- Jeg vet hvordan det er å bli dømt

Siri Tollerød (25) følte seg slukt av New York. Nå skal supermodellen selv sende norske modellhåp ut i verden.

MinMote
Publisert:

Av SILJE KATHRINE SVIGGUM

– Jeg hadde aldri trodd at det skulle være så tøft mentalt på eliminajonsdagen. For jeg vet hvordan det er å bli dømt, sier Siri Tollerød.

Selv har hun gått på catwalken for alt fra Chanel og Christian Dior til Prada og Valentino.

Som ny programleder for «Top Model» skal den norske supermodellen nå lede norske modellhåp gjennom TV3-programmets åttende sesong. Der forgjengerne Kathrine Sørland, Vendela Kirsebom og Mona Grudt hadde hovedbase i Norge er showet i høstens runde flyttet til Los Angeles. minMote treffer Tollerød og produksjonsteamet ved de spektakulære fjellformasjonene i Vasquez Rocks Park, et populært tur- og klatreområde en times kjøretur nord for L.A.

BAKGRUNN:Norsk supermodell blir «Top Model»-programleder

Rå konkurranse

Kald aprilvind og skiftende skydekke gjør innspillingen til en hustrig affære, men Tollerød klager ikke der hun vakler på skyskraperhøye hæler på en knaus, mens fire mer eller mindre tatoverte mannfolk jobber på spreng for å skape bølger i tøystykkene som flagrer fra selskapskjolen hennes. Blæsten fra en vindmaskin på toppen av naturkreftene får 25-åringen til å vakle faretruende, men hun gjenvinner balansen.

– Siri er en naturlig skjønnhet. Se hvordan lyset faller på henne. Jeg trenger ikke være varsom, beinstrukturen hennes gjør at lyset alltid blir bra, kommenterer fotograf Daniel Pearl – som blant annet har Michael Jackson-videoen «Billie Jean» på merittlisten.

Nå styrer han promoteringsopptakene til «Top Model» sammen med den norske stjerneregissøren Reinert «Ray Kay» Olsen. Sistnevnte er også gjestedommer i showet der årets faste jury foruten Tollerød består av motefotograf Erik Asla og den norsk-greske modellagenten Donna Ioanna. Årets coach er den svenske stylisten Johnny Hallberg.

TV3 ønsker å finne en internasjonal toppmodell. Men er det egentlig realistisk? Har ikke de syv forrige rundene alt luket landet vårt for modelltalenter?

– Siri er jo en internasjonal toppmodell. Det er fullt ut mulig. Men er det enkelt? Nei, fastslår Ray Kay mellom tagningene.

– Selv om du vinner «Top Model» og får kontrakt så er det sinnssyk konkurranse her i USA. Du finner ikke slik konkurranse hjemme i Norge. Så kudos til Siri for å ha klart seg, altså. Det hun har fått til er ufattelig vanskelig.

- Ingen divatakter

Mens en fra tv-teamet advarer mot klapperslanger og anmoder til varsom ferdsel under innspilling, fosser sminkøren Maxi frem og tilbake mellom vindmaskinen og Siri Tollerød. Kjent som Kelly Osbournes kompis i «The Osbournes» og med deltakelse i et utall amerikanske realityshow har den han lang fartstid i Hollywoods kjendisverden.

Med unntak av Cher og Madonna, har han etter eget sigende «jobbet med alle» stjernene. Norske Siri Tollerød får toppskussmål.

– Jeg har jobbet med mange toppmodeller, men jeg liker Siri bedre enn Tyra Banks. Siri vet hva hun vil og samarbeider for å skape looken, sier Maxi.

Som makeup-artist må han også fungere som psykiater for nervøse stjerner. Divabegrepet misbrukes, mener han.

Ønsket hjerneføde

Etter ti sesonger som modell på New York Fashion Week gjorde Siri Tollerød det norske jenter gjerne gjør enn så høyt de svever på stjernehimmelen: Trekker hjemover. Etter fem og et halvt år med base i East Village deler hun nå leilighet med lillesøsteren på St. Hanshaugen i Oslo.

– Jeg elsker og hater New York samtidig. Det er en hektisk by, det er vanskelig å unnslippe. Den har et grep på deg. Du er ganske alene selv om du er omringet av andre mennesker. Etter fem og et halv år fikk jeg nok, forteller Siri Tollerød som nå studerer PR og kommunikasjonsledelse på BI parallelt med «Top Model»-oppdraget og tar sporadiske modelloppdrag.

– Hjernen min var sulten på noe mer enn modellverden. Jeg ville ta utdannelse og dra hjem til mamma, pappa og søsteren min.

– Hvordan er det å gå fra stemmeløs modell til talende programleder?

– Det synes jeg er bare bra for da kan jeg si hva jeg mener selv. Men uansett vil det alltid være folk som har negative meninger. At jeg er fornøyd og står for det jeg gjør, er det som er viktig, svarer Siri.

Reaksjonene på coverbildet av henne på siste utgaven av motemagasinet Costume har vært sterke. Bildet som viser den spedlemmete Tollerød fra siden iført lite klær og med trutmunn har fått kritikere til å snakke om «tynnspirasjon» – bilder som motiverer jenter til å bli tynnere. Selv finner Tollerød kritikken overdreven:

Misliker eget Costume-cover

– Jeg synes ikke bildet er så fint for å være ærlig. Jeg liker ikke vinkelen jeg står i. Vinkelen fra siden gjør at jeg ser tynnere ut. Jeg synes ikke jeg ser syk ut på det, men at bilde er uheldig, kommenterer Tollerød.

At bildet oppfordrer til å bli tynnere mener hun er feil.

– Nei, det er jeg ikke enig i. Jeg synes verken Costume eller bildet fronter et usunt ideal. Det ble tatt samme dag som andre bilder i en moteserie som ikke fikk reaksjoner.

Fordi hun har levd av å bli målt, føler Siri Tollerød at hun kan sete seg inn i «Top Model»-deltakernes situasjon.

– Hva er ditt beste råd til dem?

– Å tro på seg selv, ha lyst til dette og beholde bakkekontakten. Det er lett å lette fra bakken og bli en annen. Det beste komplementet jeg kan få når jeg kommer hjem er at jeg fremdeles er gamle Siri.

Publisert:
MinMote
MinMote er Norges største moteside. Vi vil inspirere og opplyse deg, samtidig som du vil finne de siste nyhetene fra moteverden i inn- og utland.