Shopper seg til døde - nå er konseptet i Norge

I dag går den Amerikanske salgsdagen «Black Friday» av stabelen. Dagen har fått fatale følger for både kunder og ansatte i butikkene. Nå har handlekonseptet kommet til Norge.

Jennifer Bråthen
Publisert:

«Black Friday» er en amerikansk begivenhet hvor butikker og store varemagasiner skilter med sensasjonelle lave priser. Dagen faller alltid på fredagen etter den store høsttakkefesten «Thanksgiving» og markerer starten på julehandelen i USA. Salget er meget populært og tiltrekker seg flere tusen utålmodige kunder i kø hvert eneste år.

Dramatisk handledag

I følge The Star er «Black Friday» starten på USAs travleste shoppinghelg med om lag 147 millioner kunder. I løpet av de siste årene har salgskonseptet gått helt av skaftet og skapt store overskrifter i mediene.

I 2008 meldte Seattle Times at en butikkansatt ved kjøpesenteret Wal-Mart ble trampet ned og drept, da butikken åpnet. Samme året skjøt og drepte to menn hverandre i leketøysbutikken Toys R Us. I etterkant kom det fram at mennene ikke kranglet om varer. I fjor brukte en kvinne pepperspray på andre kunder for sikre seg varer. Dette er bare tre av mange skrekkeksempler på hva salgskonseptet har forårsaket i USA.

Nå melder Arizona Republic at Wal-Marts 4000 butikker har lært av skandalene og igangsatt en rekke sikkerhetstiltak. I stedet for å samle de gode tilbudene på ett sted har de spredt kuppene utover hele butikken. Butikken holder også åpent på «Thanksgiving» for å redusere lange køer, trengsel og panikk. LA Times melder at politiet i Los Angeles skal overvåke de største kjøpesentrene med helikopter og ha patruljerende styrker på bakken.

LES OGSÅ: «Farmen»-Jon har brukt 48.000 kroner på Botox

«Black Friday» til Norge

Nå har den kaotiske salgstrenden funnet veien til norske butikker. I dag har blant annet varehuset Norwegian Outlet, jernvarebutikken KomplettHome.no og datavarebutikken Apple.no ekstra gode tilbud.

Einar Sørland, daglig leder ved Norwegian Outlet, forteller at de forventer om lag 20 000 shoppinggale nordmenn på besøk i løpet av helgen.

– Jeg tror vi tiltrekker oss mer besøkende enn cupfinalen i fotball. Vi har hatt en økning på omsetning på om lag 50 prosent hvert år, forteller Sørland som for tredje år på rad arrangerer det amerikanske handlekonseptet.

Tilstandene i det norske varehuset har vært hektiske, men har ikke fått like fatale følger som i USA.

– Så langt har vi registrert en butikkansatt med blått øye, en brukket nese og en eldre dame som besvimte blant nedsatte designervarer, sier Sørland.

Den daglige lederen forteller at de har tatt enkelte forhåndsregler i år.

– De ansatte har fått førstehjelpskurs og vi har en hjertestarter på huset. Vi har også tre ganger så høy bemanning både når det kommer til butikk- og vaktpersonale.

For å få mer oversikt over kundene slipper varehuset de mest ekstreme tilbudene til ulike tidspunkter.

– Vi er opptatt av at dette skal være et lystbetont arrangement. Vi vil gi kunden en mulighet til å slippe unna handlemaset rett før jul, sier Sørland som tror at flere norske aktører kommer til å kaste seg på salgskonseptet i fremtiden.

- Konseptet vil spre seg

Gunnar Nilsen, styreleder i Salgs- og reklameforeningen, er ikke overrasket over at det amerikanske salgskonseptet etablerer seg i Norge. Han tror konseptet vil spre seg.

– Vi har adoptert både valentinsdagen og Halloween. Det er nok en naturlig del av globaliseringen at også «Black Friday» etablerer seg, forteller Nilsen.

Styrelederen mener markedsføringen av salgsdagen kan skape kaos fordi kundene får forventninger om å gjøre en ekstra god handel.

– Nordmenn er kremmere og opptatt av å gjøre en god handel, men hvis man vurderer tilbudene opp mot hverandre er det ikke alltid det er et godt tilbud. Husk at det i Norge reklameres for ekstreme tilbud daglig, avslutter Nilsen.

Publisert: