Designere vil samle alle de skandinaviske moteukene
Flere norske motedesignere mener at tiden er inne for å endre på Oslo Fashion Week og foreslår nå å samle alle de skandinaviske moteukene.
– Man burde presentert den skandinaviske moten på én moteuke, det ville vært mer naturlig. Norge er et lite land, og det er bedre for norske designere å reise til København for å vise klærne sine. Det er først og fremst der innkjøperne er, sier Kjersti Vatle, skaperen av merket VATLE.
Hun valgte å vise klærne sine på festivalen Canal Street i Arendal tidligere i sommer framfor å ha visning på denne ukens Oslo Fashion Week (OFW).
Vatle fikk utgiftene dekket av arrangøren, og dette var hovedgrunnen til at designeren valgte å holde visningen der.
– OFW har ingen verdi for meg som designer akkurat nå, og det har heller ingen verdi for merket VATLE at jeg viser klærne mine der, sier Kjersti Vatle, som nå satser på neste sesongs moteuke i Berlin og Paris.
Fam Irvoll, Moods of Norway og Ricco Vero viser på OFW. Se programmet her!
Støtter ideen
Den anerkjente designeren Leila Hafzi er enig med Kjersti Vatle om at det kunne vært hensiktsmessig å samle de skandinaviske moteukene på ett og samme brett.
– Det kan være en god idé, helt klart. Da har innkjøperne et felles mål å komme til, sier Hafzi.
Leila Hafzi er godt kjent for sine brudekjoler og gudinneinspirerte festkjoler, og holder bare visning én gang i året.
Det har tidligere vært under OFW i februar. Hun skal derfor ikke ha visning under høstens moteuke, og Hafzi forteller til minMote at hun ikke kommer til å ha visning i Norge på en god stund.
Hun satser nå for fullt på utlandet, og internasjonale motemarkeder i USA og Italia.
- Jeg vil skape drømmer. Les intervjuet med Leila Hafzi her!
- Vanskelig å gjennomføre
Annikken Vear, prosjektleder for Oslo Fashion Week, støtter ideen til designerne, men mener den ville blitt vanskelig å gjennomføre i praksis.
– Det er en veldig god tanke, men det er ikke midler til det. Oslo, København og Stockholm har sine egne sponsorer, og det er en utfordring. Prosjektet må finansieres, uten at man setter sponsorkonkurrentene opp mot hverandre. Det ville blitt vanskelig å løse, sier Vear.
I dag er hovedsakelig sponsorene som finansierer Oslo Fashion Week, mens rundt ti prosent finansieres gjennom påmeldingsavgiften fra designerne.
Hovedsponsorene bak OFW er Redken og L’oréal.
Dette hadde kjendisene på seg under åpningen av forrige sesongs OFW.Se bildene her!
Fordeler med Oslo Fashion Week
Vear mener designere bør fokusere på Norge først, og deretter se mot utlandet.
– For designerne er det en god tanke å samle alle moteukene på en plattform, fordi de ser på det som sin mulighet til å komme til utlandet. Men kanskje må de være i Norge først, og støtte opp om det konseptet som allerede finnes her, sier Vear.
Hun mener også det er fordeler med å vise på Oslo Fashion Week framfor større moteuker.
– Designerne må huske at i utlandet blir man bare én av mange. Her i Norge er man én av få. Man må bygge opp gode rutiner og en god business før man reiser til utlandet. Det lønner seg å ha litt ballast; med god erfaring og gode resultater hjemmefra først.
Innkjøperne kommer ikke til Norge
Før helgen skrev minMote om flere norske designere som velger København framfor Oslo når de skal vise klærne sine.
- Det må bli en mer seriøs ramme rundt moteuka i Norge for at det skal være attraktivt å vise fram kolleksjoner hjemme. Det bør være strengere regler for hvem som får vise på Oslo Fashion Week og det bør være bedre kvalitet, sa den prisbelønte designeren Veronica B. Vallenes til minMote.
Vatle og Hafzi er også enige i at det er mer gunstig å reise til København, først og fremst fordi det er dit alle innkjøperne reiser.
– Det er i København man møter kundene, og dem er man avhengig av for å selge klær. Innkjøperne er veldig dårlig på å komme til Norge. Hadde det vært innkjøpere med et seriøst budsjett på den norske moteuka, så hadde det vært mye mer interessant, sier Hafzi.
– Positivt at norske designere reiser til København
Anniken Vear i OFW mener det er veldig positivt at norske designere kommer gjennom nåløyet i Danmark.
– Vi ønsker at norske designere skal kunne selge til butikker i utlandet, og da må man reise til København. Det er det samme som i musikkbransjen; når man har flinke, norske popartister vil man jo at de skal gjøre suksess i utlandet også, sier Vear.
Men burde det ikke være et mål for OFW at norske designere kan eksponere seg for utenlandske aktører gjennom den norske moteuken?
– Forhandlere og innkjøpere er nomader som reiser til byer som arrangerer større messer. Det er naturlig at de kretser til København, en moteuke som virkelig har et navn på kontinentet.
Vear mener det er viktig å tenke langsiktig, selv om motebransjen nå er inne i tøffe tider.
– I København er det ganske kommersielt og jeg tror for eksempel ikke at VATLE hadde blitt like interessant i Danmark. Hun må bygge seg opp her hjemme først. Når det er vanskelige tider i motebransjen, så har designere flere løsninger på hvordan man skal komme seg ut av den tøffe situasjonen. Men det er kanskje ikke så langsiktig tenkt, mener Vear.
Relevante saker videre:
Stilren debutant. Årets debutant overrasket mange under Oslo Fashion Week!
Hun er Norges mest elleville designer! Se saken her!
Mer bilder og opplevelser fra OFW? Les Siljes blogg!
Slik blir du kul med sort kajal.Les mer her!