Deo og leppestift kan gi skadelige doser aluminium

Bruker du deodorant hver eneste dag, risikerer du å få i deg aluminium i uheldige doser.

MinMote
Publisert:

(© NTB): Noe aluminium finnes også i mat og drikke, og i gjennomsnitt får vi ikke for mye i oss gjennom munnen. Men legger vi til det vi får inn gjennom huden, blir det trolig for mye til sammen. Det viser en risikovurdering som Vitenskapskomiteen for mattrygghet ( VKM ) har gjort av aluminium i mat, drikke og kosmetiske produkter på oppdrag for Mattilsynet.

Aluminium er et vanlig metall i jordskorpa som finnes naturlig i frukt, grønnsaker, korn, frø og drikkevann. Metallet brukes også i tilsetningsstoffer og i gryter og aluminiumsfolie.

I tillegg brukes aluminium også som virke- og fargestoff i kosmetikk, for eksempel i de fleste antiperspiranter på det norske markedet.

Også leppestift, lipgloss og tannkrem mot misfarging av tenner inneholder ofte aluminium. Leppeproduktene er trolig bare skadelige når leppene er svært sprukne og såre, derfor tror komiteen at deodoranten er den verste aluminiumskilden på huden.

Foreløpig vet forskerne lite om hvor skadelig aluminium er for mennesker, men langvarig inntak av høye doser har gitt nerveskader på rotter og mus.

(©NTB)

Publisert:
MinMote
MinMote er Norges største moteside. Vi vil inspirere og opplyse deg, samtidig som du vil finne de siste nyhetene fra moteverden i inn- og utland.

Finn mer innhold om: