Admir Batlak: Slik er det å være klesdesigner i Norge

NORSK DESIGNER: Admir Batlak forteller til MinMote om hvordan det er å være klesdesigner i Norge. Foto: MATTIS SANDBLAD, VG

Admir Batlak har fått stor oppmerksomhet i motebransjen for sine kreative og feminine kolleksjoner.

Camilla Christensen
Publisert:

I forkant av Oslo Runway, som går av stabelen i Oslo onsdag 24. august, har MinMote møtt Admir Batlak - en av designerne som skal vise sin kolleksjon på den norske moteuken.

Visningen holder han på torsdag i samarbeid med Aker Brygge, som gir designeren økonomisk støtte til å holde moteshow. I tillegg til å vise kolleksjonen sin på Sentralen, går Batlak og modellene videre til Aker Brygge for en pop up-visning som er åpen for alle.

NYHETER

Oslo Runway flyttes til sentralen

Klesdesigneren som er utdannet i Milano har lagt designkarrieren sin i Norge.

– Hvordan er det å være klesdesigner i norsk motebransje?

– Jeg vil ikke si at det er lett, men jeg har en stor interesse for faget og jeg har vært heldig å få oppmerksomhet for det jeg gjør, sier Batlak som videre forteller:

– Motivasjonen min er uavhengig av om det er vanskelig eller ikke.

Akkurat nå er det tre butikker i Oslo hvor designeren selger kolleksjonene sine - og det er han fornøyd med. I tillegg til salg i butikkene, har han også noen private kunder.

Utenom jobben som klesdesigner, er Batlak hovedveileder og kurator for avgangsvisningen på Kunsthøyskolen.

– Du blir hyllet i motebransjen, men samtidig har du ikke økonomien til å holde visning selv. Er det vanskelig å overleve som klesdesigner i Norge?

– Jeg synes den hjelpen jeg får bare er positiv, fordi det gir meg ro og overskudd til å fokusere på det jeg skal - som er kolleksjonen.

NYHETER

Mener disse er mote-Norges mektigste

Foreløpig selger designeren bare i Norge, og flere av kolleksjonene har blitt hyllet av norsk motepresse som blant annet ELLE, Costume og KK, men til tross for det holder Batlak beina godt plantet på bakken.

– Jeg er en person som tenker at man bare er så god som det siste man gjør, så jeg jobber hardt for å bare gjøre bra ting - også tror jeg at mulighetene skapes ut fra det.

– En av de største komplimentene jeg kan få er at en kvinne velger å investere i og ha på seg et av plaggene mine.

VISER FREM: Batlak viser kolleksjonen som er i butikk nå. Foto: MATTIS SANDBLAD/VG

Nøkkelen til suksess

– Hva er oppskriften på klessuksessen du har hatt, og hvilken råd vil du gi unge designspirer?

– Jeg tror man må ha noe å melde visuelt. Man må tørre å «pushe» noen grenser, for jeg tror virkelig at den interessante moten som blir lagt merke til, er den som tar ting noen steg videre, sier han og legger til:

– Verden har nok av klær, så fremtiden må være mer interessant.

Kolleksjonen Batlak skal vise på Oslo Runway er enda ikke helt klar, men han kan røpe at det blir noe nytt og som er fortsettende på det vi har sett tidligere.

– Arbeidet mitt er en stadig utvikling av klassiske, feminine kleskoder, så det vi kommer til å se er en fortsettelse av det.

Publisert: