Norske Salma Noor (20) får internasjonal oppmerksomhet

MOT RASISME: Salma Noor (20) fra Oslo har den siste uken blitt omtalt i blant annet amerikanske Vogue. Foto: @issalmanoor

– Det er enda sjokkerende for meg at dette har skjedd. Jeg er glad budskapet mitt har spredd seg, sier Salma Noor, den norske jenta bak #VogueChallenge. 

Åsa H. Aaberge
Publisert:

I mai startet 20-åringen, som til daglig studerer pedagogikk i Oslo og jobber som modell, en utfordring på sosiale medier. Hun redigerte inn et bilde av seg selv på en Vogue-forside, postet det på Twitter og oppfordret andre til å gjøre det samme pfor å fremme mangfold.

Nå har over 200.000 mennesker brukt #VogueChallenge bare på Instagram. Både amerikanske og arabiske Vogue, og en rekke internasjonale medier, som CNN, har omtalt saken.

– Jeg har ikke tatt til meg at dette har gått vitalt helt enda. Det er enda sjokkerende for meg at dette har skjedd. Jeg er glad budskapet mitt har spredd seg, sier Noor til MinMote.

– En del av kampen mot rasisme

Utfordringen startet som et initiativ for å løfte svarte modeller og kreative, og gikk viralt for alvor etter det brutale drapet på George Floyd, som skapte reaksjoner verden over. Noor forteller at hun daglig hører eller leser historier om folk som opplever rasisme. Hun bruker sosiale medier aktivt i et forsøk på å spre budskapet om å få en slutt på rasisme.

– Jeg som selv har opplevd rasisme mener at det er viktig at jeg er en del av kampen mot rasismen, derfor postet jeg et bilde av meg der det står «black is not a crime» med logoen av Vogue, forteller Noor.
Bildet på Vogue-forsiden av Noor, som nå går viralt, er tatt av den norske fotografen Angelique Culvin. Mennesker fra hele verden med ulik etnisitet har latt seg inspirere av Noor og Culvin, og postet bilder av seg selv på Vogue-cover.

«Vogue kunne sett slik ut hele tiden», skriver nettmagasinet The Cut og spør om #VogueChallenge kan være starten på mer mangfold i motemagasinet.

Login • Instagram

Noor valgte å bruke Vogue i utfordringen nettopp fordi Vogue er ett av hennes favorittmagasiner og et magasin hun, og et hav av andre modeller, drømmer om å få en plass i.

20-åringen forteller at de siste ukene vært fylt med positive tilbakemeldinger.
– Jeg har fått mange varme meldinger der folk forteller meg om hvordan jeg har endret synet på rasisme for mange, og dette gjør meg glad fordi dette var poenget med hele budskapet mitt.

– Mangel på mangfold i motebransjen

Forrige uke var sjefredaktør i amerikanske Vogue og en av motebransjens mektigste kvinner, Anna Wintour, i medienes søkelys. Wintour la seg nemlig flat og beklaget mangel på mangfold i magasinet i løpet av sine 32 år i sjefsstolen, og lovet endring. Noor opplever selv at motebransjen har en jobb å gjøre når det kommer til mangfold.

– Det skal ikke være noe spørsmålstegn rundt farge på huden, religion og bakgrunn så jeg syns motebransjen burde være flinkere til å inkludere flere, sier 20-åringen.

– Jeg ser sjeldent folk som meg som representerer forskjellige merker eller er ute i motebransjen, så ja jeg føler garantert at det er en mangel på mangfold ute i motebransjen.

Nå håper hun at flere sammen vil spre budskapet, jobbe for å få en slutt på rasisme og fremme mangfold i motebransjen.

Publisert:
Åsa H. Aaberge
Journalist @asa.aaberge