Kleskjede får nazi-kritikk for skjorte

Forside mango

Den spanske klesgiganten Mango anklages på Twitter for å ha hentet inspirasjon til en skjorte fra Hitlers elitestyrke Waffen-SS. Nå beklager kleskjeden, skriver Daily Mail.

Publisert:
Forside mango

Foto: Getty Images

Forside mango

Foto: Produsenten

Blusen som vekker reaksjoner er en hvitmønstret chiffon-skjorte dekket med små, sorte lyn-tegn. Flere brukere på Twitter mener tegnene minner om symbolene til Hitlers elitestyrke, SS, skriver den svenske avisen Aftonbladet.

«Nazi chic-land hos Mango. En ny skjorte som trekker likheter mellom et lynsymbol og logoen til nazistiske SS», skriver en. En annen skriver:

MILTÆR GREN: Waffen-SS var en stor gruppe soldater som blant annet hjalp Adolf Hitler med jødeutryddelse under 2. verdenskrig. Gruppen kan omtales som et militær- og ordensvesen. Bildet viser en rekruteringsplakat for den nazistiske gruppen. Foto: Getty Images

«Motegiganten Mango selger en skjorte med et nazi-lignende mønster».

MinMote har vært i kontakt med Mango Norge, som ikke ønsker å kommentere saken.

Får støtte

Men også en god del støtter den spanske kleskjeden. Noen spør om Harry Potters lyn i pannen også er antisemittisk, mens en annen synes symbolet på skjorten minner om rockebandets AC/DCs logo, ifølge avisen. En rekke personer påpeker også det faktum at Mangos grunnlegger selv er av jødisk opphav.

Blusen, som heter «Lightning print shirt», er fremdeles tilgjengelig i Mangos norske nettbutikk.

Beklager

Ifølge Daily Mail beklager den spanske kleskjeden til alle som måtte føle seg fornærmet av skjorten og kaller koblingen uheldig.

«Blusen tilhører en kolleksjon som er inspirert av mini-motiver. I utvalget er det to andre modeller som har hjerter og stjerner», sier Mango i en uttalelse, skriver den britske avisen.

I alt var det over 6000 nordmenn som lot seg verve til å bli utdannet til elitesoldater for Adolf Hitlers Waffen-SS under 2. verdenskrig. Noen av enhetene opererte meget brutalt, vi snakker om overgrep mot sivile og massakre av jødiske bosetninger.

Det er ikke første gangen en kleskjede vekker reaksjoner med plagg som forbindes med historiske plagg og symboler. Tidligere i høst var det Zara som fikk Twitter til å koke, etter at kleskjeden solgte en barneskjorte til gutter med det som kunne tolkes som en David-stjerne på brystet.

Også kleskjeden Urban Outfitters fikk massiv kritikk etter at de solgte en etterligning av årgangsgenseren til Kent State-universitetet fra 1970 - hvor fire studenter ble skutt og drept.

Foto: Skjermdump fra Twitter
Foto: Skjermdump fra Twitter
Foto: Skjermdump fra Twitter
Publisert:

Finn mer innhold om: