Inga Marte Thorkildsen vil utfordre bloggerne

Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Inga Marte Thorkildsen mener at bloggerne har for mye makt, og at det er på tide å skape sunnere kroppsidealer.

Camilla Tryggestad Visjø
Publisert:

VG og minMote har de siste dagene rettet fokus på økningen av spiseforstyrrelsen ortoreksi, som ekspertene mener må sees i sammenheng med bloggernes ekstreme sunnhetsfokus via innlegg om kosthold og trening.

Ekspertene mener bloggerne er usunne forbilder som fremmer kostholds- og treningsfanatisme.

- Fokuset på det ytre har blitt mye sterkere. I dag er virkeligheten helt annerledes enn da jeg var ungdom. Jeg tror mange foreldre er bekymret og føler seg maktesløse, sier ministeren, som mener bloggerne har for mye makt og styrer mye av livskvaliteten til mange, sier barne-, likestillings- og inkluderingsminister Inga Marte Thorkildsen (SV) til VG.

LES OGSÅ: Bidra med ditt bilde - stå opp mot kroppshysteriet

Guttene tar etter

Ifølge ministeren er halvparten av norske jenter på 15 år misfornøyde med kroppen sin og ønsker å slanke seg. Guttene begynner også å ta etter.

- Noen får spiseforstyrrelser, mens andre får et ekstremt negativt forhold til seg selv. Dette kan fort bli altoppslukende og det kan danne seg trender blant ungdommer som er i en svært sårbar fase hvor det er om å gjøre å bli tynnest, sier Thorkildsen.

Hun mener at de kommersielle aktørene som sponser bloggerne, så vel som foreldre, lesere og bloggere, selv har et ansvar.

- De er svært bevisste på å benytte seg av rollemodeller og potensielle forbilder som kan øke salg av kommersielle produkter. Når det dreier seg om penger, er det ofte mye kynisme i bildet. Det er ikke lett å stå imot, spesielt når man står i en sårbar brytningstid i ungdommen, sier hun.

Hva vil du gjøre for å forhindre at bloggerne påvirker unge jenter til å utvikle ortoreksi og usunne kroppsidealer?

- Et av tiltakene i handlingsplanen for likestilling er at vi skal gå i dialog og utfordre reklamebransjen og mediene. Her inngår blant annet bloggbransjen. Vi skal nå jobbe med å skaffe kunnskap om kroppspress og usunne idealer, spesielt blant unge jenter. Det er etablert et samarbeid på bestilling fra oss mellom Statens institutt for forbruksforskning og Norges idrettshøgskole, sier ministeren, som mener det er naturlig å bringe inn de største trendsetterne i bloggsfæren i dette arbeidet.

Thorkildsen håper unge vil ta initiativ til kampanjer og skape motreaksjoner, som hun selv gjorde da hun var ung.

- Vi har ulike ordninger for tilskudd, så det finnes muligheter for folk å sette i gang initiativer. Jeg håper det vil komme en motreaksjon fra ungdom - og at flere ønsker å ta tak i dette, også politisk. I tillegg er det viktig at foreldrene snakker med barna sine om at det finnes viktigere ting i livet enn å være tynn, sier Thorkildsen.

LES OGSÅ:Bloggerne svarer på kritikken

LES OGSÅ:minMote-Sonia: - Bloggerne må ta kritikken på alvor

Publisert: