Dels handler det om høyere sikkerhet i museene, men først og fremst handler det nok om at folk synes dette er spennende. I dag ser vi fotografier hele tiden av flotte smykker som folk får et forhold til og vil oppleve på nært hold. Kongelig makt, mote og forfengelighet engasjerer. Utstillingen til dronning Elizabeth er jo også et stort rop fra befolkningen om å se det i natura, sier Halén.

– Hva tror du om mulighetene for at vårt kongehus åpner for det samme?

– Det kan jo være den neste generasjonen vil se annerledes på det, sier Halén.

På VGs spørsmål om hvorfor Slottet ikke vil stille ut smykkeoriginalene, svarer kommunikasjonssjef Marianne Hagen:

– Vi gjør ikke det. Det er mitt svar på ditt spørsmål.

LES OGSÅ: Mette-Marits nye Nobel-kjoler er verdt over 100.000

LES OGSÅ: Derfor snakker ikke Mette-Marit om luksusmoten

Publisert:

Finn mer innhold om: