Motebransjen dropper superfotograf etter overgrepsanklager

SKUFFET: Talspersonen til stjernefotograf Terry Richardson sier at Richardson tidligere har svart på anklagene og er skuffet over at bransjen nå dropper å jobbe med ham. Foto: AFP

Upubliserte bilder blir slettet, og store aktører vil ikke lenger engasjere Terry Richardson (52). 

Anne Stine Sæther
Publisert:

Stjernefotografen har jobbet med verdens mest kjente modeller, fotografert for motehus og alle de viktige magasinene. Han er mange ganger beskyldt for å utnytte modellene seksuelt, men først nå, i kjølvannet av Weinstein-skandalen i USA sier bransjen stopp.

Først ute var Condé Nast som publiserer magasinene Vanity Fair, Vogue og GQ.

The Guardian skriver at diskusjonen om Richardson’s oppførsel har sirkulert siden 2001 og beskriver ham som en av verdens mest suksessrike fotografer. Hans kjennemerke er bilder med seksualisert stil. Richardson opptrer ofte selv naken på bilder, sammen med sine modeller.

Fotografert av Richardson: Miley Cyrus vekket oppsikt med lettkledde og utfordrende bilder

NAKENKALENDER: Den britiske modellen Lily Cole poserer sammen med fotograf Terry Richardson da 2010-kalenderen ble lansert i november 2009. Foto: Joel Ryan/AP

Kjendisfotograf

Til tross for rykteflommen har han beholdt statusen i bransjen helt til nå. Richardson har fotografert blant annet Barack Obama, Oprah Winfrey og Kate Moss. Han har også regissert musikkvideoer, blant annet Miley Cyrus’s Wrecking Ball og Beyoncé’s XO.

En talsmann for Richardson sa denne uken at fotografen er skuffet, spesielt fordi han tidligere har svart på disse beskyldningene.

Nå sier den ene oppdragsgiveren etter den andre stopp. Upubliserte bilder han har tatt skal slettes og motehusene oppgir at det ikke er planer om å engasjere ham til nye fotojobber.

NYHETER

Kylie Jenner-kalender skaper forvirring

Magasinet Porter som leide inn Richardson til et fotooppdrag med Bella Hadid i mai, sier til Guardian at de ikke lenger vil publisere Richardsons bilder eller leie ham som fotograf.

NYHETER

Utsatt for seksuell trakassering

I pressemeldingen sier Richardsons talsperson: – Han er en artist som er blitt kjent for bilder med seksualiserte uttrykk. Mange av hans profesjonelle handlinger med objekter var seksualiserte, men alle som deltok i hans arbeid var kjent med forutsetningene.

Lekket epost

I en epost som er lekket til media, sier James Woolhouse, Condé Nast-konsernets visepresident, at alle bilder tatt av Richardson og ennå ikke publisert, skal slettes og erstattes av andre bilder.

Motekommentatoren Caryn Franklin som har kritisert Richardson i flere år, sier at svartelistingen av kjendisfotografen kan knyttes direkte til Harvey Weinstein-saken.

– I motebransjen har folk i så mektige posisjoner som Richardson, vært sett på som urørlige. Det de bedrev på kunstens vegne, var bare en del av gamet, sier Franklin til The Guardian og legger til:

– Det triste er at ingen i et studio er interessert i modellens meninger eller om de er ukomfortable med noe av det de gjør.

«Et rovdyr med kamera»

MISTER JOBBER: Terry Richardson. Foto: Getty Images.

Siden de første beskyldningene i 2001, har Richardsons stil vært kritisert mange ganger. I 2014 avsluttet H&M-konsernet samarbeidet med fotografen. Men han fortsatte å få oppdrag for magasiner som Rolling Stone, Harpers's Bazaar og GQ.

Valentino Will No Longer Work With Terry Richardson

Tirsdag sa motehuset i en pressemelding at bildene er tatt i 2017 og at det ikke er planer om å leie inn Richardson for nye oppdrag.

– Vi tar selvsagt disse beskyldningene alvorlig, sier Valentino i pressemeldingen.

Flere modeller har stått åpent fram med sin Richardson-historie: Jamie Peck var 19 år da hun ble fotografert naken av kjendisfotografen. I The Guardian kaller hun ham et rovdyr med kamera. Jamie Peck beskriver i en kronikk hvordan hun som 19-åring ble fotografert naken av Richardson. Hun hevder at han ba henne ta ut tampongen, tok av seg klærne og foreslo at hun skulle utføre seksuelle handlinger på ham.

Publisert: