Kommentar: Dropp mammakroppen-maset

Janka Polliani er moteprofil, blogger, programleder for Top Model Plus Size og tobarnsmor. Foto: polliani.com
Janka Polliani er moteprofil, blogger, programleder for Top Model Plus Size og tobarnsmor. Foto: polliani.com

La oss slutte å fokusere på hvor fort vi kan komme oss tilbake inn i jeansen etter en fødsel. Alle mammakropper er forskjellige, skriver moteprofil Janka Polliani. 

Jeg husker det godt, det var rett etter min andre fødsel at jeg dro på den lokale sjappa for å stelle føttene mine. De tærne jeg ikke hadde klart å se på flere måneder for en stor mage skulle endelig få litt pleie. Innehaveren av den lokale sjappa her er asiatisk, snakker gebrokkent norsk og ser fantastisk ut, jeg har tatt meg selv i å tippe alderen hennes når jeg har sammenlignet rynker i pannen.

Les også: Slik frigjør kvinner seg fra kroppsskammen

PÅ CATWALKEN: Miranda Kerr fødte en sønn i januar 2011, og var tilbake på catwalken i undertøy for Victoria's Secret påfølgende høst. Foto: NTB scanpix
PÅ CATWALKEN: Miranda Kerr fødte en sønn i januar 2011, og var tilbake på catwalken i undertøy for Victoria's Secret påfølgende høst. Foto: NTB scanpix

Hun kunne ha vært på min alder, men noe sier meg at hun er myyyyye eldre. Hun sender meg alltid utallige spørsmål. Denne gangen var intet unntak, men jeg syns det var greit etter ni måneder i en boble. Litt skravling kunne jeg tåle!

«Hvor gammel er du?», «Hvor er du født?», «Hvor mye du gjør?», «Hva mannen din gjør?». Også kom spørsmålet «når du føde?». Jeg tenkte først at det bare var dårlig norsk, men etter at jeg kikket på henne et par ganger så forstod jeg at hun egentlig mente «når skal du føde?».

Vi hyller slankemødre

Først ble jeg irritert. Så ble jeg flau. Også svarte jeg at jeg fikk en baby for to uker siden, jeg. Jeg ble møtt med tomme blikk fra de andre kundene, og litt sympati. Jeg så meg rundt i salongen og så på andre mulige mødre som var langt unna sin siste fødsel i trente kropper, og så ned på magen min som fortsatt var der etter et keisersnittet to uker før. Jeg gikk fortsatt i gravidbukser også.

Les også: Flat mage, voksede skritt og tynn baby

I stabelen av magasiner på neglesalongen spotter jeg fortsatt nybakte mammaer iført bikinier på stranden i Cabo kun få uker etter et keisersnitt, eller rett fra fødestuen til Victorias Secret-catwalken. Og vi møter til enhver tid hyllest til kvinnen som kommer seg raskt etter fødsel, med overskrifter som «tilbake etter baby», eller «slik fikk hun tilbake kroppen sin». Vekttap er underholdning.

«Sexy mamma»-begrepet har fått et nytt liv etter at kjente personligheter har vist kroppen sin etter fødsel også her til lands. Kvinner hylles for den «olympiske innsatsen» om de kommer tilbake til formen på 1-2-3, men kvinner som ikke finner tilbake til formen skammer seg.

Les også: Caroline Berg Eriksen la ut nytt magebilde

Personlig er jeg en sunn dame, men jeg ser fortsatt tegn på graviditetene mine, jeg har et lite heng på magen jeg ikke blir kvitt og jeg har fått slappe pupper. Jeg sverger at jeg kunne slengt en over hver skulder sånn som de er blitt etter ammingen. Om det er genetisk aner jeg ikke, men «yummy mummy»-begrepet forstår jeg ikke. Etter at jeg kom ut av ammetåken tenkte jeg «Herregud, hva har skjedd med kroppen min?».

Press på mammakroppen

Det er forventet at du kommer deg tilbake i form raskt etter en fødsel. Rett etter at du viser frem den vakre babyen din følger gjerne kommentarer som «så bra du ser ut», «hvor mye vekt har du gått ned», «gikk du opp masse under graviditeten» osv. Sjelden kommer spørsmål som «hvordan har du det med barnet ditt», «hvordan går det med alt sammen?».

Vi bor i en utseendebesatt kultur. En av våre største dyder som mennesker er vårt store ønske om å stadig forbedre oss. Men oppfatningen om at alle kan bli supermodeller straks etter fødsel er ikke riktig, de færreste av oss har ikke har genene til at det er mulig. Vi er rett og slett forskjellige, noen bruker lengre tid, andre hopper inn i gamle bukser etter to dager.

Meningen med denne teksten er ikke å tråkke på noen føtter, men rett og slett gi en oppfordring til oss kvinner om at vi må ta oss en bolle og slappe av litt – jeg tror vi får det mye bedre med oss selv. Slutt å være flau over kroppen etter fødselen, fokuser på hva kroppen din har fått til i stedet.

Jeg syns vi andre dødelige ikke-supermodellene skal slutte å være så harde mot oss selv! Slutt å legge press på deg selv og på alle andre, så kan kanskje våre barn elske sine egne barn engang akkurat som deg, uten å hate kroppen sin samtidig.

Skrevet av: Janka Polliani.

MinMote
MinMote er Norges største moteside. Vi vil inspirere og opplyse deg, samtidig som du vil finne de siste nyhetene fra moteverden i inn- og utland.

Hvordan var din opplevelse i dag?