Nå er den omstridte mensen-emojien her

BLODDRÅPE: Denne emojien av en dråpe blod skal symbolisere mensen. Foto:

Nå kan du kommunisere med den røde dråpen som skal symbolisere mensen.

Ingeborg Aspeli
Publisert:

Tidligere i år ble det klart at mensen får sin egen emoji gjennom en rød dråpe. Men den nye oppdateringen av iOS 13.2 er mensen-emojien nå tilgjengelig.

Det er den globale bistandsorganisasjonen Plan International som står bak tiltaket. De laget fem design til mensen-emojier og over 55.000 mennesker stemte på sin favoritt.

Men emojien som vant, en truse med mensblod, ble ikke akseptert av firmaet bak emojis, Unicode.

Plan ga likevel ikke opp og fikk gjennom en rød dråpe som et symbol for menstruasjon. Emojien fikk imidlertid kritikk for å være for feig.

– Jeg tenker ikke at mensen har fått sin egen emoji, en bloddråpe kan være så mangt og ikke nødvendigvis handle om mensen. Får man tilsendt denne emojien er det ikke mensen som er det første som slår en, man tenker heller at personen har kuttet seg. Så de burde absolutt ha gutset på mer, sa Tale Maria «Helsesista» Krohn Engvik til MinMote den gang.

Plan International ser likevel positivt på lansering av den nye mensen-emojien.

– Vi sendte jo opprinnelig inn trusen med bloddråper, så det er ingen hemmelighet at vi synes den representere menstruasjon aller best. Men det sier jo litt om hvor tabubelagt det er når vi ikke fikk gjennom den emojien, sier generalsekretær i Plan Norge, Kari Helene Partapuoli, til MinMote.

– Men vi er likevel veldig glad for at den røde dråpen er her. Emoji er en viktig del av språket vårt nå, og vi tror denne emojien kan gjøre at det blir litt lettere å snakke om menstruasjon.

HEI MENS: Slik ser mensen-emojien ut. Foto: MinMote

Hun peker på at en undersøkelse viser at det er mange jenter og unge kvinner i den vestlige verden som synes det er vanskelig å snakke om mensen, og at de svarer at en emoji kan gjøre det litt lettere. I flere fattige land er mensen så tabubelagt at de går glipp av skole og jobb.

– Jenter og kvinner med mensen ses på som urene, og dermed kan de ikke være en del av samfunnet når de har mensen. I Nepal er det for eksempel mensenhytter hvor kvinner er mens de har menstruasjon, sier hun og legger til:

– Det er estimert at jenter verden over går glipp av 10–20 prosent av antall skoledager på grunn av mensen.

NYHETER

Ny studie: Menskoppen er like trygg som bing eller tampong

Hun forteller at hun ikke mener at en emoji løser alt, men at det er et viktig skritt i riktig retning.

– I tillegg skal vi jobbe videre med at jenter har tilgang på bind og andre sanitærmuligheter og informere om kvinnehelse, avslutter Partapuoli.

Fikk du med deg denne? «Elise undersøker: Menskopp»

Publisert: