Seks tips fra ekspertene - slik spiser du deg til finere hud

Martine Lunder Brenne
Publisert:

Disse matvarene skal gjøre huden din glødende, ren og frisk.

Én ting er hva du smører på huden - minst like viktig er hva du fôrer den med fra innsiden. Visse ingredienser er ekstra nærende og pleiende for huden, som gjerne trenger et boost etter en kald og grå vinter. minMote har bedt ekspertene plukke ut de viktigste matvarene for huden, som du dessuten finner i en helt vanlig matbutikk.

Ernæringsfysiolog Tine Sundfør mener hovedregelen er et variert kosthold med både fett, proteiner og karbohydrater.

- Det vi spiser påvirker helsen generelt, også huden vår. Hvis man spiser for lite av en viss type vitaminer vil man få tydelige tegn på vitaminmangel - huden kan begynne å flasse og leppene kan sprekke opp. Det er også bevist at antioksidanter generelt gjør at cellene våre ikke så lett tar skade, og for huden betyr det at de bremser aldringen, sier Sundfør.

Hun forteller videre at en ekstrem slankekur gjerne går utover huden i negativ forstand.

- Hvis kroppen får for lite næring vil huden din bli dårligere. Så det er like viktig å fylle på med sunne matvarer som å kutte ut de usunne, forklarer hun.

Ifølge Sundfør må du dessuten være tålmodig for å se synlige resultater på huden.

- Det mange ikke vet er at man sjelden ser noen endringer før etter én måned. Så de sunne valgene gir ikke utslag med én gang, men over tid, sier hun.

For et knapt år siden offentliggjorde dessuten en gruppe forskere ved St. Andrews University i Skottland en ny studie som viste at frukt og grønt gjør godt for kroppen. En gruppe på 35 mennesker ble observert i seks uker, og de som spiste 2,9 porsjoner frukt og grønt hver dag ble belønnet med at de så sunnere ut etter seks uker - avaluert av de andre testpersonene, skriver Daily Mail.

I en artikkel på kostholdsnettstedet bramat.no slår dessuten klinisk ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius fast at antioksidanter - som blant annet finnes i en rekke grønnsaker og bær - kan styrke kroppens antioksidantforsvar, og dermed svekke aldringstegn.

Dette er ekspertenes seks beste tips:

1. Bær

- Et godt tips er å fråtse i deilige bær i forskjellige farger. Bær er rike på antioksidanter, som gjør at cellene våre ikke tar skade så lett. Dermed har de en fornyende effekt, som også kan bremse aldringen, sier Sundfør.

Som hovedregel er det gjerne flere antioksidanter jo sterkere fargen er. Både blåbær, jordbær og bringebær er derfor gode alternativer. Røde druer har dessuten flere antioksidanter enn grønne. I kalde Norge er det ikke alltid lett å få tak i friske bær, men de som ligger i frysedisken er like gode. Den amerikanske ernæringsfysiologen bak kostholdskonseptet Food Trainers foreslår følgende til skjønnhetsnettstedet Youbeauty.com:

- Ikke skygg unna de frosne bærene! Rekker du ikke tine dem kan du legge dem rett i den varme havregrøten din til frokost, da blir de myke og gir masse smak på et blunk!

2. Fargerike grønnsaker

- Fargeregelen gjelder på grønnsaker også. Tomat, spinat og brokkoli er suverene kilder til antioksidanter. Unntaket er løkplantene. De har ikke så mye farge, men er til gjengjeld stappfulle av antioksidanter, tipser Tine Sundfør videre.

3. Flytende vitaminer

For noen er det langt mer fristende å drikke en frisk juice enn å spise grønnsaker. Carina Hultin Dahlmann har skrevet boken «Juicy!», og hun mener en hjemmelaget juice med de riktige ingrediensene kan ha effekt på helsen og huden.

- Denne juicen inneholder masse vitamin C, som bedrer hudens evne til å hele sår og sprekker. Vitamin A kan virke betennelsesdempende, redusere talgmengden i huden og dermed forebygge kvisedannelse, sier Dahlmann og sikter til følgende juice:

❤ 2 epler (velg syrlige eller søte etter hva du liker best)

❤ 3 stk. fersk rosenkål

❤ 2 stk. fersk asparges

❤ 1/2 lime uten skall

❤ 1 stor bit fersk ananas

4. Spiselig vann

Ernæringsfysiolog Tine Sundfør forteller at væske er alfa omega for frisk hud. Sundfør anbefaler 30 milliliter væske per kilo kroppsvekt om dagen, men vannet trenger ikke bare komme fra drikkeflasken.

- Det er mange som ikke drikker nok vann gjennom dagen, så jeg pleier å be dem om å spise vannet i tillegg. Det er masse vann i frukt og grønnsaker - noen inneholder opp til 80-90 prosent vann, sier hudterapeut og daglig leder på Face It, Anna-Karin Åmdal.

Eksempler på noen av de mest vannholdige grønnsakene og fruktene er vannmelon, squash, agurk og salat.

5. Grønn te

- For huden er det minst like viktig at du får nok søvn som at du spiser riktig, forteller Tine Sundfør.

Men etter en stressende arbeidsdag er det mange som sliter med å finne roen. Ifølge Huffington Post kan grønn te være nøkkelen til bedre søvn. Det kan i motsetning til kaffe være beroligende når det nærmer seg sengetid. I tillegg inneholder grønn te aminosyren theanine, som skal redusere stress og gjøre det lettere å sove, skriver Huffington Post.

6. Omega 3-mat

Skjønnhetsnettstedet Youbeauty.com har skrevet en rekke artikler om Omega 3, og begrunner det slik: Fordi det er råbra for huden! Omega 3 har god effekt for både hud og helse på et utall forskjellige måter - mest av alt for glødende hud. Det samme mener hudterpeut Anna-Karin Åmdal.

- Riktig fett er utvilsomt veldig viktig for huden. Laks, avokado, linser og bønner er supert, tipser hun.

Publisert:

Finn mer innhold om: