Ni kontroverser som preget moteåret 2019

UNDERTØYSKRITIKK: Kim Kardashian West fikk kritikk for navnet på sitt eget shapewear-merke. Foto: Nina Prommer/EPA

2019 har vært fullt av kontroverser – med alt fra Kristin Gjelsviks tordentale til Guccis rasismekritikk.

Ingeborg Aspeli
Publisert:

Ikke et år uten kontroverser, også i moteverdenen. Her er de som preget året som gikk.

Victoria Secret-showet

Victoria Secret har årlig hatt et stort show, hvor noen av verdens største supermodeller går nedover catwalken. Men tidligere i år kom det fram at årets undertøysshow er avlyst. Det kommer etter at fjorårets show fikk heftig kritikk for manglende mangfold, og det førte til at både konsernsjef Jan Singer og markedssjef Ed Razek gikk av.

AVLYST: Victoria's Secret har avlyst årets show. Foto: Mike Segar/Reuters

KimOhNo

Kim Kardashian West var i hardt vær tidligere i år da hun annonserte navnet på sitt nye shapewear-merke. Hun hadde nemlig døpt det «kimono» som skapte sterke reaksjoner blant folk som mente at det var respektløst og anklaget henne for kulturell appropriasjon. Kimono er også navnet på den tradisjonelle japanske nasjonaldrakten, som er i stor kontrast til Kardashians figurnære undertøy. Det hele endte med at realitystjernen beklaget og endret navnet til Skims.

Sats sa nei til magetopp

Det ble stor ståhei da Norges største treningssenter Sats uttalte at de kom med nye retningslinjer som førte til at man ikke kunne ha på seg magetopp på sentrene. De sa det var et tiltak for å minske kroppspress og på grunn av hygieniske årsaker, men kritikerne mente at det ikke vil ha noe godt for se å forby et klesplagg. Etter hvert bestemte Sats seg for å endre på retningslinjene – igjen, og åpnet for at man kan bruke magetopp.

MAGETOPP-DEBATT: Sats startet en stor debatt da de ville forby magetopp på deres treningssentre. Illustrasjonsbilde: iStockphoto

Kristin Gjelsviks harde kritikk mot Sophie Elise

Sophie Elise Isachsen delte på Instagram at hun hadde tatovert hodebunnen for å dekke over det hun mente var høye viker. Det fikk begeret til å renne over for Kristin Gjelsvik, som mente Sophie Elise var et dårlig forbilde og at hun har et farlig fokus på kropp og utseende. Kritikken førte til at de begge stilte opp på Debatten på NRK, hvor de sammen med flere andre diskuterte hvordan man bør snakke om komplekser og hva som er greit å dele for en influencer.

FIKK NOK: Kristin Gjelsvik (t.v.) gikk hardt ut mot Sophie Elise Isachsen (t.h) på grunn av det hun mener er et farlig fokus på kropp og utseende. Foto: Hallgeir Vågenes/Frode Hansen/VG.

Motemogulenes Notre-Dame-donasjon

Da Notre-Dame brant ned i Paris, var to av Frankrikes rikeste menn raskt ute med hver sin hjelpende pengesum. Den franske milliardæren François-Henri Pinault, som er konsernsjef og styreleder i luksusvareselskapet Kering, varslet at han skulle donere 100 millioner euro til gjenoppbygningen av den historiske bygningen. Kun timer etter uttalte Bernand Arnault, som er sjef for LVMH-gruppen og regnes som Frankrikes rikeste mann, at de ville doble Kering sin donasjon. Flere hyllet donasjonen, men milliardærene fikk også kritikk for at de kun donerte penger for å fremme sine egne selskaper og navn.

GA MEGADONASJON: François-Henri Pinault, som eier luksusselskapet Kering, ga millioner av kroner til oppbygningen av Notre-Dame. Her sammen med kona Salma Hayek. Foto: Thibault Camus, AP

Gucci fikk rasisme-kritikk

Det italienske luksusmerket fikk kritikk etter at en sort turtleneck som man kan trekke over ansiktet florerte på sosiale medier, da det ble raskt trukket linker til såkalt «blackface». Gucci la seg langflate etter kritikken, og trakk genseren fra sortimentet.

SKAPTE REAKSJONER: Denne genseren ble trukket fra butikkene etter rasisme-kritikken. Foto: AP

Youtube-feiden

Det har stormet rundt Youtube-profilen James Charles i år. Det var en video fra Tati Westbrook, en annen Youtube-profil kjent som Glam Life Guru, som satte fart på det som later til å være den største feiden i sosiale medier på lenge. I videoen går Westbrook hardt ut mot sin tidligere venn James Charles, og sier at hun ikke lenger vil støtte ham eller assosieres med ham. Det som startet konflikten var at Charles reklamerte for vitaminer fra merket Sugar Bear Hear, som er i direkte konkurranse med Westbrooks merke Halo Beauty. Feiden førte til at Charles mistet 2,6 millioner følgere.

FØLGER DROPP: James Charles mistet flere millioner følgere etter den offentlige krangelen med Tati Westbrook. Her på Met-gallaen før krangelen. Foto: ANGELA WEISS / AFP

Burberry med renneløkke-mote

Da det erkebritiske motehuset Burberry hadde visning under moteuken tidligere i år gikk en modell ned catwalken med renneløkke rundt halsen. Det fikk både modellene, publikum og brukere på sosiale medier til å reagere. En av modellene uttrykte misnøyen på Instagram, hvor hun skrev at man ikke skal begå selvmord til mote og at det hverken er glamorøst eller kult. Burberry beklaget etter hvert for renneløkke-detaljen.

Har du lyst til å lese mer om tiåret som har gått?

Her kan du se RØD LØPER-ØYEBLIKKENE SOM DEFINERTE TIÅRET, TIÅRETS BEST KLEDDE MANNLIGE KJENDISER, DE VAKRESTE KJENDISBRUDENE, METTE-MARITS BESTE MOTEØYEBLIKK, DE STØRSTE SKJØNNHETSTRENDENE og TIÅRETS BEST KLEDDE KVINNER.

VIL DU HOLDE DEG OPPDATERT PÅ MOTE OG TRENDER?

Følg MINMOTE PÅ INSTAGRAM for å få daglige oppdateringer og inspirasjon!

Publisert: