Flere hundre Oslo-boere i kø for brukte luksusvarer

IVRIGE SHOPPERE: Slik så Fretex-butikken på Grünerløkka ut noen få minutter etter at dørene til designersalget åpnet. Foto: MinMote

Nordmenn har stadig større forbruk av luksus-varer, og rett som det er havner de i en Fretex-container. Merkevarer som Gucci, Hermès og Louis Vuitton lokket flere hundre til bruktsalg.

Elise Alexandra Gulbrandsen
Publisert:

Tirsdag gjentok Fretex på Grünerløkka fjorårets suksess med et skikkelig designersalg. Allerede to timer før dørene åpnet hadde de aller ivrigste funnet veien til butikken i Markveien. Da dørene åpnet klokken 17.00 sto flere hundre håpefulle i kø for å skaffe seg brukte luksusvarer med sterkt reduserte priser.

Line Jordal er butikksjef på Fretex Grünerløkka og pådriver for luksus-salget. Hun forteller at nordmenn stadig leverer inn mer designervarer til gjenbruk hos Fretex.
– Det er mengden som er mest overveldende. Vi har mer enn vi noen sinne har hatt, både da det gjelder kjente merkevarer, men også fra motehus som er mindre kjente, sier hun til og trekker frem luksusmerker som Etro og Dries Van Noten.

LANG KØ: Allerede en halvtime før åpning var køen lang. Foto: MinMote.

Masse luksusvarer

Derfor var det mulig å gjøre noen skikkelige kupp på designersalget tirsdag ettermiddag.
– Før var det stort da vi fikk inn frakker fra Burberry, men nå er det nesten sånn at det er blitt en vanlig ting å se. Vi har også mye silkesjal fra de store motehusene, samt vesker fra merker som Gucci, Prada og Louis Vuitton, forteller Jordal.

KLÆR

Hun finner ditt neste luksuskjøp på Fretex

Da MinMote besøkte designersalget like før åpningstid var det massevis av klær og tilbehør fra merker som Isabel Marant, Hermès, Acne Studios, Gucci og lignende.

PLASSERTE UT KUPPENE: Butikksjef Line Jordal hentet frem masse designervarer før åpningstid og plasserte dem rundt om i butikken. Under shoppingkvelden var det i tillegg 20 prosent rabatt på alle varer. Foto: MinMote

Line Jordal forteller til MinMote at hun sjekker opp hva plaggene og tilbehøret selges for i brukmarkedet, og sørger for å prise det et godt stykke under det. Blant kuppene MinMote fant i butikken var et par lekre stilettheler i lakk fra Saint Laurent til den nette prisen av 999 kroner. Silkesjal fra Hermès kostet omlag 800 kroner.

FANT BRILLER: Mia Kristine Martinussen sikret seg blant annet et par briller fra Gucci til 400 kroner. Foto: MinMote

Mange hadde trosset det ustabile været i hovedstaden og sto i kø for å gjøre luksuskupp. Blant dem var Mia Kristine Martinussen (18). Hun hadde sett seg ut et par Gucci-briller på forhånd, og klarte å finne dem inne i butikken.

– Jeg liker konseptet veldig godt. Det er ikke sånn at man som skoleelev har veldig mye penger å bruke på klær, sier hun og holder frem Gucci-kuppet.

NYHETER

FEM GODE GRUNNER TIL Å HANDLE BRUKT

Leverer stadig mer

FANT TREND-PLAGG: Sarah Lind fant et av høstens store må-ha-plagg, nemlig blazeren, på designsalget. Foto: MinMote.

Selv om salg av klær på for eksempel Finn og Tise er populært blant mange, tror ikke butikksjef Jordal det gjør at folk leverer mindre til Fretex.

– Det er mange som handler mer fordi de tenker at de kan få solgt det brukt. Men det drypper uansett på oss, mange har i bakhodet at det går til en god sak å gi ting til oss.

KLÆR

Høstens må ha-plagg

I forkant av designsalget har Fretex også fått spesielle donasjoner.
– Vi har fått en skosamling fra Celina Middelfart. Hun donerte mye til Fretex som har vært rundt i flere butikker, men mye blir også å finne under tirsdagens designsalg. Ofte kommer det mye fra samme person, uten at vi vet hvem det er som leverer, forteller Jordal.

Trendforsker: – Kjøper god samvittighet

Trendforsker og sosialantropolog Gunn Helen Øye forteller at hun har lagt merke til at det stadig dukker opp mer luksusvarer på bruktmarkedet.

Hun mener at mengden med luksusvarer folk kjøper ikke bare sier noe om den økonomiske situasjonen.

– Det er ikke bare at vi har penger. Vi skal ikke kimse av at folk kjøper seg et lykkeøyeblikk eller for å vise frem at de har de og de merkene, sier hun.

Les også: DE BESTE SECOND HAND- OG VINTAGEBUTIKKENE I OSLO

LUKSUS: Det var flere silkeskjerf fra store motehus på designersalget. Foto: MinMote

Øye forteller at folk også «kjøper seg god samvittighet» ved å levere klær til gjenbruk.

– Å levere ting til Fretex har også en verdi i at folk gir noe til et veldedig formål. Verdien av å være god er voksende og viktig for vårt eget menneskeverd, forteller hun til MinMote.

Trendforskeren, som også er ekspert på luksusvarer, forteller at det ikke bare har positive følger.

– Det blir slik at man biter seg selv i halen. Man kan løssluppet handle fordi man kan få god samvittighet i den andre enden ved å gi det bort eller selge det. Spørsmålene man må stille seg før man handler i utgangspunktet er «trenger jeg egentlig dette?», avslutter hun.

Publisert:
Elise Alexandra Gulbrandsen
Elise Alexandra er journalist i VG. Her skriver hun om mote, interiør og skjønnhet. Hun har en forkjærlighet for bruktshopping, og vil inspirere deg til å finne din egen stil.