Går hardt ut mot Elles treningsartikkel: – Urovekkende

FAST SPALTE: I hvert magasin intervjuets en person om sitt kosthold og treningsregime, men selv om Elle ikke redigerer svarene går de ikke god for vanene, sier sjefsredaktøren Signy Fardal. Foto: PRIVAT

Motemagasinet trykket et kosthold som ifølge eksperter i verste fall kan trigge et slankeregime som kan utvikles til spiseforstyrrelser. – Det burde redaktører i 2018 vite, slår hun fast.

I siste utgave av Elle har motemagasinet en artikkel med modell og it-jente Sophia Lie. Under tittelen «Sprek som Sophia» forteller modellen detaljert om kostholdet og treningsregimet sitt. Artikkelen kommer kun sju måneder etter at leserne raste mot samme magasin etter en «flat mage»-artikkel.

Kostholdet som presenteres starter med trendkaffen «Bulletproof Coffee» hvor man blander sort kaffe, usaltet smør og olje. Denne kaffevarianten har vært en snakkis i treningsmiljøer en stund, og blant annet magasinet Shape har omtalt den tidligere.

NYHETER

Advarer mot å stole på helseartikkel i Costume

Modellens lunsj er en salat og middag er en suppe, ifølge artikkelen i Elle. Videre forteller hun at hun trener fem dager i uken, og at modelljobben krever et stramt mat- og treningsregime.

– I verste fall spekulativt

KRITISK: Førsteamanuensis Solfrid Braltand-Sanda mener redaktører burde vite bedre i 2018. Foto: Privat.

– Mitt umiddelbare spørsmål er: Hvorfor, Elle? utbryter Solfrid Bratland-Sanda, Førsteamanuensis i fysisk aktivitet og helse ved Høyskolen i Sør-Øst Norge.

Hun antar at magasinet velger å skrive disse detaljene fordi de skal virke motiverende for leseren.

– Det er i beste fall misforstått og i verste fall spekulativt. Dette er et kosthold som generelt sett ikke er forenelig med et veldig aktivt liv slik artikkelen ellers beskriver, slår Bratland-Sanda fast, og mener at magasinet burde sett på hva «Sunn Fornuft»-plakaten sier.

– Vi vet at opp mot 80% av ungdommer opplever kroppspress og er misfornøyde med egen kropp, og for de som er misfornøyde kan dette fort bli en oppskrift og «quick-fix» på denne misnøyen, legger hun til.

Hylles: Maria Menas ærlige kroppsinnlegg

Artikkelen gir ikke hele bildet

–Det er viktig for meg at unge jenter ikke tror at veien til en lang suksessfull karriere er å spise for lite, understreker Sophia Lie til MinMote.

Modellen sier at hele bildet av hennes kosthold ikke kommer frem i artikkelen, men mener at hun ikke var tydelig nok i sine svar til magasinet.

– Det ser ut som jeg kun drikker beinmargsuppe til middag men dette er jo selvfølgelig helt feil. Jeg har ALLTID rikelig med både protein som kjøtt eller fisk, og varierte grønnsaker, både i suppen og i alle andre middager. Det er beklagelig at dette svaret ikke gir hele bildet og kom feil fram i Elle artikkelen, sier Lie.

Er Elise (25) for tjukk for kleskjedene? Se første episode av «Elise undersøker»

Hun presiserer at det er viktig å få i seg nok og variert mat i hennes yrke.

– Spiser du for lite tar det ikke lang tid før du møter veggen og blir syk. Dette er noe jeg har sett gang på gang i løpet av min karriere, dessverre. Jo tidligere man lærer seg å spise riktig og ikke minst trene riktig jo bedre utstyrt er du til å takle de mange utfordringene dette yrket har, slår hun fast.

– Burde vært velkjent for redaktører i 2018

Elle gikk i sommer over til bloggplattformen United Influencers, etter at Egmont ikke fornyet kontrakten med de franske eierne av merkenavnet. Bloggplattformen er blant aktørene som lanserte nettopp «Sunn Fornuft»-plakaten.

Det første punktet omhandler at man bør unngå å skrive om vekt, mål, kaloriintntak og liknende tall. Punkt to er at man bør unngå å skrive bastant om livsstil eller matvarer.

Førsteamanuensisen sier at de som allerede har en god selvfølelse vil takle helt fint å lese denne typen artikler.

– Det er de som har lav selvfølelse, og som gjerne er på søken etter slik informasjon, som i verste fall kan bli trigget til et veldig slankeregime som kan gå over i spiseforstyrrelser. Dette burde vært velkjent for alle redaktører i 2018, slår hun fast.

«Elise undersøker» hvordan vi påvirkes av skadelige selfie-filter, se det i videoen under.

Elle-leser Ane Opsahl Magnussen (21) reagerer sterkt på reportasjen og syns det er skremmende at magasinet velger å publisere artikkelen.
– Jeg har i lang tid slitt med mat og dårlig selvbilde. Da jeg var på mitt dårligste søkte jeg jevnlig opp dietter og hva modeller spiste og trente. Det kom ingenting godt ut av det. Med så mange unge lesere som ELLE har, synes jeg det er uforsvarlig å trykke en artikkel som kan trigge mennesker som sliter med kropp, mat eller spiseforstyrrelser, sier hun til MinMote.

NYHETER

Brukte tynne modeller i plus-size-reklame

– Kan ikke gå god for hennes vaner

Signy Fardal, sjefsredaktør i Elle forklarer at dette er en fast spalte hvor de hver måned spør ulike mennesker om deres kosthold- og treningsregimer.

– Enkelte vi spør har et strengt kostholds-og treningsregime, mens andre ikke har noe kostholds- og treningsregime i det hele tatt. Vi redigerer ikke bort svar vi ikke liker, enten det dreier seg om hamburgere, bulletproof kaffe eller for mye trening, sier Fardal.

REDAKTØR: Signy Fardal i Elle. Foto: Frode Hansen/VG
NYHETER

Fikk krass kritikk etter sponset reisereportasje

– I dette tilfellet - som enkelte har reagert på - er det en som jobber som modell som forteller om sine kostholds - og treningsvaner. Vi kan selvsagt ikke gå god for hennes opplegg - og vi sjekker ikke med ernæringsfysiologer eller førsteamanuenser i fysisk aktivitet om intervjuobjektenes opplegg er forsvarlig eller ikke, legger hun til.

Redaktøren understreker at spalten ikke er ment som noen oppskrift til leserne, men et innblikk i hvordan ulike mennesker forholder seg til kosthold og trening. Samtidig påpeker hun at Sunn Fornuft-plakaten gjelder influencere og bloggere, og at Elle følger pressens etiske regelverk.

NYHETER

Ikke helt galematias med bluse til 85.000 kroner

Ville ikke anbefalt kostholdet til noen

Bratland-Sanda legger til at som fagperson ville hun ikke anbefalt dette kostholdet til noen, fordi det hjelper ikke om det er sunt når mengden mat er for liten.

– Det vil gå utover både helse og prestasjon, sier hun.

Leppetrenden «Key hole lip» skapte reaksjoner, se dem i andre episode av «Elise Undersøker»

Therese Fostervold Mathisen, ernæringsfysiolog og doktorgradsstipendiat ved Norges Idrettshøyskole, savner en kommentar fra en fagperson i artikkelen. Hun mener en slik reportasje viser at modellen, hennes miljø og Elle «går god for» denne praksisen.

– Denne kostholdsplanen er ikke utarbeidet av en ernæringsfaglig person, er langt fra helsemessing forsvarlig og knyttes til en person mange unge trolig ser opp til er svært urovekkende, sier Mathisen.

NYHETER

Hyller detox-ferier uten å opplyse om at turen er sponset

UROVEKKENDE: Therese Fostervold Mathisen mener at en ernæringsfaglig ekspert burde kommet til orde i Elles artikkel. Foto: NIH.

– Direkte helseskadelige

Forrige uke skrev Forskning.no om en studie som viste at unge mangler kunnskap om sunn livsstil. Mathiesen forteller at influencere og kjendiser ofte blir idealer og kunnskapskilder for unge.

– Slike fremstillinger som her er direkte helseskadelige og urovekkende, mener hun.

Kostholdet som blir presentert i Elle, mener Mathisen er med på å fremme kostholdsforvirring og kunnskapsmangel som allerede finner sted i offentligheten. Hun understreker at hun trenger flere detaljer om matmengder, sammensetning og treningsintensitet for å vurdere om modellen dekker behovene sine.

– På generelt grunnlag er ikke det beskrevne kostholdet tilstrekkelig til å ivareta en inaktiv, ung kvinnekropp. Med ekstra belastning fra trening så gir dette grunn til uro, sier hun.

Publisert: