Svensk moteprofil hylles for magebilde

EKTE: – Dette er magen min, og den ser ikke ut slik den pleide før. Den ser ikke ut slik dagens skjønnhetsideal sier at den skal se ut, skriver moteprofilen Emma Elwin. Foto: makeitlast.se/Emma Elwin
EKTE: – Dette er magen min, og den ser ikke ut slik den pleide før. Den ser ikke ut slik dagens skjønnhetsideal sier at den skal se ut, skriver moteprofilen Emma Elwin. Foto: makeitlast.se/Emma Elwin

Den svenske moteprofilen Emma Elwin mener ekte bilder i sosiale medier vil hjelpe unge kvinner med selvtilliten. Et veldig positivt bilde, mener Marianne Hatle, leder for Spiseforstyrrelsesklinikken. 

– Det er dager hvor jeg hater magen min, er flau over den og til og med skjuler den for meg selv med hold in-strømpebukser og trange olabukser akkurat som at den skal forsvinne. Noen dager tenker jeg på hva som hadde vært den enkleste måten for å «gjenopprette» den til slik den så ut før. Gjenopprette den til slik en mage skal se ut.

Slik begynner blogginnlegget den svenske moteprofilen og it-jenta Emma Elwin delte i sosiale medier nylig. Til vanlig pleier Elwin å dele tilsynelatende «perfekte» bilder av mote, interiør og skjønnhet med sine 21 000 følgere på Instagram. Nå viser hun frem hvordan magen hennes ser ut etter å ha født en sønn i begynnelsen av juli i år.

– Jeg hater at jeg har denne forskrudde tanken på hvordan en mage bør se ut programmert i hjernen min. Jeg håper det kommer en dag hvor kvinner ikke blir matet med ideen om at en mors kropp er noe som må fikses, noe som må gjenopprettes. At strekkmerker er ikke noe du burde skamme seg over, fortsetter innlegget.

BLIR HYLLET: Emma Elwin driver bloggen Make It Last og er en kjent moteprofil og stylist i Sverige. Foto: makeitlast.se/Emma Elwin
BLIR HYLLET: Emma Elwin driver bloggen Make It Last og er en kjent moteprofil og stylist i Sverige. Foto: makeitlast.se/Emma Elwin

Vil vise virkeligheten

Til MinMote utdyper Elwin at hun nølte med å dele bildet, men er glad for at hun gjorde det. Hun håper at det kan få kvinner til å kjenne seg igjen, og inspirere dem til å gjøre det samme.

– Det var en rar følelse å være i lykkerus over å få et velskapt barn, men samtidig være lei seg for strekkmerker og hvordan magen min hadde forandret seg. Da jeg luftet tankene med venner og familie opplevde jeg at de var lei seg på mine vegne og skulle trøste meg. Som om det var noe å skamme seg over. Jeg søkte opp behandlinger på hvordan jeg kunne få magen fikset, samtidig som at jeg noen ganger synes at strekkmerkene var fine og interessante. Det er den siden jeg ønsker å forsterke med å dele bildet, sier Elwin til MinMote.

Hun håper at bilder av forskjellige kropper kan endre dagens oppfatning av hva som regnes som vakkert.

– Jeg har åpenbart fortsatt dager hvor jeg måler meg med de idealene som alle har blitt matet med store deler av livet, men når jeg ser på bildet føler jeg meg stolt over å ha en mage som har blitt malt så vakkert av livet, sier Elwin til MinMote.

– Tror du at det er viktig at kvinner og unge jenter får se «sannheten bak fasaden» oftere?

– Absolutt. For at vi skal kunne endre synspunktene til neste generasjon, må vi være sjenerøse og vise at alle kropper er forskjellige. Jeg, som alle andre i sosiale medier, viser jo en fasade som ofte kan være svært langt fra virkeligheten. Derfor ønsker jeg å bli flinkere til å vise sider av meg selv andre kan kjenne seg igjen i, sier Elwin og fortsetter:

– Det siste jeg ønsker er at noen leser innlegg på bloggen eller ser bilder av meg på Instagram, og føler seg utilstrekkelige etterpå. Noe jeg selv, dessverre, ofte gjør etter at jeg blar gjennom motemagasiner og ser folk på Instagram. Alle er forskjellige, og det er noe jeg håper vi kan blir bedre på å hylle.

VIKTIG BILDE: Marianne Hatle, leder for Spiseforstyrrelsesklinikken, mener Elwins bilde er med på å normalisere kvinners forhold til kroppene sine. Foto: Privat
VIKTIG BILDE: Marianne Hatle, leder for Spiseforstyrrelsesklinikken, mener Elwins bilde er med på å normalisere kvinners forhold til kroppene sine. Foto: Privat

– Uperfekte bilder skaper aksept

Elwin får støtte av Marianne Hatle, leder for Spiseforstyrrelsesklinikken i Norge.

Hatle mener at bilder som viser det uperfekte og ekte vil gjøre det lettere for kvinner å akseptere sin egen kropp.

– Det er et stort press på mange gravide og nybakte mødre å «få tilbake» en flat mage, både fra bilder i massemedia, blogger og Instagram. Disse bildene er som oftest retusjerte, og representerer ikke virkeligheten for de aller fleste, sier Hatle.

– Det har blitt slik at mange jenter og kvinner føler at det er noe galt med deres egne kropper, da man har lite referanser i media som reflekterer normale kropper under graviditet og etter fødselen. Jo mer vi blir eksponert for «ekte» kropper, jo lettere blir det for normale kvinner å akseptere å ha en normal mage og kropp, mener Hatle.

Hylles på sosiale medier

Elwins innlegg har tydelig rørt en nerve - i skrivende stund har bildet nærmere 2000 likes og over 140 støttende kommentarer.

«Fantastisk sterkt av deg!! Jeg sliter med de samme følelsene for min egen mage. Jeg ble så glad for dette innlegget. TAKK!», skriver en.

«Så vakker, på innsiden og utsiden. Takk for at du deler og setter ord på noe som er så viktig», skriver en annen.

«Jeg ble veldig rørt av dette - magen din er nydelig❤️».

Debatten rundt «mammakroppen» er et brennhet tema i disse dager - nylig delte Caroline Berg Eriksen magebilde nummer to etter sin andre fødsel til blandet reaksjoner fra leserne. Bloggeren Anna Rasmussen gjorde det samme kort tid etter og var åpen om at hun følte et stort press for å imponere og «se bra ut etter fødselen».

I helgen skrev moteprofil Janka Polliani en kommentar til MinMote hvor hun oppfordret kvinner til å være stolte av kroppen sin og droppe mammakropp-maset. Les kommentaren her.

Hvordan var din opplevelse i dag?