God samvittighet med fuskepels? Kan være miljøversting

STREETSTYLE-FAVORITT: Fuskepelsen har fått stort fotfeste i motebransjen de seneste årene, men jakken kan være en miljøversting.

Bruk av pels har i mange år vært tabu, men flere eksperer mener at fuskepelsen ikke nødvendigvis er en god erstatning.

Elise Alexandra Gulbrandsen
Publisert:

De siste årene har fuskepelsen virkelig fått fotfeste i motebransjen som en mer human og etisk variant av pelsjakken.

Nå har den britiske avisen Daily Mail rettet et kritisk søkelys mot fuskepelsen. Under overskriften «Tror du at du er en helgen som velger fuskepels? Du kunne ikke tatt mer feil», skriver avisen at fuskepelsen er en «tikkende miljøbombe som kan være mindre etisk enn bruk av ekte pels».

Dyrevernere har rast mot pelsmote, og dyrevernsorganisasjonen PETA har i flere år laget oppsiktsvekkende kampanjer med sterke bilder av døde dyr og nakne kjendiser under slagordet «Jeg vil heller gå naken enn med pels».

Fuksepelsen er laget av syntetiske materialer, men mange vil ikke bruke den allikevel på grunn av at det ser ut som ekte pels og derfor kan sende signaler om at pels er akseptert og kult å gå med.
Helt uten fuskepels: Sesongens kuleste jakke

Dårlig for miljøet

Den britiske avisen poengterer også at fuksepelsen selvfølgelig har sine fordeler fremfor ekte pels, nemlig at den er human mot dyrene og at den er rimelig.
De skriver videre at det kreves svært mange liter olje for å produsere en fuskepels, og at den voldsomme etterspørselen har gjort at det har blitt produsert så mange fuskepelser at det nå kan bli et stort miljøproblem.
Avisen påstår videre at det kan ta opp mot 1000 år før en jakke i fuksepels blir nedbrutt i naturen, mens det kan ta så lite som seks måneder før en jakke i bomull eller ekte pels brytes ned.

HOLDER PÅ VARMEN: Fuskepelsen er et varmt alternativ når gradene synker. En ensfarget variant med en fagerik clutch ble snappet opp under moteuken i New York.
kåper toppbilde
KLÆR

KLASSISK, FEMININ OG FLUFFY

Miljøfaglig leder i organisasjonen Framtiden i våre hender, Håkon Lindahl, sier til MinMote at fuskepelsen helt klart kan være et miljøproblem, men at det kommer an på hvilke syntetiske stoffer fuskepelsen inneholder.

– Hvis det er sånn at fuskepels inneholder miljøgifter må bransjen se på det, det er også noe de har en plikt til ifølge norsk lovgivning. Bruker man syntetiske kjemikalier må man vite hva man gjør, sier han.

KLÆR

SLIK TAR DU VARE PÅ ULLPLAGGENE DINE

Finner dårlige erstatninger

Kjedebutikkene bokstavelig talt bugner av fuskepelser i forskjellige farger, passformer og materialer. Det gjør at prisen presses ned, og forbrukerene går inn i et forbruksmønster som heller mot bruk-og-kast. Jakken har blitt sett på som et godt alternativ til en mer pyntet høst- og vinterjakke, men det er ikke alle som kjenner til miljøaspektet med syntetiske stoffer, hevder avisen.

KLÆR

Sesongens fineste fuskepelser

Lindahl tror ikke miljøaspektet med bruk av fuskepels er noe forbrukeren nødvendigvis er klar over.

– Det er ikke en uvanlig problemstilling. Man erstatter noe som er miljøproblematisk med noe annet som også er det, sier han.

Pels forurenser

Leder i dyrevernorganisasjonen NOAH, Siri Martinsen, mener allikevel at fuskepelsen er et langt bedre alternativ enn naturpels.

– Pels fra dyr vil alltid medføre intensiv avl av dyr, noe som i seg selv er ressurskrevende, forurensende og ikke minst dyrefiendtlig, sier Martinsen.

NYHETER

Klesbransjen etter sjokkvideo av angorakaniner: – Inhumant og brutalt


Martinsen påpeker at pelsindustrien også bruker mye kjemikalier, og at man derfor også har vært nødt til å påpeke at pels er både forurensende og ressurskrevende.

– Det er ingen grunn til å bruke fuskepels fremfor andre dyrefrie alternativer, det er mange grunner til å aldri bruke dyrepels. Men må må ikke glemme at dyrepels både er miljøfiendtlig og dyrefiendtlig, sier Martinsen og legger til:

– En livsløpsanalyse fra CE Delft viser at minkpels har større negativ miljømessig påvirkning for en rekke miljøindikatorer, herunder klimagassutslipp og utslipp av giftige stoffer. Dyrepels var 3-10 ganger så forurensende som fuskepels.

Martinsen tror allikevel at mange norske forbrukere er klar over at fuskepelsen kan være miljøfiendtlig.

– Jeg tror mange er klar over det fordi det har vært mye fokus på olje og plast. Det har også væt mer fokus på det i Norge fordi det har vært en del av pelsdebatten, sier hun og påpeker at syntetisk pels også kan lages miljøvennlig av resirkulerte materialer.

Kjøp brukt = bedre for miljøet

Leder i Naturvernforbundet, Silje Lundberg, sier til MinMote at fuskepelsen også har en miljøpåvirkning ettersom den stort sett er laget av polyester eller annet plastmateriale, som igjen er laget av petroleum. Hun forteller at dette gjelder alle tekstiler som er basert på plast fra petroleum, som vil si akryl, nylon og polyester.

– Plast er ikke naturlig og svært langsomt nedbrytbart, og ved vask kan det lekke ut mikroplastpartikler. Plast i naturen gjør enorm skade, særlig om det når havet. Det gir også CO2 utslipp om det brennes, sier naturvernforkjemperen og legger til:

– Det beste rådet Naturvernforbundet kan gi er å kjøpe færre klesplagg, og helst kjøpe brukt. Vedlikehold, reparer og ta vare på de klærne du har.

Publisert:
Elise Alexandra Gulbrandsen
Elise Alexandra er journalist i VG. Her skriver hun om mote, interiør og skjønnhet. Hun har en forkjærlighet for bruktshopping, og vil inspirere deg til å finne din egen stil.