Norske fotografer uenige om Cubus-retusjering: - Hun er ikke for tynn
Undertøysplakaten Cubus får sterk kritikk av forbrukerne og som nå er fjernet, skaper uenigheter mellom norske motefotografer. - Reklameindustrien opptrer svært tankeløst, mener ekspert.
Plakaten som kleskjeden Cubus fikk krass kritikk for tidligere denne uken, skal nå være fjernet. Det skriver Cubus på sin egen Facebook-profil etter at forbrukerne raste i både kommentarfeltet på artisten Marthe Valles innlegg, og på kleskjedens egen Facebook-profil. Reklameplakaten viser en sylslank undertøysmodell og var plassert utenfor Cubus' barne- og ungdomsavdeling på kjøpesenteret Oasen i Bergen.
Det var artisten Marthe Valle som først postet bildet på Facebook-siden sin med påskriften:
«Hei Cubus! Dette står ved inngangen til BARNEavdelinga deres, hva veier dette voksne mennesket? 40 kg? Jeg er så LEI! Faen!»
Reagerer ikke
Motefotograf, Ole Martin Halvorsen reagerer verken på plasseringen eller forbrukernes kritikk mot reklameplakaten.
- Modellen på bildet ser helt lik ut som alle andre undertøysmodeller i motebransjen, og bildet er tatt med en mobil ovenfra, så hun ser ekstra slank ut. Victoria’s Secret-modellene er nok til og med smalere enn dette, sier han til MinMote.
- Når det gjelder plasseringen i Cubus-butikken mener jeg at folk må kunne tenke selv og velge og ikke la seg påvirke. Hadde ungdommene beveget seg lengre inn i butikken hadde de møtt på en tilnærmet lik reklameplakat uansett, sier Halvorsen.
MinMote har vært i kontakt med modellbyrået til Cubus-modellen gjentatte ganger, men har ikke lyktes i å få en kommentar.
- Ta i bruk forbrukermakten
Runi Børresen, førstelektor ved Høgskolen i Buskerud og Vestfold og en av Norges fremste eksperter på forebygging av spiseforstyrrelser, mener at reklameindustrien ikke evner å ta innover seg hvordan de påvirker unge jenter.
- Reklameindustrien beviser gang på gang at de nekter å ta ansvar, og opptrer svært tankeløst. Når så slanke modeller som dette eksponeres og plasseres ved inngangen av barne- og ungdomsavdelingen hos en populær kleskjede, er det så klart med på å øke kroppspresset, sier hun til MinMote.
Børresen mener at tiden er inne for å ta et oppgjør, og oppfordrer forbrukerne til å ta i bruk makten de sitter på.
- Skal vi skape et godt miljø for barn og unge hvor de skal få utvikle seg fritt, sette pris på seg selv og mangfoldet, må vi alle bidra. Vi ser fortsatt at forbrukermakten er sterk, så ta den i bruk, sier hun til MinMote.
I oktober skrev MinMote om at den svenske kleskjeden Acne fikk sterk kritikk for bruk av syltynne modeller. Onsdag haglet også kritikken mot undertøysgiganten Victoria's Secret for slagordet «The Perfect «Body».
Naturlig opprør
- Dette bildet burde ikke vært plassert ved barne- og ungdomsavdelingen, noe Cubus burde forstå uten en påminnelse fra forbrukerne, sier motefotograf Ole Marius Fossen.
Han mener at modellen ser slankere ut på mobilbildet enn på det originale kampanjebildet.
- Modellen er tynn, men jeg oppfatter henne ikke som usunn. Når det er sagt er perspektivet justert og det kommer av at personen som har tatt bildet med telefonen har tatt det ovenfra.
Fossen mener at den internasjonale bransjen har åpnet mer for et kroppsmangfold de siste årene, men at det fortsatt er en lang vei å gå.
- Det kommer fremdeles oppgulp fra fortiden, som Acnes motevisning i Paris som fikk kraftig kritikk. I New York er det flere modellbyråer som satser stort på såkalte «plus size»-modeller. Er forkastelig begrep, men likevel en god utvikling.
- Moteindustrien vil alltid være i opprør. Nå har det tynne idealet blitt en «normal» side av bransjen, og da er det naturlig at et opprør vil komme, sier Fossen til MinMote.
Motefotograf Solveig Selj mener at modellen ikke er slankere enn vi er «vant til å se», men reagerer på lyssettingen i fotografiet.
- Lyset som kommer inn bakfra og treffer midterste del av armen gjør at den ser tynnere ut enn den er. Det var ikke spesielt flatterende da det gir armen en snodig fasong. De synlige ribbeina er nok også med på å understreke at modellen er tynn, men hun er nok ikke særlig mye tynnere enn vi vanligvis ser i reklamer og magasiner, sier Selj og legger til:
- Plasseringen av plakaten syntes jeg er det drøyeste ved denne reklamen.
- Dårlig retusjering
Presseansvarlig hos Cubus, Julie Eckhardt, avviser at det er blitt gjort endringer i bildet som får modellen til å se slankere ut.
«Det er vinkelen bildet er tatt i som gjør det. Uansett, vi har valgt å fjerne plakaten», skriver hun i en mail til MinMote.
Kjendisfotograf Rolf Ørjan Høgset mener bildet i Cubus-butikken er endret på.
«Bildet er tatt noe ovenfra" sier Cubus?? Er det mulig med en dummere bortforklaring... dårlig photoshop-arbeid, dårlig fotografarbeid - ja, men mest av alt, fullstendig fravær av dømmekraft av alle de andre i verdikjeden som har latt denne plakaten bli trykket.», skriver han på Facebook.
- Problemet her er at hodet åpenbart har blitt forstørret. Det passer ikke til resten av kroppen, som i seg selv har riktige proporsjoner. Hun er tynn, men ikke i forhold til modeller vi har sett tidligere, sier han og fortsetter:
- Det jeg reagerer på er hva folk roper og skriker om. Jeg mener det er feil å gå til angrep på Cubus sitt valg av modell, som ikke er spesielt tynn, istedenfor å ta dem på dårlig retusjering. Det virker som om folk er på jakt og hele tiden leter etter en ny anledning til å rope og skrike.