Derfor provoserer Kim Kardashians Vogue-forside

SUPERPAR: Kim Kardashian (33) og Kanye West 36) ble sammen 2013, og har på kort tid gjort seg bemerket i   Foto: Getty Images / Faksimile Vogue
SUPERPAR: Kim Kardashian (33) og Kanye West 36) ble sammen 2013, og har på kort tid gjort seg bemerket i Foto: Getty Images / Faksimile Vogue

Vogue høster kraftig kritikk for sin forside med Kim Kardashian og Kanye West.

Av: JENNIFER BRÅTHEN og ODA MARIE MIDBØE

Det anerkjente og prestisjetunge motemagasinet Vogue med sjefredaktør Anna Wintour i spissen har i lang tid hatt posisjon som et av de mest toneangivende motebladene i verden. Magasinet har en enorm påvirkningskraft og har ofte en finger med i spillet når det gjelder hvilke designere og trender som preger motebildet.

Sjokket var derfor stort da april-utgaven av magasinet ble lansert forrige uke, og bekreftet ryktene om at reality-stjerne Kim Kardashian (33) og hennes forlovede Kanye West (36) prydet forsiden. Bildet er tatt av den verdenskjente motefotografen Annie Leibovitz.

«Jeg føler meg forrådt»

Det tok ikke lang tid før reaksjonene begynte å hagle i sosiale medier, og flere Vogue-lesere truer med å si opp sitt magasin-abonnement. «Vel, jeg får vel kansellere mitt Vogue-abonnement. Hvem er med?», skrev filmstjerne Sarah Michelle Gellar på Twitter. Hun er langt fra den eneste som har latt seg provosere av forsidevalget.

«Jeg føler meg forrådt av Anna Wintour og Vogue» er det en som skriver. «Kim Kardashian og Vogue burde ikke være ord i samme setning», skriver en annen. «Jeg skal kjøpe Vogue-utgaven med Kim og Kanye så jeg kan brenne det», skriver en provosert mann. «Kjære Vogue. Du er død for meg», skriver Twitter-brukeren The Fashion Law.

- Kim ingen uten Kanye

Signy Fardal, redaktør i ELLE, mener Vogue har gjort lurt i å la Kanye og Kim pryde forsiden deres. Hun tror denne utgaven av bladet kommer til å selge godt, fordi coveret har fått så mye oppmerskomhet, selv om folk reagerer på at bladet har en reality-kjendis på coveret.

- Jeg tror folk reagerer fordi Kim er en utradisjonell dame med en historie som gir henne en «trashy» status. Jeg tror aldri hun kunne havnet på forsiden alene. I denne sammenhengen er Kim er ingen uten Kanye, sier Fardal og legger til:

- Det er bra at et snobbete blad som Vogue provoserer litt. Det skaper engasjement hos leserne. Jeg tror bladet kommer til å tjene mer enn de taper på å ha denne forsiden.

KJENDISDUO: Kanye og Kim er ofte på motevisninger sammen. Her er paret i Paris i januar i år. Foto: Getty Images
KJENDISDUO: Kanye og Kim er ofte på motevisninger sammen. Her er paret i Paris i januar i år. Foto: Getty Images

Redaktøren forteller at det også ble store overskrifter da Britney Spears prydet forsiden til amerikanske Vogue i 2001 og glamourmodellen Katie Price prydet britiske Elle i 2006. Selv om Fardal synes dette er gode kommersielle grep, kommer hun aldri til å la en norsk reality-kjendis pryde forsiden til norske ELLE.

- Så langt har det ikke vært aktuelt, og det kommer nok ikke til å bli det i overskuelig fremtid – ikke så lenge jeg er redaktør, sier hun.

Sex-video og reality-show

Kim Kardashian ble for alvor et verdenskjent navn da en sex-video med reality-stjernen og hennes daværende kjæreste Ray J ble lekket i 2007. Det samme året sa hele Kardashian-familien ja til å være med i et eget realityshow med navnet «Keeping up with the Kardashians», som fortsatt går på norske TV-skjermer.

Det er først etter at 33-åringen ble sammen med Kanye West at Kardashian har fått innpass i motebransjen. Stilen har forandret seg drastisk, og de siste årene har paret ofte blitt observert sammen på første rad hos store motehus som Givenchy og Valentino. Kim har også eierinteresser i klesmerket DASH sammen sine to søstre Khloe og Kourtney.

Hip hop-stjerne Kanye West har i lang tid vist en stor interesse for mote, og er selv designer. Han har blant annet fått oppmerksomhet for sine rådyre sko som hadde en prislapp på svimlende 33.000 kroner.

- Motebransjen helt på tur

Daglig leder for Team Models, Eivor Øvrebø, forteller at det er mye prestisje i å pryde forsiden til amerikanske Vogue. Hun er overrasket over Anne Wintours valg av forside.

- Det er tydelig at hele motebransjen er helt på tur - nå ser vi bloggere og kjendiser overalt. Det handler åpenbart om å selge magasiner, men snart blir nok leserne lei de samme fjesene over alt. Jeg skjønner at Kardashian selger, men Vogue er sent ute, sier modellmammaen.

Anna Wintour forsvarer forsiden

Selv har Kim Kardashian uttrykt stor glede over å pryde magasinforsiden. «Dette er en drøm som går i oppfyllelse!», skriver reality-stjernen på Twitter. Den harde kritikken mot Vogue har også gjort at sjefredaktør Anna Wintour har gått til forsvar av forsiden.

«En del av gleden ved å jobbe i Vogue, som har lange tradisjoner, er det å ha mulighet til å presentere de som definerer vår kultur på et gitt tidspunkt, de som ryster, de som med sin tilstedeværelse i verden former og påvirker hvordan vi ser den. Jeg tror vi alle kan være enige om at den rollen på det nåværende tidspunkt spilles av Kim og Kanye», skriver redaktøren i et åpent brev.

MinMote
MinMote er Norges største moteside. Vi vil inspirere og opplyse deg, samtidig som du vil finne de siste nyhetene fra moteverden i inn- og utland.

Finn mer innhold om:

Hvordan var din opplevelse i dag?