Dette er dressen Det hvite hus måtte forsvare

BEIGE: Obama har tidligere uttalt at han bare eier blå og grå dresser. På forrige ukes pressekonferanse overrasket han derfor med en ny, beige variant. Foto: Scanpix
BEIGE: Obama har tidligere uttalt at han bare eier blå og grå dresser. På forrige ukes pressekonferanse overrasket han derfor med en ny, beige variant. Foto: Scanpix

Da Barack Obama i forrige uke begikk sin første store klestabbe, gikk han i fotsporene til en norsk politiker.

Det var da president Barack Obama i forrige uke skulle holde en pressekonferanse om situasjonen i Irak og Ukraina, at han hadde på seg en beige dress som i etterkant skapte store reaksjoner. Den lyse sommerdressen fikk Twitter til å eksplodere, og det ble laget vitser og «memes» på hans bekostning.

Pressetalsmann for Det hvite hus, Josh Earnest, svarte fredag på dresskritikken og uttalte at Obama ikke angret på valget av dress, skriver Daily Mail.

- Presidenten står fullt og helt inne for gårsdagens avgjørelse om å bruke sommerdressen sin, sa Earnest til et lattermildt pressekorps.

Se video:

I 2012 sa President Obama til Vanity Fair at han utelukkende bruker grå eller blå dresser, så dette er uten tvil et oppsiktsvekkende moteøyeblikk for presidenten.

Gjorde som Jørgen Kosmo

Da sjefdesigner for dressmerket Julius Caesar, David Strømman Nedal, så Obamas lyse antrekk tenkte han umiddelbart på en norsk politiker som tidligere har begått samme dresstabbe.

Les også:Erna Solberg ansetter egen stylist

SKILTE SEG UT: På et NATO-møte i Brussel i 1994 fikk Jørgen Kosmo all oppmerksomhet takket være sin lyse dress.  Foto: NATO
SKILTE SEG UT: På et NATO-møte i Brussel i 1994 fikk Jørgen Kosmo all oppmerksomhet takket være sin lyse dress. Foto: NATO

- Å gå tidligere forsvarsminister Jørgen Kosmo en høy gang i klesveien, er ikke et kompliment, sier Nedal til MinMote.

Han sikter til et NATO-møtet i 1994 hvor Kosmo lyste opp blant kollegaer i mørk dress.

- En lys dress hører ikke hjemme i det politiske landskapet. Som politiker er det viktig å være korrekt antrukket og ikke la bekledningen stjele for mye fokus fra budskapet. Obama er en mester på ikke-verbal kommunikasjon, så dette viser at selv den beste kan gå i baret, sier Nedal.

OMSTRIDT KLESVALG: Ifølge kritikerne stod ikke Obamas lyse dress i stil med det alvorlige temaet som ble adressert. Foto: Scanpix
OMSTRIDT KLESVALG: Ifølge kritikerne stod ikke Obamas lyse dress i stil med det alvorlige temaet som ble adressert. Foto: Scanpix

- Problematisk

Øystein Holm-Haagensen er politisk rådgiver og driver motebloggen Mennidress.com. Han mener det ikke er rart at Obamas dress skaper reaksjoner.

- Det er ikke særlig presidentaktig å gå i noe sånt. Mørkheten i dressen bør være proporsjonal med alvoret i situasjonen som skal tas opp. En beige dress passer med andre ord ikke i en pressekonferanse om Syria, sier Holm-Haagensen til MinMote.

Holm-Haagensen mener en lys dress passer på sommeravslutninger, men at det stopper der.

- Obama er en ledende politiker, og kanskje verdens mektigste mann, og da blir det problematisk for han å velge en dress i noe annet enn grått, blått eller svart, sier Holm-Haagensen.

Finn mer innhold om:

Hvordan var din opplevelse i dag?