Ekspertene advarer mot motebloggernes kroppshysteri - stadig flere besatt av sunnhet

Martine Lunder Brenne
Publisert:

I takt med det ekstreme kroppsfokuset på sosiale medier og landets største blogger, øker den «nye» spiseforstyrrelsen ortoreksi: En sykelig trang til å være sunn.

Av SONIA HUANCA VOLD, MARTINE LUNDER og INGVILL DYBFEST DAHL

Ortoreksi er ingen formell diagnose, men navn på en per i dag lite kjent spiseforstyrrelse. Ortoreksi betyr overopptatthet, og i noen tilfeller en tvangsmessig tankegang, om sunnhetsgraden av maten man spiser. Noen ganger i så stor grad at det går ut over både livskvalitet og helse.

Gikk ned 10 kilo etter vekt-hets

Det finnes ingen offisiell statistikk på antall tilfeller av ortoreksi. Men flere eksperter minMote har snakket med opplever en kraftig økning av lidelsen, som de kobler til et enormt fokus på sunnhet.

Blant dem er leder ved Senter for spiseforstyrrelser, Tone Anita Østrådt. Senteret begynte først å innføre ortoreksi som egen kategori i 2010, og det var da ni personer som var i kontakt med senteret som passet beskrivelsen. Året etter var tallet seks.

MinMote.no - Norges største moteside

Men på et halvt år i 2012 er det registrert 26 henvendelser i kategorien ortoreksi, bare hos Senter for spiseforstyrrelser.

– Tallet har utvilsomt gått kraftig opp. Det er mange flere som tar kontakt nå som viser tydelige trekk av ortoreksi. Det er stadig flere jenter som lever så sunt at det blir usunt, sier Østrådt til minMote.

Hun er selv ernæringsfysiolog, og sitter ofte i samtaler med jenter som har tatt kontakt. Hvis jentene viser tegn på ortoreksi, råder hun dem i noen tilfeller til å holde seg unna Internett.

– Det hender at de er så forvirret at de søker informasjon litt her og litt der, og resultatet er at de blir besatt av å være sunne. Ofte blir karbohydrater sett på som det verste de kan putte i munnen.

Østrådt får støtte av sosialkonsulent og tidligere leder for Interessegruppa for kvinner med spiseforstyrrelser, Ellen Berg, og lege, spesialist i psykiatri og leder for Spiseforstyrrelsesklinikken i Oslo, Marianne Hatle.

– Hvis du hadde spurt meg om dette for ti år siden hadde ortoreksi knapt vært et begrep. Men i dag får vi ukentlig telefoner og e-post fra jenter som sliter med et overdrevent fokus på sunnhet, sier Berg.

Ernæringsfysiolog Tine Sundfør er skremt av tendensen. Enda mer skremmende synes hun det er at noen av landets største bloggere deler både kosthold- og treningstips over en lav sko.

– Man kan selvsagt ikke legge all skyld på motebloggerne, men jeg er helt overbevist om at de er en medvirkende årsak til at flere og flere måler suksess i hvor stor kontroll de har på mat og trening, sier Sundfør.

Eksperten mener bloggerne er usunne forbilder som fremmer kosthold- og treningsfanatisme.

– Bloggerne skriver om kostholdstrender som ikke er faglig dokumentert. Dessuten har diettene og treningsregimene de anbefaler ingenting med helse å gjøre. Når Fotballfrue legger ut bilder av fårepølser samtidig som hun viser frem den svært slanke kroppen sin i en sports-bh, sier det seg selv at det er en uheldig miks. Fete pølser er ikke sunnere enn grovt brød. Lavkarbodietten hun fremmer er spesielt skadelig for unge, slanke jenter, sier hun.

Sundfør påpeker også at flere av de fremste bloggerne i Norge faller inn under kategorien undervektige, som er forbundet med økt risiko for helseproblemer.

– De skaper et levebrød av noe som er bygget på deres eget utseende, og bloggene går jo ut på at leserne skal lære å bli like «sunne», vakre og lykkelig som dem. Uansett om bloggerne er naturlig tynne eller om de har en spiseforstyrrelse, så fronter de et usunt ideal. Hvis andre prøver å bli som dem, kan det få alvorlige konsekvenser, mener Sundfør.

Ernæringsfysiologen er spesielt bekymret for de yngste bloggleserne. Hun tror ikke norske foreldre er klar over hvilke konsekvenser innholdet kan ha, og mener det burde advares mot motebloggene i nettvettregler for barn og unge.

– Disse bloggene markedsfører sykelig tynnhet. Det er en grunn til at markedsføring rettet mot barn ikke er lov - dette er en sårbar gruppe som er i en periode i livet hvor de lett lar seg påvirke. I verste fall kan disse bloggene ødelegge liv. Anoreksi er faktisk den vanligste dødsårsaken blant unge jenter i USA, forteller Sundfør.

Samtlige eksperter minMote har vært i kontakt med forteller at de konsekvent ber jenter og kvinner med spiseforstyrrelser om å slutte å lese mote- og kostholdsblogger.

– Bloggerne kan selvsagt ikke ta ansvar for alle som blir syke, men de må ta ansvar for at de er med på å påvirke en negativ trend i samfunnet, sier Sundfør.

Skaper glansbildeversjon av seg selv

Enkelte bloggere skaper glansbildeversjoner av seg selv – vanskelig å leve opp til både for vedkommende selv og leserne.

Det mener Thomas Moen, ekspert på sosiale medier og byråleder i Good Morning. Han sier det økende presset kommer fra både blogger og sosiale medier.

– Folk eksponerer seg mer, og er mer fokusert på glansbildeversjonen av seg selv, sier han, og utdyper:

– Vi jobber kontinuerlig med å redigere vårt digitale selv. Du kan forme deg akkurat slik du vil. En effekt av det er det store spriket mellom det digitale selv og det virkelige selv, som kan gi depresjoner. De som eksponerer seg skaper en stor illusjon av seg selv, som er vanskelig å leve opp til for både vedkommende selv og leserne.

Stipendiat ved Psykologisk institutt ved NTNU i Trondheim, Thomas Wold, har forsket på unges bruk av online media.

– De pro-anorektiske bloggene har gått litt ned, samtidig som rosabloggene har gått opp, og de skriver mye om diett og trening. De har ikke alltid den kompetansen en skulle ønske noen som gir helseråd har, sier han og fortsetter:

– Blogglesere kan være kritisk til andre kilder, men de har ofte stor tillit og et personlig forhold til sine favorittbloggere, sier Wold.

Moen forteller at det er vanskelig å få nøyaktige tall på antall blogger og blogglesere. Antall blogger vokser fremdeles, men ikke så raskt som under bloggbølgen i 2007-2010. Det er likevel flere som leser blogger, og som leser flere typer blogger i 2012.

- Generaliserende og selvmotsigende

Caroline Berg Eriksen, som driver bloggen Fotballfrue.no, ønsker ikke å kommentere Eirin Hagstrøms uttalelser, men besvarer Tine Sundførs kritikk på e-post til minMote:

«Jeg må si at jeg er overrasket over det ekstremt lave nivået Tine Sundfør legger seg på, og finner det faktisk vanskelig å gi et seriøst svar tilbake.

Kommentaren hennes er ikke bare unyansert, da kostholdet vårt åpenbart er mye mer enn fårepølser, men også inkompetent. Hun som er utdannet ernæringsfysiolog burde av alle vite at sunnhet ikke kan måles i enkeltprodukter, men at kostholdet må vurderes som en helhet.

At grovbrød er sunnere enn fårepølse er irrelevant, da de har forskjellige bruksområder. Det må også ses i sammenheng med hva kostholdet ellers består av.

Påstanden om at bloggere fronter ulike kostholdsmoter som ikke er faglig dokumentert, er ikke bare generaliserende, men også selvmotsigende, i og med at hun selv kommer med udokumenterte påstander om hvor farlig dette er for unge, slanke jenter.»

Ortoreksi

Ortoreksi, eller ortorexia nervosa, er et begrep skapt av den amerikanske legen Steven Bratman, og betegner en spiseforstyrrelse preget av overdrevent fokus på å spise sunn mat.

Det er ikke en offisiell diagnose, men flere hjelpesentre, som Interessegruppa for kvinner med spiseforstyrrelser og Senter for spiseforstyrrelser, opererer med betegnelsen.

Mens de som lider av spiseforstyrrelsene anoreksi og bulumi ofte har et fokus på ikke bare mat, men på kropp og vekt, har de som lider av ortoreksi et sykelig fokus på helse.

Forekommer ofte i kombinasjon med andre spiseforstyrrelser.

Kalles gjerne «den fjerde spiseforstyrrelsen» etter anoreksi, bulumi og tvangsspising.

Kilder: Wikipedia, Marianne Hatle

v/ Spiseforstyrrelsesklinikken

Publisert: