Slik bidrar motebransjen i kampen mot coronaviruset

CORONAVIRUSET: Ulike ledd i motebransjen bidrar i kampen mot coronaviruset. Vogue Portugal skapte nylig debatt med denne forsiden. Foto: Vogue Portugal

Motebransjen kjemper også corona-kampen. Store motehus punger ut enorme summer, modeller selger klærne sine og designere lager munnbind og håndsprit.

Åsa H. Aaberge
Publisert:

Forrige uke skapte coveret til Vogue Portugal debatt på sosiale medier. Et par med munnbind pryder nemlig forsiden – respektløst mente noen, støttende mente andre.


Kritikere på Twitter mener det er feil av et glossy motemagasin å tjene penger på coronakrisen. Magasinet selv skriver at de ønsker å belyse krisen - og de er ikke de eneste i motebransjen som både viser solidaritet og kjemper mot coronakrisen.

Store motehus donerer enorme summer i kampen mot corona, og veldedighetssalg popper opp daglig. Her kan du lese om noen av initiativene motebransjen tar.

Les også: CHANEL LAGER SMITTEVERNUTSTYR

Punger ut enorme summer

Den franske luksusgruppen LVMH, som eier blant andre Louis Vuitton og Christian Dior, donerte 2.2 millioner dollar (over 22 millioner kroner) til Røde Kors i Kina i mars. Uker seinere ble det kjent at de vil bruke parfymefabrikkene sine til å produsere gratis Antibac til franske sykehus.

Det italienske motehuset Versace, donerer 500.000 dollar (ca. 5 millioner kroner) til organisasjoner i storbyen Milano, som er hardt rammet av viruset.
I tillegg har designer Donatella Versace og datteren Allegra Versace lovet å gi over 200.000 dollar, rundt 20 millioner norske kroner, til San Raffaele-sykehuset i Milano.
Luksusgruppen Capri Holdings Limited, med merker som Michael Kors og Jimmi Choo, donerer totalt over 30 milloner norske kroner til coronakampen.

Italienske Prada bidrar også. I mars annonserte Prada, med Miuccia Prada i spissen, at de vil finansiere to nye intensivavdelinger på tre av Milanos sykehus.

Også Giorgio Armani donerer til italienske sykehus. Armani gir rundt 14 millioner norske kroner til sykehus i landet.

I USA, hvor viruset nå herjer for fullt, har Ralph Lauren annonsert at selskapet vil donere 10 millioner dollar (over 100 millioner norske) til ulike prosjekter i verden i kampen mot Covid-19. Ralph Lauren vil også, i likhet med blant andre Prada og Chanel og flere andre, produsere ansiktsmasker og smittevernsutstyr.

Bedrifter i Norge bidrar også. MinMote har tidligere skrevet om den norske bedriften Sisters in Business som lager utstyr til helsepersonell.
Les også: LUKSUSGRUPPE BRUKER PARFYMEFABRIKKER TIL Å LAGE ANTIBAC

Veldedighetssalg

Ved hjelp av Instagram samlet den italienske influenceren Chiara Ferragani inn millioner til Milanos sykehus på få dager, og flere kjente profiler bruker nå sin status til å samle inn penger.
Vintage-nettstedet Vestiaire Collective har samlet et utvalg modeller og influencere til et veldedighetssalg. Modell Kate Moss og influencerne Pernille Teisbaek og Camille Charriere er blant dem som selger sine garderobeskatter til veldedighet.

Det italienske merket The Attico, som it-jentene Giorgia Tordini og Gilda Ambrosio står bak, har nå et veldedighetssalg hvor de selger plagg fra tidligere sesonger. Alle inntektene fra det ukelange salget går til kampen mot corona.

Mandag denne uka poserte den legendariske Vogue-redaktøren Anna Wintour i ansiktsmaske med en oppfordring til magasinets Instagram-følgere om å bruke maske. Samtidig delte redaktøren et innlegg hvor hun deler hva hun er takknemlig for i disse dager.

Wintour og amerikanske Vogue lanserte også mandag, i samarbeid med amerikanske CFDA, et donasjonsprogram hvor de vil støtte den amerikanske motebransjen, som i liket med andre land, møter store utfordringer som følge av coronakrisen.

Medieforsker: – Vær kritisk

Selv om intensjonene bak innsamlingsaksjoner er tilsynelatende gode, skal man også være kritisk - særlig i forbindelse med sosiale medier.

Medieforsker ved Høyskolen Kristiana, Jens Barland, har tidligere påpekt ovenfor MinMote at det er viktig å se på innsamlingsaksjonene som foregår over Instagram med et kritisk blikk.

– Det gjelder å være kritisk. Ikke alle har gode hensikter. Dette handler også om å bygge sin egen merkevare og å styrke en posisjon som kan brukes senere, sa Barland til MinMote i mars.

Publisert:
Åsa H. Aaberge
Journalist @asa.aaberge