Victoria's Secret gjør helomvending

GJØR HELOMVENDING: Victoria’s Secret har lenge fått kritikk på deres mangel på mangfold. Nå tar de grep.

Englene daler bokstavelig talt ned i skjul hos undertøysgiganten.

Publisert:

Etter flere år med kritikk haglende mot seg, gjør Victoria’s Secret store endringer. I dag kunne de dele nyheten med sine nærmere 70 millioner følgere at de lanserer «The VS Collective».

De beskriver «The VS Collective» som «en spennende partnerskap-plattform» og har fått med seg flere stjerner på laget. Blant dem som blir en del av partnerskapet er skuespiller Priyanka Chopra (38), fotballspiller Megan Rapinoe (35), modell Adut Akech (21), journalist Amanda de Cadenet (49), fristilkjører Eileen Gu (17), modell og aktivist Paloma Elsesser (29) og Valentina Sampaio (24), Victoria's Secrets første transkjønnede modell.

Ifølge The New York Times skal kvinnene være rådgivere for selskapet, samt medvirke i kampanjer og promotere Victoria's Secret på Instagram.

Det er en langt mer mangfoldig og påkledd gjeng selskapet nå fronter. Skal vi tro administrerende direktør Martin Waters blir ikke «englene» Victoria’s Secret er kjent for å se i nærmeste fremtid. Til The New York Times sier han at han ikke ser på disse englene som kulturelt relevante.

Denne relanseringen kommer etter at selskapet har møtt mye kritikk for de storslåtte visningene og modellene som er brukt i kampanjene deres.

Selv fotballspiller Megan Rapinoe, som nå fronter selskapet, uttaler seg kritisk til selskapets fortid i intervjuet med The New York Times.

– De sendte et veldig skadelig budskap som var patriarkalsk og sexistisk.

Fotballspilleren reagerer på at Victoria’s Secret så tydelig jobbet ut ifra mannens blikk og begjær, samtidig som de markedsførte og rettet seg mot unge kvinner.

Megan Rapinoe er blant kvinnene som tar del i Victoria’s Secret.
Eileen Gu vil også bli en del av nysatsingen.
Med på lager er også journalist Amanda de Cadenet.
Priyanka Chopra blir også en del av Victoria’s Secret-teamet.
Valentina Sampaio er Victoria's Secrets første transkjønnede modell.

Forlot selskapet

Det er hele 26 år siden tidenes første Victoria’s Secret Fashion Show fant sted. Siden den gang har merket vokst i enorm fart, og undertøysvisningen deres er bare blitt mer og mer ekstravagant. Men de siste årene har det ikke gått like godt for det amerikanske merket. Ikke bare har de avlyst de populære visningene sine, men en av sjefene har gått hardt ut i mangfolds-debatten.

Businessmannen Ed Razek var blant dem som utviklet konseptet med Victoria’s Secret-engler. Disse englene er altså de modellene som får en mye større plass i visningen, samt at de som oftest er en del av kampanjene som kommer ut for merket. Kjente navn som Heidi Klum (48) og Adriana Lima (40) er blant dem som har vært slike «engler».

Det hele så ut til å fungere for Razek og Victorias’s Secret-teamet, men de siste årene har førstnevnte uttalt seg i rekke saker som ikke har falt i god jord hos mennesker verden over. Flere har også sperret øynene opp over det faktum at modellene undertøysmerket har brukt i visningene og kampanjene sine ikke har vært spesielt inkluderende.

I et stort intervju med Vogue ble Ed Razek stilt spørsmål om nettopp dette. Da hadde han følgende å si om saken:

«(...) Burde du ikke ha transkjønnede modeller i visningen? Nei. Nei, jeg synes ikke vi burde det. Vel, hvorfor ikke? Fordi denne visningen er en fantasi. Det er en 42 minutter lang underholdningsspesial. Det er det det er. Det finnes ikke lignende i verden, og hvilket som helst merke i verden ville tatt det på minuttet – inkludert konkurrentene våre som kritiserer oss. (...)»

Kritikken haglet mot Razek og undertøysmerket etter uttalelsen. Året senere forlot Razek selskapet.

A post shared by Victoria's Secret Angels (@vsecretnews)

De siste årene har det kommet flere reaksjoner rundt disse uttalelsene, og en av Victoria’s Secret-modellene, som i lang tid var en svært sentral del av visningen, har gått ut og fortalt hvorfor hun valgte å slutte som «engel».

– Grunnen til at jeg sluttet å jobbe med Victoria's Secret var at jeg følte det ikke var et bilde som reflekterte den jeg er og det budskapet jeg ville sende til unge kvinner rundt om i verden om hva det betyr å være vakker, sier supermodellen Karlie Kloss til Vogue og fortsetter:

– Jeg tror det var et vendepunkt for meg da jeg tok steget inn min maktrolle som feminist, som gjorde at jeg tok mine en valg og skrev min egen historie, enten om det var gjennom selskapene jeg jobbet for eller gjennom budskapet jeg sendte ut til verden.

– Det er ikke godt nok før det er standarden

Influenser og aktivist Nastaran Kowkabi blir kjempeglad når hun hører nyheten om at undertøysgiganten gjør endringer. Men, hun påpeker også at det er på overtid.

Nastaran Kowkabi gleder seg over relanseringen.

– Jeg tenker at de burde vært mye tidligere ute. Det er 2021 og vi burde vært der for lenge siden. Men, alle seiere er en bragd. Også håper jeg at flere og flere ser viktigheten av det. Jeg skulle ønske dette skjedde for ti år siden, men med det som utgangspunkt er det helt nydelig at det skjer nå.

– Er det godt nok?

– Nei! Jeg vet ikke om det er genuint. De relanserer og det er fint, men de har hatt en dupp i markedet sitt. Det er ikke godt nok før det er standarden! Og man kan alltid gjøre det bedre.

Publisert: