Kontroversiell barnemodell på ny magasinforside

SAMMENLIGNET MED SUPERMODELL: Kate Moss er modellen som 13 år gamle Thyrane Blondeau sammenlignes med. Tidligere har hun vært modell for franske Vogue - denne måneden er hun på forsiden av motemagasinet Jalouse.  Foto: Getty Images / Faksimile Jalouse / Vogue
SAMMENLIGNET MED SUPERMODELL: Kate Moss er modellen som 13 år gamle Thyrane Blondeau sammenlignes med. Tidligere har hun vært modell for franske Vogue - denne måneden er hun på forsiden av motemagasinet Jalouse. Foto: Getty Images / Faksimile Jalouse / Vogue

Barnepsykolog Willy-Tore Mørch mener det fremmer et usunt ideal når modeller i ungdomsalderen pryder motemagasiner.

Hun blir sammenlignet med supermodell Kate Moss (40) og har allerede hatt en lang modellkarriere. Denne måneden pryder 13 år gamle Thylane Blondeau forsiden på det franske motemagasinet Jalouse under tittelen «Født i 2001. Den nye Kate Moss», skriver Fashionista.

Den franske modellen startet modellkarrieren som fireåring på catwalken til designer Jean Paul Gaultier, men det var som tiåring at Blondeau for alvor gjorde seg markert i motebransjen. I en utgave av franske Vogue i 2011 poserte hun i en bildeserie som ble utskjelt av internasjonal presse. Kritikken gikk på at Blondeau var iført «voksne» klær, kraftig sminke, høye hæler og diamantsmykker - noe mange mente bidro til å seksualisere barn.

Hva mener du om at en 13-åring er forsidemodell på et motemagasin? Avgi din stemme nederst i saken!

Barnepsykolog kritisk

Willy-Tore Mørch, professor i barnepsykologi ved Universitetet i Tromsø stiller seg kritisk til at barn og unge jobber som modeller i en tidlig alder.

– Det er flere sider av saken. Når det gjelder små barn, er det å være modell en rolle barna ikke forstår. Det er ikke for barnets skyld at hun plasseres i moteklær på catwalken. Det er for foreldrenes skyld og de voksnes skyld. Etter mitt syn brukes barn til de voksnes formål, sier Mørch til minMote.

Han mener foreldrene som lar barn ta slike roller, også påvirker barns holdninger og verdier.

KRITISK TIL BARNEMOTE: Barnepsykolog Willy-Tore Mørch mener barn kan få problemer senere i livet derosm de blir involvert i en voksenverden i tidlig alder. Foto: Terje Mortensen / VG
KRITISK TIL BARNEMOTE: Barnepsykolog Willy-Tore Mørch mener barn kan få problemer senere i livet derosm de blir involvert i en voksenverden i tidlig alder. Foto: Terje Mortensen / VG

– Foreldrenes holdninger blir også i veldig stor grad barnets holdninger. Vi som barnepsykologer er ikke glad for at barn får interesser og holdninger som går på utseende – på hva som er vakkert og sin egen kropp så tidlig som barn og ungdomsskolealder. Det drar med seg mange andre problemer, sier han.

Barnepsykologen mener det finnes mange eksempler på at unge mennesker som blir kraftig eksponert i media får problemer.

– Det er farer forbundet med slik eksponering – enten det er å være på forsiden til et magasin eller på sosiale medier. Disse barna vokser til, og sees jo av andre. Det kan føre med seg ubehag og mobbing. Det barnet som i en alder av 13 år fremstår i et moteblad, kan komme til å angre dypt på at hun var med på dette, fordi hun senere i livet kanskje har fått helt andre interesser og tenker at det hun var med på kan være svært uheldig for henne, sier Mørch.

Mote for barn

I fjor høst skrev minMote om hvordan mange designere lanserer egne kolleksjoner for barn. Plaggene koster tusenvis av kroner, og ligner faretruende på de originale plaggene som i utgangspunktet er myntet på voksne kvinner. Den gang kritiserte barnepsykolog Mørch at mange nå blogger om mote for barn, og bruker barn som modeller for dette.

Det har de senere årene også kommet stadig flere motemagasiner for barn - blant annet har Vogue egne utgaver med barn, samt det danske motemagasinet Cover som selger magasinet Cover Kids. Barn har også egne moteuker, noe flere har stilt seg kritiske til.

Hvordan var din opplevelse i dag?