Kommentar: Mette-Marit er en moteprinsesse på innsiden

MOTEVENNINNER: Vogue-redaktørFranca Sozzani og kronprinsesse Mette-Marit har festet sammen mange ganger før Venezia - her på The White Fairy Tale Love Ball, hvor Valentino Garavani var vert i 2011.

Kronprinsparets Venezia-ferie er et prakteksempel på den kongelige verdenens tette bånd til motebransjens aller mektigste.

Martine Lunder Brenne
Publisert:

Den italienske filmfestivalen forrige uke lokket nemlig ikke bare til seg Hollywood-kjendiser.

KOMMENTERER: MinMote-leder Martine Lunder. Foto: Oleghn

Vogue Italia-redaktør Franca Sozzani hadde også samlet noen av motebransjens største navn i forbindelse med en ny dokumentarfilm om henne selv – og på gjestelisten sto også hennes nære venninne fra Norge, kronprinsesse Mette-Marit.

KJENDIS

Slik var kronprinsparets private Venezia-ferie

Kronprinsesse Mette-Marits posisjon i internasjonal motebransje er antageligvis sterkere enn sine skandinaviske prinsessekolleger. Gjennom årene har hun bygget seg opp et ekstremt mektig nettverk av moteprofiler. Glem første rad – kronprinsessen blir bedt med på de private motefestene, hvor fiffen kan menge seg uten å måtte posere for pressefotografer. I Venezia festet hun og kronprins Haakon med en rekke maktmoguler innen moteverdenen.

Ser man tilbake på de første bildene og intervjuene av kronprinsessen, er kontrasten påfallende.

GAVE: Denne vesken skal være en gave fra moteskaperen Valentino. Kronprinsessen har brukt den flere ganger før - som i India, på dette bildet.

Fra beskjeden sideskill og dempet drakt til blondekjole fra Olga Vilshenko (blant favorittmerkene til russiske insidere i bransjen), fjærveske som skal ha vært en personlig gave fra moteskaper Valentino Garavani og glitrende stiletter. Yatch-fest dagen etter i kjole fra den eksklusive kjendisfavoritten Zimmermann, med flere bransjeansikter på gjestelisten.

Det virker ikke som om kronprinsessen er redd for å oppfattes som distansert fra det folkelige preget kongehuset har, med kong Olav på trikken som den ultimate illustrasjonen – et inntrykk som for mange ble forsterket av kong Haralds siste tale.

Tvert imot var det en internasjonalt elitistisk gjeng som var bedt på middag hos Valentino i Venezia – som Azzedine Alaïa, Miuccia Prada og Donatella Versace, som alle er sjefer for gigantiske luksusmotehus.

A post shared by ALAÏA (@maisonalaia)

La oss spole tilbake til 2010: I grå blazer, hvit kjole og skyhøye stiletter hadde kronprinsessen en av de gjeveste tilskuerplassene under moteukene – på første rad hos Pucci som viste sin vårkolleksjon i Milano. Ved siden av bransjestorheter som motekritiker Suzy Menkes og redaktør Sozzani. Daværende sjefsdesigner hos Pucci (som nå er hos Cavalli), Peter Dundas, var og er en nær venn av kronprinsessen – og han har kledd henne opp i spesialdesignede kjoler et utall ganger. Siden den gang har det var både kjendisgallaer, private ferier og emoji-utveksling på sosiale medier fra hennes lukkede Instagram-konto med noen av moteverdenens mest innflytelsesrike.

NYHETER

Peter Dundas til MinMote om Mette-Marit

FØRSTE RAD: Suzy Menkes, Franca Sozzani og kronprinsesse Mette-Marit på Emilio Pucci vår/sommer 2011-showet i Milano. Foto: Getty Images

Det er ikke noe nytt i at den kongelige verdenen har sterke bånd til motebransjen. Se bare til Monaco, hvor de kvinnelige medlemmene av kongefamilien nærmest er ambassadører for det franske motehuset Chanel – Charlotte Casiraghi er til og med motekongen Karl Lagerfelds muse. Og på det årlige Roseballet er gjerne alle familiens medlemmer kledd opp i Chanels couture-kjoler verdt hundretusener av kroner.

I Hellas har kronprinsesse Marie-Chantal blitt en av bransjens insidere, ved at hun selv står bak barneklesmerket med samme navn. I Danmark har kronprinsesse Mary fast plass på første rad under moteuken i København – i år fikk hun for eksempel med seg visningen til favoritten Jesper Hovring.

Dette betyr selvsagt ikke at kronprinsesse Mette-Marit er blottet for folkelighet. Men det sier noe om reisen hun har gjort og kretsene hun nå beveger seg i.

Publisert: