VI ♥ KROPPEN VÅR!

Over hundre kvinner har sendt inn bilde av seg selv til VG for å vise at de elsker kroppen sin akkurat som den er.

– Jeg ville vise at man kan være både frisk, sunn og stolt selv om man har former, stråler Lill-Christin Sonesson (33).

Hun er en av et hundretall kvinner som har tatt oppfordringen fra VGs motesatsing minMote, og sendt inn et bilde av seg selv for å vise mangfoldet blant norske kvinner.

Mange av bildene kan du se i dagens VG og i denne saken. Her forteller også profilerte kvinner som «Top Model»-Eirin hagstrøm, Guri Solberg og Camilla Prytz om sitt forhold til kroppspress.

minMote-Sonias kommentar:- Vær glad i den kroppen du har

Stolt av formene

Oppfordringen kom etter at VG og minMote i forrige uke fokuserte på økningen av spiseforstyrrelsen ortoreksi, en sykelig trang til å være sunn. Flere eksperter mener økningen må sees i sammenheng med det enorme fokuset på kosthold, trening og «perfekte» kropper som blant annet fremmes av noen av

landets største bloggere og på sosiale medier.

Nå har alt fra tenåringer til mødre og kjendiskvinner sendt inn sine billedbidrag.

«For et år siden ville jeg aldri gjort dette, men i dag er jeg stolt av formene mine», skriver en kvinne i bikini på Instagram.

En av de første som sendte inn bilde er trebarnsmoren Lill-Christin Sonesson fra Bodø, som poserer i hjertepositur på stranden.

– Heller ikke jeg har hatt god selvtillit hele livet, og jeg innrømmer at jeg en periode fant inspirasjon til den ene dietten etter den andre på nettet. Men etter hvert kjente jeg at det begynte å styre hverdagen min, og jeg måtte stoppe før det ødela meg fullstendig, sier hun:

– Nå har jeg lært å akseptere kroppen min som den er, og har aldri følt meg bedre!

Klinte til

En annen som nesten umiddelbart la ut et bilde er Linn Torstad (19) fra Asker.

– Først var jeg usikker på om jeg skulle tørre, men så tenkte jeg at jo – nå kliner jeg til.

– Jeg er forberedt på noen slengbemerkninger, men det har jeg uansett bestemt meg for å blåse i.

Nina Pham (19) fra Karmøy har fulgt med på minMotes billedkampanje, og nølte ikke med å kaste seg på selv.

– Jeg sendte inn bilde fordi jeg er fornøyd med kroppen min, og det burde alle jenter være!

DETTE ER SAKEN:

Siden 14. desember har minMote og VG publisert en artikkelserie med fokus på en økning av spiseforstyrrelsen ortoreksi – en sykelig trang til å være sunn. Flere eksperter mener dette må sees i sammenheng med noen av landets fremste bloggeres ekstreme sunnhetsfokus via innlegg om kosthold og trening.

«Man kan selvsagt ikke legge all skyld på motebloggerne, men jeg er helt overbevist om at de er en medvirkende årsak til at flere og flere måler suksess i hvor stor kontroll de har på mat og trening», har ernæringsfysiolog Tine Sundfør uttalt til minMote.

Tidligere «Top Model»-deltager Eirin Hagstrøm har fortalt at hun en periode ble sykelig opptatt av kosthold og trening etter at hun fikk vektkommentarer på TV, og at hun til slutt måtte slutte å lese blogger for å bli bedre.

Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Inga Marte Thorkildsen har varslet at hun vil kalle noen av bloggerne inn på teppet, for å skaffe kunnskap om kroppspress og usunne idealer.

15. desember oppfordret minMote-leder Sonia Huanca Vold leserne til å sende inn sine bilder for å vise at de er glad i den kroppen de har.

Artikkelserien har også blitt kritisert blant annet av «Vampus»-blogger Heidi Nordby Lunde. I en kronikk med tittelen «VGs eller bloggernes kroppshysteri?» på nrk.no skriver hun at minMote og VG praktiserer dobbeltmoral, og at minMote og VG selv bidrar til økt kroppspress og at VG «i aller høyeste grad har bidratt til at norske motebloggere har fått status og lesere». Dette er VG og minMotes tilsvar.

Hvordan var din opplevelse i dag?