Danske klesgiganter sikrer Bangladesh-fabrikkene

INTERNASJONAL AVTALE: Seks av Danmarks største virksomheter, blant annet Bestseller som eier kjeden Vero Moda, har underskrevet den store internasjonale avtalen om brann- og bygningssikkerhet i Bangaldesh. Foto: NTB Scanpix

Seks av Danmarks største klesselskap, som blant annet står bak merker og kjeder som Vero Moda, Designers Remix og By Malene Birger, skal nå produsere under tryggere forhold.

Stian Eisenträger
Publisert:

De seks selskapene Bestseller, IC Companys, DK Company, PWT Group, COOP Danmark og Dansk Supermarked signerte mandag den internasjonale avtalen om brann- og bygningssikkerhet i tekstilindustrien i Bangladesh.

- Dette er helt strålende nyheter, sier fagrådgiver Carin Leffler i Framtiden i våre hender til minMote og legger til:

- Når det er sagt, er dette den eneste veien å gå, for verden forventer at denne avtalen signeres etter alle de tragiske ulykkene vi har sett i Bangladesh. Dette er det minste man kan gjøre. Atter en gang anbefaler vi norske virksomheter til å gjøre det samme, sier Leffler til minMote.

Bestseller står bak en rekke kjente kjeder som også finnes i Norge: Vero Moda, Only, Pieces og Vila, for å nevne noen. Det samme gjelder IC Companies, som huser By Malene Birger, Tiger of Sweden og Designers Remix.

Populært i Norge

minMote-leder Sonia Huanca Vold er svært fornøyd med at de danske selskapene nå tar grep for å bedre sikkerheten på fabrikkene.

– Dette er en gledelig nyhet for norske moteinteresserte. Disse selskapene eier noen av de mest populære merkene i Norge. Som forbruker er det vanskelig å vite at klærne man kjøper er sydd av tekstilarbeidere som jobber under trygge forhold. Dette er et steg i riktig retning, og det gjør det lettere for forbrukerne å vite hvilke aktører som tar etisk ansvar, sier hun.

Over 50 deltakere fra Norge, Danmark, Sverige og Finland deltok på møtet som fant sted i København mandag. Foto: Lars Helsinghof/Dansk Initiativ for Etisk Handel

Den internasjonale avtalen om brann- og bygningssikkerhet i Bangladesh er en historisk avtale mellom de internasjonale fagforbundene IndustriAll og UNI Global Union og den internasjonale klesbransjen. Avtalen går over en femårsperiode og målsettingen er å skape en sikker og bærekraftig klesindustri i Bangladesh, hvor arbeiderne ikke skal frykte for brann, bygningskollaps eller andre ulykker. Til nå har over 66 selskaper undertegnet avtalen, ifølge Initiativ for etisk handel.

Helly Hansen ble første norske kleskjede til å signere 14. mai, og Varner-Gruppen har varslet at de kommer til å signere innen 8. juli 2013.

Sitter på gjerdet

Per Bondevik, daglig leder i Initiativ for etisk handel, sier en del sitter på gjerdet og tenker at dette er positivt, men vil vente til implementeringsplanen er klar 8. juli.

- Men nå har toget forlatt stasjonen, og de som vil være med å påvirke implementeringsplanen må signere nå, ellers må de hoppe på i fart! Vi ser at bedrifter venter med å signere til 8. juli fordi det blant annet ikke er klart hvor mye hver enkelt bedrift må betale. Men jo flere som er med, desto mindre blir det på hver, påpeker han.

- Når 66 bedrifter nå har signert, dekker avtalen til sammen 50 prosent av tekstilarbeiderne i Bangladesh. Vi må nå den siste halvparten også, og da vil vi ha med norske bedrifter på laget. De som handler fra Bangladesh bør ha gode grunner til å ikke være med på dette, sier han og tilføyer at han føler seg trygg på at flere norske bedrifter vil slutte seg til avtalen på et tidspunkt i nærmeste framtid.

Se portrettene av de tapre kvinnene: Måtte ofre armer og bein for å reddes ut av den sammenraste tekstilfabrikken i Bangladesh

SKADET FOR LIVET: Tekstilarbeiderne Rikta (27), Pakhee (30) og Mariyam (30) var blant kvinnene som måtte ofre armer og bein for å kunne reddes ut etter flere døgn sittende fast i ruinene av den kollapsede tekstilfabrikken i Bangladesh. Foto: AP

- Løsningen er ikke å trekke seg

Handelsministeren i Danmark, Pia Olsen Dyhr, sier i en pressemelding at det er positivt at flere danske virksomheter har besluttet at de vil skrive under på den internasjonale avtalen.

- Vi løfter best i flokk. Både virksomheter, fagbevegelser, organisasjoner, forbrukere og vi politikere bærer en del av ansvaret for å sikre bedre arbeidsforhold i klesindustrien. Utfordringen blir nå løftet til fordel for fabrikkarbeiderne i Bangladesh, sier hun.

Danmarks utviklingsminister Christian Friis Bach sier dette er et viktig skritt, som vil være til fordel for syersker og tekstilarbeidere i Bangladesh.

VGTV:Se minuttene etter at tekstilfabrikken kollapset

DEMONSTRASJONER: Hundrevis av tekstilarbeidere, pårørende og etterlatte demonstrerte mandag med krav om kompensasjon etter tidenes største katastrofe i landets klesindustri. De krever også at en fullstendig liste over savnede tekstilarbeidere skal offentliggjøres. Foto: AFP

- Tekstilsektoren i Bangladesh har løftet millioner ut av fattigdom og betyr mye for landets sosiale og økonomiske utvikling. Derfor er ikke løsningen å trekke seg, men snarere å øke engasjementet og sikre ordentlige arbeidsforhold. Det kan avtalen bidra til, og derfor skal danske virksomheter være med, sier han i pressemeldingen.

På møtet, hvor også norske Initiativ for etisk handel deltok, ble det fremmet forslag om å etablere en mekanisme som kan støtte mindre selskapers deltakelse i avtalen. Muligheten for dette skal diskuteres nærmere med partene bak avtalen, og de mindre danske klesselskapene avventer utfallet av dette.

- Vi vil fortsatt arbeide for å få spre kjennskap til avtalen og støtte mindre danske klesselskapers deltakelse i den, sier sekretariatsleder Hanne Gürtler i Dansk Initiativ for Etisk Handel.

Publisert: