Jenny Skavlan: - Lag ballkjolen selv!

16-åringene Karoline Jacobsen Frigstad (t.v), og Bianca Ødegård Castro Skolmen, viser frem ballkjolene Jenny Skavlan har laget.

Jenny Skavlan vil inspirere unge jenter til å tenke utenfor boksen når det gjelder ballkjoler. Hvis man er kreativ, kan man lage flotte kjoler til under tusenlappen, mener hun.

Publisert:

Forrige uke avlyste rektoren på Østerås ungdomsskole skoleballet, på grunn av presset han mente mange elever følte på når det kom til leie av limousiner, og svindyre ballkjoler.

Skolen har fra før av bannlyst limousiner og arrangert bruktkjolesalg før ballet, men mener tiltakene ikke har gjort presset på elevene mindre.

Bakgrunn: Slakter skoleball-stopp: – Frarøver elevene et stort øyeblikk

I kjølvannet av denne saken har Jenny Skavlan kommet på banen. Hun mener nemlig at man kan sy seg en rimelig og fin kjole, hvis man er villig til å kjøpte brukt. Skoleball skal først og fremst være morsomt mener hun.

ENGASJERT. Jenny Skavlan mener man kan komme langt med litt kreativitet, og kanskje litt syhjelp fra bestemor eller mamma.

– Jeg vil prøve å støtte de jentene som er litt som meg og synes det virker morsomt å redesigne noe brukt, sier Skavlan.

Unik stil til 600 kroner

Skavlan forteller at hun leste om en jente som sydde om søsterens gamle ballkjole for å bruke den på sitt eget skoleball, men at denne jenta ble mobbet av de andre elevene fordi hun ikke hadde ny kjole.

– Det traff virkelig mitt «gjennbrukshjerte». De som mobber skal ikke få bestemme hva som er fint. Kreativitet skal fremmes og ikke mobbes, sier Skavlan engasjert.

Jenny Skavlan har sydd fem ballkjoler med utgangspunkt i brukte kjoler fra UFF, Fretex og rimelige stoffer fra butikker på Grønland. Hver av kjolene har Skavlan brukt mellom seks og syv hundre kroner på, noe hun forteller at står i stor kontrast til kjolene mange unge jenter kjøper i dag til flere tusen.

–Mange jenter vil jo ha en unik stil. Hvis man redesigner noe gammelt og syr det selv får man noe ingen andre har, sier Skavlan.

Hun forteller at dette presset ikke var et problem da hun selv vokste opp på Bygdøy. Selv om hun sier at dette er et typisk "vestkant-sted" hvor man kanskje skulle tro at presset var stort på å ha de dyreste ballkjolene. På hennes skole ble derimot gamle kjoler og redesign sett på som kult.

–Vær kreativ!

Skavlan kommer til å legge ut oppskrifter på hvordan man kan sy sin egen kjole, på sine nettsider. Før neste års "skoleball-sesong" håper hun å kunne hjelpe og inspirere unge jenter.

DYRE KJOLER: Astrid Mathilde Widerøe (14) synes en ballkjole til 3000-4000 kroner er dyrt, og mener en enten burde leie eller kjøpe brukt. Foto: Privat

–Det blir morsomt å se hvilke reaksjoner som kommer etter dette, og om det er noe jeg kan snu meg rundt og ta tak i. Også hadde det vært veldig morsomt å kunne samle en gjeng unge jenter og lage kjoler sammen til deres skoleball, sier Skavlan.

Skuffet over avlysningen

Astrid Mathilde Widerøe (14), Ingrid Yttesen (14) og Sara Myklebust Eggen (14) går alle i niendeklasse på Østerås, og forteller til MinMote at de selvsagt er skuffet over skolens beslutning om å droppe ballet.

– Det er veldig synd at vi ikke får ha skoleball som alle andre, da vi har gledet oss til dette lenge. Jeg vet om flere som har begynt å planlegge, og noen har til og med kjøpt kjole allerede, sier Widerøe til MinMote.

Vanligst med tyllkjoler

Ingrid Yttesen er blant jentene som allerede har kjøpt kjole, og synes det er synd at det var forgjeves.

– Jeg hadde gledet meg til å pynte meg skikkelig, ha date, danse og ha det hyggelig med vennene mine. Det blir det ikke noe av nå, sier hun til MinMote.

Yttesen forteller at kjolen er kjøpt ny på en nettside for ballkjoler, og at den har den prinsesseformen som de fleste av jentene vil ha.

SELGER KJOLEN: Ingrid Yttesen forteller at hun kjøpte ballkjolen på nettet, med den prinsesseformen de fleste jenter vil ha. Foto: privat

– Jeg har visst at jeg ville ha en sånn type kjole lenge, og kjøpte den like så godt nå. Jeg må selge den før jeg har brukt den selv, og det er ikke noe gøy. Jeg skulle ønske vi skulle på ball som alle de andre skolene, sier hun.

Widerøe forteller at det ikke er noen regler for hvordan ballkjolene skal se ut, men at det «vanligste» er lyserosa tyllkjoler med glitter, uten stropper.

Se også: Åtte ballkjoler til under 1000-lappen

– Disse kjolene får man tak i på en ballbutikk, eller for eksempel på en Facebook-gruppe som heter «Rosabørsen» hvor man kan få hjelp til å finne billigere kjoler, sier Widerøe og fortsetter:

IKKE SÅ VIKTIG: Sara Myklebust Eggen (14) sier at flere velger å kjøpe brukte ballkjoler, og at det ikke er så viktig om noen andre dukker opp i lik kjole. Foto: Privat

– Ny koster en sånn kjole mellom 3000–4000 kroner, men jeg synes det er altfor mye penger. Man bruker jo en ballkjole bare én eller to ganger i livet, så man burde enten leie eller kjøpe brukt, mener Widerøe.

Flere kjøper brukt

Sara Myklebust Eggen forteller at mange velger å kjøpe ballkjolene brukt, men er redd skolen ikke tror at dette stemmer.

– Jeg tror ikke skolen har skjønt det helt, fordi det var fem kjoler som ble solgt på bruktsalget på skolen, men det er jo ikke det eneste stedet man kan kjøpe en brukt kjole, sier Myklebust Eggen, og legger til at hun tror kullet deres ikke er like opptatt av kjolene som tidligere årskull.

– Tidligere har det vært viktig å ikke ha på seg lik kjole som noen andre, men jeg tror ikke noen av oss synes det er så nøye, sier hun.

Publisert:

Finn mer innhold om: