Costume hyller eget designsamarbeid på redaksjonell plass - får krass etikk-kritikk

Motemagasinet Costume hyller kolleksjonen de selv har laget for storannonsøren Bik Bok i sitt eget blad. – Uakseptabelt, mener etikkekspertene.

Martine Lunder Brenne
Publisert:

Over flere sider i november-utgaven av det norske motemagasinet Costume skriver journalisten om sjefsredaktør Vanessa Rudjord og moteredaktør Hege Aurelie Badendycks nye prosjekt: En kolleksjon de har designet for kleskjeden Bik bok. I denne månedens utgave omtales kolleksjonen også på forsiden av magasinet, med tittelen «Bik Bok+Costume – se hele kolleksjonen!».

Bik Bok er også en av Costumes største annonsører, men i tillegg til reklameplassen de har kjøpt og betalt får de nå også svært hederlig omtale på redaksjonell plass:

«Den perfekte skinnshortsen, vinterens fineste kåpe og blondekjolen vi alltid har drømt om», lyder inngangen på moteserien hvor alle klærne vises fram. Sjefsredaktør Vanessa Rudjord omtaler også kolleksjonen på lederplass, i tillegg til at alle plaggene er lagt ut med prislapper på costume.no. Prisene er høyere enn på vanlige Bik Bok-klær, og inntektene går rett til kjeden selv.

«Ekstra reklame»

Det hele gir ekspert på presseetikk Carl Erik Grimstad en vond smak i munnen.

- Jeg vil kalle dette en hodeløs handling av en inkompetent redaktør. Dette er jo en salig sammenblanding av reklame og journalistikk – stikk i strid med alt som heter god presseskikk., tordner Grimstad.

Han reagerer på at Costume gir «ekstra reklame» til Bik Bok, etter at de har latt magasinet lage en kolleksjon. Det var sjefsredaktør Vanessa Rudjord selv som foreslo samarbeidet med klesgiganten, og kort tid etter ble det bestemt at Costume skulle få designe sin «drømmekolleksjon».

- Jeg blir faktisk opprørt over denne saken. Hvem som tjener penger på dette er egentlig helt underordnet – poenget er at Bik Bok får omtale på redaksjonell plass fordi de har latt Costume designe sin egen kolleksjon. Dette er et kommersielt samarbeid mellom Bik Bok og Costume uten at leseren blir gjort oppmerksomme på det, sier han og fortsetter:

- For Costume er Bik Bok er en betydelig inntektskilde som annonsør, og å skrive om sine største annonsører på denne måten er ikke god journalistikk, sier han.

Grimstad underviser selv i journalistikk, og mener norsk motemagasinbransje er gjennomsyret av elendig presseetikk.

- Jeg opplever det som en temmelig korrupt bransje. Faktisk forteller jeg studentene mine at dersom de vil bli oppfattet som seriøse journalister er dette en virksomhet de bør holde seg langt unna. Dette er en bransje det for lengst skulle vært ryddet opp i. Og Costume er en av de mest tvilsome aktørene i bransjen– skulle PFU felt dem for dårlig presseetikk måtte de lagt ned hele bladet. Hele magasinet er jo fylt med skjult reklame – og når de på toppen av det hele omtaler sin egen kolleksjon, som er et resultat av et økonomisk samarbeid med Bik Bok, er det så langt over grensen at jeg nesten ikke har ord, sier han.

- Redaksjonell avgjørelse

Sjefsredaktør i Costume Vanessa Rudjord svarer slik på kritikken:

- Vi opplyser tydelig at dette er et samarbeid mellom Costume og Bik Bok, og vi har belyst prosessen rundt denne produksjonen grundig i Costume. Vi fatter ikke hvordan vi kunne ha vært tydeligere på dette, men foreslår herved at Grimstad kan ringe oss for en prat hvis han har noen konstruktive tips. Han kan dog vente til etter at nummeret vårt er på gatene, så han selv kan se dekningen før han uttaler seg, sier hun.

- Men Bik Bok er jo en av deres store annonsører, som nå får veldig mye ekstrareklame?

-Til nå i år har vi 170 forskjellige annonsører. Disse er det annonseavdelingen vår som tar seg av. Redaksjonelle avgjørelser tas selvfølgelig helt uavhengig av annonsører og uten påvirkning fra vår annonseavdeling. Men som alle moteblader kan vi ikke unngå å skrive om viktige aktører i motebransjen kun fordi de er annonsører hos oss. Når det gjelder vårt samarbeid med Bik Bok, er dette gjort på redaksjonens initiativ, uten at annonseavdelingen har vært involvert i noen del av prosessen. Dette er kun ment som et positivt produkt for våre lesere, sier hun.

Rudjord får støtte av A-Magasinet-redaktør Kjersti Løken Stavrum. Hun har selv sett seg nødt til å avvise annonsører som har krevd omtale på redaksjonell plass, men mener siuasjonen er annerledes i et motemagasin.

- Jeg klarer ikke helt å bli opprørt over dette. Jeg tror de fleste skjønner at dette er et kommersielt samarbeid mellom BikBok og Costume, og jeg tror at mange lesere vil synes at det er et relevant påfunn. Dette er jo i kjernen av hva Costume har kompetanse på. Det hadde blitt helt annerledes om de plutselig begynte å omtale biler på samme måte, sier hun.

- Bør informere leseren

Generalsekretær i Norsk Presseforbund Per Edgar Kokkvold kaller på sin side hele samarbeidet og omtalen for «uakseptabelt».

- Costume bør som alle andre redaksjonelle produkter strebe etter å levere stoff basert på journalistiske vurderinger. Medienes troverdighet avhenger av et klart skille mellom redaksjonelt stoff og reklame - hvilket det ikke er her, sier Kokkvold og fortsetter:

- Leseren må kunne være trygg på at det de leser er uten bindinger til utenforstående interesser.

Featureredaktør i Dagens Næringsliv Gry Egenes mener det er en internasjonal tendens at båndene blir tettere mellom store annonsører og motemagasiner, men mener likevel leseren bør holdes informert om nettopp dét.

– For en avis er det viktig å holde kommersielt og redaksjonelt stoff strengt adskilt i tråd med Vær Varsom-plakaten og Tekstreklameplakaten. Hvis Costume ikke vil redigere sitt magasin etter normen for norsk presseetikk er det et valgt de har tatt, men som det kanskje er greit at leseren gjøres klar over, sier hun og fortsetter:

- Dette ville aldri vært aktuelt i en seriøs norsk avis, ettersom den redigeres etter Vær Varsom-plakaten. Det overrasker meg imidlertid ikke – internasjonalt ser vi at det er et ganske utstrakt samarbeid mellom store annonsører, aktører i motebransjen og motemagasiner.

Publisert:

Finn mer innhold om: