Vogue vil ha slutt på anorektiske modeller - norske redaktører jubler

Jennifer Bråthen
Publisert:

Vogue, et av verden største og mest innflytelsesrikemotemagasiner, inngår en internasjonal pakt mot bruken av usunne modeller. Norske moteredaktører jubler.

Alle de nitten redaktørene for det store motemagasinet Vogue har inngått en pakt kalt «Health Initiative». Redaktørene har blitt enige om kun å bruke sunne modeller på trykk i magasinene sine. Tiltaket går blant annet ut på å forby bruken av modeller som har spiseforstyrrelser og modeller under 16 år, melder nettstedet Nymag.

Pakten oppfordrer også til at modellene skal ha en slags fadderordning og normale arbeidstider.

LES OGSÅ: Scarlett strålte da hun fikk stjerne i Hollywood – slik får du looken

– Dette initiativet er kjempebra. Norske Elle har alltid vært opptatt av å bruke sunne modeller over 16 år, sier Signy Fardal, redaktør i det norske motemagasinet Elle, til minMote.

Fardal er usikker på hvordan Vogues pakt kan påvirke salget av motemagasiner, men Elle har fått skryt for sitt ferskeste magasin der formfulle Tara Lynn pryder coveret.

– Det gjenstår å se hvordan salget blir påvirket, men vi har fått veldig mye positiv respons på dette coveret, fortsetter hun og legger til at hun er spent på om Vogue klarer å holde det de lover.

Ingeborg Heldal, redaktør i motemagasinet Cosmopolitan, synes også tiltaket er bra.

– Både vi og eierne våre i Hearst i New York er enormt opptatt av at vi skal bruke sunne jenter, og at Cosmopolitan ikke skal fremme et sykt, uoppnåelig skjønnhetsideal. Vi har sendt modeller hjem fra fotoopptak i utlandet fordi de åpenbart ikke var friske, sier hun til minMote.

Heldal påpeker også at ikke alle jenter som er tynne nødvendigvis er syke.

– De fleste modeller er tynne, men jeg synes det er viktig å understreke at tynn ikke er det samme som syk eller usunn. Jenter vil se på jenter som de ønsker å være, og da tror jeg glede og sunnhet er viktigere enn vekt, fortelle hun.

Også hun er spent på Vogues nye målsettinger, men hun tror motegiganten vil gi det et forsøk.

– For Vogue som skal være verdens fremste og mest innovative motemagasin, kan det nok by på utfordringer. Hvem skal til enhver tid avgjøre eller vurdere hvilke modeller som er for tynne, usunne eller syke?, sier hun og legger til:

– Aldersgrensen klarer de nok å overholde – hvis de vil.

LES OGSÅ: Lårkort, frekk og sexy sommermote

SE VIDEO: Fargene som fremhever solbrun sommerhud

Publisert: