Dette er Russlands nye motemafia

Bevæpnet med designervesker og iført de mest eksklusive antrekkene bransjen kan tilby, har den russiske venninnegjengen Elena, Natalia, Ulyana, Vika og Miroslava blitt en egen institusjon i moteverdenen.

Martine Lunder Brenne
Publisert:

Under moteuka i Paris i mars skrev New York Times om en kvinne så velkledd, vakker og rik at hun fikk gatefotografene Paris til å kjempe om det beste bildet. Iført en midnattsblå pysjamas, gigantiske solbriller og hårbånd trollbandt hun alle hun gikk forbi, for bare timer senere å dukke opp igjen i et nytt designerantrekk. Og slik fortsatte det gjennom hele moteuka.

«Den russiske motemafiaen»

Kvinnen heter Ulyana Sergeenko, og sammen med venninnene Elena Perminova, Natalia Vodianova, Vika Gazinskaya og Miroslava Duma får hun «Sex og singelliv»-jentenes garderober til å blekne. De har alle bakgrunn fra motebransjen, stappfulle bankkontorer og kanskje aller viktigst – et helt spesielt øye for stil. New York Times har døpt venninnegjengen «den russiske motemafiaen», og under høstens moteuker dukket de opp sammen utenfor de største moteshowene, og motenettstedet Style.com skrev at det var disse jentene som hadde flest klesskift, etter den uovervinnelige Anna Dello Russo.

I dag er det umulig å se hvem i venninnegjengen som jobbet som gateselger etter skoletid og hvem som vokste opp som privilegert politikerdatter.

Ettertraktet modell

Det var rødhårede Natalia Vodianova (30) som i tidlig alder begynte å selge frukt på fortauskanten for å tjene penger til familien. Da hun var 15 ble hun oppdaget og signert av modellbyrået Viva Models og fikk livet snudd på hodet:

I dag er hun en av verdens mest ettertraktede modeller, men har base i motemetropolen Paris. Den stilsikre modellen kan fråtse i designerplagg uten å tenke på prislappen – ifølge finanstidsskriftet Forbes er hun nemlig en av verdens mest tjenende modeller, med en inntekt på rundt 49 millioner kroner i fjor.

Når du stadig blir fotografert utenfor de største moteshowene er det sikkert heller ikke dumt å ha en kjæreste som er kommunikasjonssjef hos luksusmerket Louis Vuitton.

Artikkelen fortsetter under bildet.

I tillegg bruker Vodinova modellkarrieren til å hjelpe venninnen Ulyana, som jobber med å stable sitt eget klesmerke på beina.

I år viste Ulyana for første gang kolleksjonen sin under Paris Fashion Week med drahjelp fra supermodellvenninnen, i tillegg til at hun selv ofte kler seg i eget design når hun blir fotografert. Det hittil ganske ukjente navnet hennes fikk også et boost da Vanity Fair tok henne med på årets «best kledd»-liste.

«Kler seg som sin bestemor»

Ulyana er imidlertid ikke avhengig av designerkarrieren for å klare seg. Hun er nemlig gift med milliardær Danil Khachaturov, som er Ulyanas andre ektemann fra Russlands økonomiske elite. Stilmessig har den tidligere modellen gjort seg bemerket for sin glamorøse 50-tallsinspirerte stil– «hun hater bling, kler seg som sin bestemor og får resten av Russlands fashionistaer til å knele», skriver New York Times.

Det samme gjør Vika Gazinskaya, som er den mest anonyme av de fem venninnene. Hun har også sitt eget klesmerke, og årets kolleksjon var direkte inspirert av det russiske jet set-livet.

- Jeg har flydd så mye i år at jeg ble inspirert av alt jeg så fra flyvinduet, sa hun til Vogue etter sin egen visning i år.

Vokste opp med mote

Elena Perminova har i likhet med Ulyana og Natalia et utseende som har skaffet henne utallige modelloppdrag, sist som italienske Giambatista Vallis høstkampanjes frontfigur. Kanskje var det også med dårdyrøynene hun kapret ektemannen Alexander Lebedev, en tidligere KGB-agent som i dag er blant Russlands aller rikeste og eier flere britiske aviser som The Independent og The Evening Standard.

Iført plagg fra merker Chloé, Maison Michael og Kenzo har Elena blitt et yndet fotoobjekt for verdens største gatemote-blogger, hvor hun gjerne poserer sammen med venninnen Miroslava Duma.

Knøttlille Miroslava styrte motemagasinet Harpers Bazaar Russia med jernhånd i en årrekke, og er nå frilansskribent for en rekke magasiner som Tatler og Glamour. Selv om hun er et hode kortere enn resten av mafiaen er hun minst like stilsikker, med en garderobe full av YSL, Mui Mui, Lanvin, Prada og Alexander Wang. Duma har lang fartstid i motebransjen, men ble verdenskjent da gatemote-blogger Scott «The Sartorialist» Schuman begynte å fotografere henne hyppig.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Som datter av en mektig senator har Miroslava vokst opp med tilgang på alt av merkeklær. Den russiske motebloggeren Ksenia beskriver sin gamle klassevenninne slik:

- Det har vært interessant å følge stilutviklingen hennes i takt med karrieren. Da vi gikk på skolen sammen var hun en tenåring med… la oss kalle det ressurser – som klær fra Gucci, Dolce & Gabbana og Louis Vuitton.

- Hun har alltid hatt evnen til å ta ting et steg videre. Da frynsebelter var den store trenden på skolen husker jeg at Miroslava en dag kom inn med et belte med frynser som rakk helt ned til gulvet, fortsetter Ksenia.

Selv forklarer Miroslava at bemidlede russere har gått fra å trakte etter prangende designerplagg med store logoer til nye og gamle designere fra hele verden, som Stella Mccartney, Prada og Céline.

- Det skjedde ikke noe i landet vårt på 70 år, og når folk da fikk oljepenger mellom hendene ble de plutselig interessert i mote. Selv de som alltid har hatt penger var redde for å vise dem fram før, sier hun til New York Times.

Publisert:

Finn mer innhold om: