Marte Krogh: – Jeg ser absolutt for meg å stå hvit brud igjen

DESIGNER PÅ BESTILLING: Marte Krogh lager ikke kolleksjoner, men plaggene hun ønsker å lage, når hun ønsker. Foto: Frode Hansen/VG

Designeren lager eksklusive kjoler til blant annet kronprinsesse Mette-Marit, og denne våren har hun også laget brudekjoler. 

Maiken Svendsen
Publisert:

Det har gått nesten ett og et halvt år siden Marte Krogh (42) åpnet showroomet for klesmerket Koma by Marte på Frogner i Oslo.

– Jeg startet dette mer som en hobby, så det har gått over all forventning. Jeg har fått flere faste kunder og mer interesse rundt merket, forteller hun.

Lokalet fylles av Vivaldis «De fire årstidene» som spilles over høyttaleranlegget. Krogh har tidligere vært proff-fiolinist, og foretrekker fortsatt å høre på klassisk musikk når hun jobber.

– Det hender også jeg setter på de CD-ene jeg har gitt ut selv, bare for å mimre til tiden jeg var så flink, ler hun.

I dag er det klærne som er førsteprioritet, mens musikken må spille annenfiolin.

KJENDIS

Klesmerket, samlivsbruddet, singellivet og morsrollen

Kledd opp kronprinsessen

Siden hun startet merket har hun kledd opp kronprinsesse Mette-Marit hele fire ganger.

– Det har vært så gøy, helt siden første gang jeg møtte henne, forteller Krogh.

KLEDDE OPP KRONPRINSESSEN: Her er Kronprinsesse Mette-Marit i kjole designet av Marte Krogh i anledning kongeparets 80-årsfeiring. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Kronprinsessen tok kontakt gjennom felles kjente kort tid etter at Krogh startet merket. Alle plaggene Krogh lager er skreddersydd til kunden, men til kronprinsessen har de også tilpasset lengder og utringninger til kongelig etikette.

– Jeg syns det er veldig hyggelig at kronprinsessen velger mye norsk design, og det er inspirerende når hun bruker mitt merke, forteller designeren.

KLÆR

Kjendisdesigner med eksklusiv badetøykolleksjon

– Redd for «bridezillas»

Hun holder i et belte som hun syr et brodert blondestoff på, det skal på den korte, hvite kjolen som står i hjørnet av lokalet. Det er en av to korte brudekjoler hun lager denne sesongen, i tillegg skal hun levere fire lange brudekjoler.

FØLGER DESIGNERDRØMMEN: Marte Krogh med et belte til en kort brudekjole i showroomet på Fronger i Oslo. Foto: Frode Hansen/VG

– Det startet egentlig med at jeg sa nei til alle som spurte. Helt til en ønsket seg lik brudekjole som den jeg giftet meg i, og det tenkte jeg ville være en snill start, forteller hun.

Krogh giftet seg med Jan Haudemann-Andersen i 2014, og designet kjolen sin selv. Paret skilte lag etter tre års ekteskap, og åtte års samboerskap. Til tross for det syns hun det er hyggelig å få lage sin egen brudekjole igjen til noen andre.

NYHETER

– Vakreste jeg har sett

GIFTET SEG: Marte Krogh giftet seg med Jan Haudemann-Andersen i en egendesignet kjole i 2014. Foto: Frode Hansen/VG

Siden hun sa ja til den første har det kommet flere bruder. Krogh syns det er hyggelig å være en del av prosessen mot bryllupet, men innrømmer hun er redd for «bridezillas».

– Men de har vært rolige og fine helt fra første møtet til siste fitting, slår hun fast.

Designeren utelukker heller ikke at hun vil gifte seg igjen en gang.

– Jeg ser absolutt for meg å stå hvit brud igjen, men jeg har ikke funnet den jeg skal gifte meg med ennå, sier hun med et smil.

BRUD

Alt om hertuginne Meghans luksusbrudekjoler

Hemmelighetsfull om investering

Det siste året har det meste av livet hennes handlet om merket og klærne.

– Det surrer i hodet mitt hele tiden. Jeg suger til meg inspirasjon fra det meste, forklarer hun.

Designeren vil ikke røpe hvor mye hun har investert, men som alle andre som starter for seg selv så har hun satset mye økonomisk også.

– Men det går absolutt rundt, legger hun til.

VINTAGEHJØRNET: I showroomet har Marte Krogh også et hjørne med luksusplagg hun ikke bruker lenger, som kan både leies og kjøpes. Foto: Frode Hansen/VG

Kjolene er laget i eksklusive materialer og håndsydd i samarbeid med Hilda Tønsberg, en syerske som holder til i Oslo. Stoffene Krogh bruker finner hun helst i New York og Paris. I New York kan hun gå flere dager i Garment district og kjenne på stoff.

– Jeg er ikke så glad i å gå på stoffmesser fordi da må du vente så lenge på å få stoffet, jeg må ha det med hjem med en gang, forklarer hun.

Hun kjøper få meter av hvert stoff, dermed finnes det kun en eller to eksemplarer av hvert plagg. Designeren har ikke noen konkret plan om å utvide driften.

– Jeg trives godt med den størrelsen det er nå, forteller hun.

NYHETER

– Det er beintøft

Derimot drømmer hun om å kunne ha en visning på Oslo Runway. Krogh har allerede startet og planlegge, men hun tror ikke hun er klar før 2019.

– Da vil alt være nytt, og tilpasset visningen, men likevel ha mitt preg, forklarer hun.

NYHETER

Hun introduserer stjernene for norsk design

Likevel vil ikke Krogh satse mot å produsere hele kolleksjoner, men fortsette å lage klærne hun ønsker, når hun ønsker det.

Hun beskriver seg selv som en fersk designer, men føler seg som en del av det norske designerkollegiet.

– Norge har virkelig fått noe å være stolt av nå som så mange unge og flinke designere gjør det bra i utlandet, slår hun fast.

Publisert: