Ikke helt kjolestopp for kronprinsessen likevel

VELKLEDD: Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit i bryllup i Monaco. Hun i kjole fra Giambattista Valli. Foto: AFP

Selv om kronprinsessen ikke lenger får motta designerkjoler i gave, betyr ikke det at hun ikke kan få luksuskreasjonene til en «billig» penge.

Publisert:

For første gang offentliggjør Kongehuset hva de har fått i gaver. Listen viser gaver som anslås å ha en verdi på mer enn 1000 kroner. Private presanger fra familie og venner står ikke oppført.

De som hadde regnet med å se de hyppig omtalte kjolekreasjonene og veskene til kronprinsesse Mette-Marit på listen, blir skuffet. Hverken kronprinsessen eller dronning Sonja har ifølge listen mottatt slike gaver siden i fjor sommer. I stedet er det bøker, dadler, blomster, glasskåler og diverse som oppgis.

NYHETER

Kongehuset har et troverdighetsproblem

Bruker skjønn

VG har ringt Slottet for å høre hvor grensen går mellom private gaver og gaver fra kommersielle aktører. Særlig interessant er det å vite hvor Kongehuset trekker skillet der kommersielle aktører også inngår i vennekretsen.

Slottets kommunikasjonssjef Marianne Hagen. Foto: Frode Hansen / VG

– Det kan jeg ikke si noe 100 prosent sikkert om, for det er ingen eksakt vitenskap, svarer kommunikasjonssjef ved Slottet, Marianne Hagen.

Hun forklarer at det er en skjønnsvurdering i hvert tilfelle.

– Vi har noen momenter som går inn i en sånn vurdering. Blant annet er gavens verdi vesentlig. Er gaven proporsjonal med den anledningen den er gitt i, og i hvilken sammenheng er den gitt? Og hva vet vi om hvorfor den er gitt? Noen ganger er motivet krystallklart – det er en gave mellom venner. Andre ganger kommer det noe fra en kommersiell aktør vi aldri har hørt om. Det er de klare ytterpunktene, forklarer Hagen.

BRUD

Se flere av Mette-Marits luksuskjoler fra i sommer her!

SPESIELT PRINT: Kronprinsesse Mette-Marit i Valentino-kjole fra 2015-kolleksjonen, i prinsebryllup i Monaco i august. Foto: Getty Images

Alt gjennomgås

Alt som kommer av gaver, enten det er til medlemmene av Kongehuset direkte, til Skaugum eller Slottet, blir registrert.

– Der blir det som kommer inn, vurdert etter momentene jeg nevnte. Vi er rimelig trygge på at vi har innarbeidet gode nok rutiner, men dette må gå seg til. Dronningen og kronprinsessen betaler for sine offisielle antrekk med apanasjen, forklarer Hagen og legger til:

– Men jeg skjønner at folk er skuffet over at listen ikke er mer spennende.

Slottet opplyste for tre år siden at selv om kronprinsessen for private midler kjøper noe til full pris, kjøper hun også mye på salg og til rabatterte priser.

– Men hva med rabatterte gaver, som for eksempel kjolekreasjoner fra noen titusener og opp til over 100.000 kroner?

– Vi har lagt til grunn at kongehuset skal kunne benytte seg av de samme rabattene som andre kunder som kjøper tilsvarende varer. Men heller ikke dette er noen eksakt vitenskap. Hvis kronprinsessen finner noe til 70 prosent avslag, så kan hun kjøpe det. Og gjør hun det, så er det fordi hun har funnet det på et tilbuds-rack. Det ville være soleklart at en kjole i den størrelsesordenen du snakker om, ikke er en vennegave, forsikrer Hagen.

Under Casiraghi-bryllupet i Monaco i fjor sommer, stilte Mette-Marit i to nye kjoler, en fra Valentino og en fra Giambattista Valli Resort. Begge er fra nye kolleksjoner fra tiden etter listeoppføringen fra Slottet startet.

Apanasjen dekker

Hagen sier at hun selvsagt ikke kan kommentere enkeltkjoler eller svare på om disse er kjøpt til fullpris eller på salg. Hun forklarer at kronprinsparet får en apanasje som skal dekke utgifter til antrekk. Årsregnskapet for 2015 legges ikke frem før nærmere påske, men i 2014, anslår Hagen at kronprinsparet satt igjen med drøyt to millioner kroner til privat forbruk etter at driftskostnadene til Skaugum var betalt.

– Men kronprinsessen er som nevnt venn med mange designere. Kan det ikke være problematisk å utøve skjønn hvis de vil ønske å gi henne gaver?

– Nei, ikke så vidt jeg kjenner til. Vi har et gaveregister, som nå er gjort offentlig. Det som er gaver til en verdi av over 1000 kroner, står på listen.

Kommunikasjonssjefen forklarer at Slottet fører lister over alt som blir returnert av gaver, men at dette ikke er noe de går ut med. Hun avviser at et stort antall kjoler, vesker og sko sendes tilbake til givere.

– Men vi har returnert smykker og sportsutstyr. Det er også greit å få en, to og tre bøker, men ikke kasser med bøker.

Luksusferie ikke oppført

Den omstridte yacht-ferien i Middelhavet i fjor, hvor kronprinsparet var invitert med ikke navngitte venner, står heller ikke på gavelisten.

– Det er vel ikke vanlig å betale for å være på besøk hos venner, sier Hagen.

– Kan man på samme måte hevde at det ikke er vanlig å betale for gaver fra venner, og dermed omgå 1000-kronersregelen?

– På bakgrunn av det bildet som media har konstruert, så skjønner jeg at mange tror det er vanskelig å skille vennegaver fra andre gaver. Derfor er det fint å få det avklart. Kongehuset lever i sin virkelighet, og vi vet hva de får av gaver. Det er en helt annen virkelighet enn det dere i media antyder, og disse to harmonerer dårlig. Det eksisterer ikke en mengde gaver i et slags parallelt univers, sier Hagen.

I OL-antrekk

I morgen kveld skal prinsesse Ingrid Alexandra (12) tenne ilden under åpningen av Ungdoms-OL på Lillehammer.

– Både prinsessen og de andre i kongefamilien skal ha på seg antrekk fra arrangøren. Men er det gave eller ikke? Jeg kan si så mye som at de ikke har kjøpt antrekkene. Men vi har ikke ført det opp på gavelisten, fordi det er en offisiell anledning, og fordi det skjer i full åpenhet. Men kan de ha glede av den lua privat etterpå? Helt sikkert, mener Hagen.

Beslutningen om å listeføre gavene offentlig ble tatt i mars 2015, men har altså ikke vært gjort kjent for offentligheten før i går. Gavelisten dekker perioden 1. juni til 31. desember 2015.

Publisert: