Svensk bloggdronning reagerer på Det Nye-retusjering

Da Isabella «Blondinbella» Löwengrip ble fotografert for det norske magasinet Det Nye hadde hun på seg svarte jeans. På coveret var buksene blitt blå.

Av HALSTEIN RØYSELAND og MARTINE LUNDER

Den svenske superbloggeren har selv lagt ut et bilde av Det Nye-forsiden, i tillegg til et bilde av originalfotografiet av fotografen Johannes Helje. Der ser man tydelig hvordan bildet har blitt endret før det gikk til trykk. Ikke bare er Löwengrips hudtone veldig forandret - magasinet har også tatt seg friheten til å ta vekk de sorte buksene og sette på et par hullete jeans.

«Jeg hadde på meg et par svarte jeans da vi tok bilder, men så at de hadde photoshoppet inn noen slitne jeans i stedet … Visste ikke at man kunne gjøre sånt», skriver Isabella på bloggen.

Flere av Blondinbellas lesere reagerer på det de mener er et veldig retusjert bilde i kommentarfeltet.

«Oi, så retusjert. Trodde du var imot sånn fusk», skriver en leser.

«Det bildet er veldig ulikt slik du så ut her om dagen. Fake much», skriver en annen om originalbildet.

Det Nye-redaktør Mari Midstigen forsvarer bladets retusjering, og mener det ikke bør overraske Isabellas lesere.

- Det er ikke helt uvanlig i bransjen at man kan gjøre sånne ting, sier hun til minMote.

Midtstigen kan imidlertid bare komme på én annen gang at de har skiftet farge på et plagg i Det Nye.

- Vi pleier ikke å gjøre sånne ting på coverbilder, forsikrer redaktøren.

Ifølge Midtstigen valgte bladet å endre på bildet fordi de hadde planlagt at Blondinbella skulle ha på seg jeans under photoshooten, men at noe med logistikken gikk feil. Midstigen sier også de har fortalt bloggeren om endringene når det gjaldt buksen.

- Vi informerte Isabella om dette, og fikk tilbakemelding på at det var greit for henne, forteller Midtstigen.

Redaktøren påpeker at det selvfølgelig er viktig for Det Nye at det blir et bra cover.

- Vi vil jo også at coverne våre skal appellere til alle, og skaper et positivt engasjement blant leserne. Intervjuet med Isabella er veldig bra, og sterkt. Det er jo litt trist hvis en sånn ting tar fokus bort fra det. Totalpakka for Det Nyes lesere er veldig bra. Isabella har en interessant og lesverdig historie. Jeg håper ikke den drukner i dette, sier Midstigen.

Isabella Löwengrip var bare 14 år gammel da hun startet Blondinbella-bloggen i 2005. Fem år senere var den Sveriges tredje største privatblogg, ifølge Wikipedia. I 2011 hadde bloggen 400.000 unike brukere i uken, og Löwengrip er fortsatt en av Sveriges mest profilerte bloggere. Hun har også skrevet flere bøker, lansert et eget klesmerke og en smykkekolleksjon det siste året.

Generalsekretær Per-Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund kan godt forstå at folk reagerer på bildet.

- Jeg er av de som mener at de presseetiske normer også må gjelde for et motemagasin. Vi har klare bestemmelser i Vær varsom-plakaten. Manipulerte bilder kan bare aksepters som illustrasjon når det tydelig fremgår at det dreier seg om montasje, sier Kokkvold til minMote.

- Jeg mener det også er i disse bladenes interesse at de opprettholder denne troverdigheten som disse kravene er ment å verne. Det dreier seg om fotografiets troverdighet, fortsetter han.

Redaktør Mari Midtstigen medgir at det er foretatt en utjevning av hudtonen i tillegg til endringen av antrekket.

- Når vi lager en magasinforside så er ikke det et journalistisk dokument slik som en avisforside er. Det er ofte tatt i studio, med lyssetting, og vi sminker vedkommende. Veldig ofte en stylist som har med seg klær og bestemmer hva coverjenta skal ha på. Det er ikke en virkelighetsfortelling slik som et reportasjefoto i en avis. Det tror jeg at leserne våre er veldig klar over, sier Midtstigen.

Hvordan var din opplevelse i dag?