Stella McCartney til minMote: - Kaninene har kun blitt gredd

TAR ANSVAR Stella McCartney, datter av Paul McCartney, har kledd opp alt fra hertuginne Kate til supermodell Kate Moss. Frem til nå har hun tilbudt plagg som inneholder angoraull. Foto: Getty Images / All Over Press

Stella McCartney forsikrer om at angoraullen de har benyttet seg av ikke stammer fra lidende dyr. Likevel har motehuset 

Sonia Huanca Vold
Publisert:

ombestemt seg når det kommer til bruk av angoraull, og følger dermed i fotsporene til de skandinaviske billigkjedene.

Sjefdesigner i motehuset, Stella McCartney, er kjent for sitt engasjement for dyrevelferd og bruker verken skinn eller pels i sitt design. Noen av plaggene hun lager inneholder imidlertid ull fra angorakaniner.

- Selv om vi alltid har garantert at angoraullen vi bruker ikke stammer fra mishandlede dyr, vil vi ikke lenger være med på å oppfordre til bruk av angoraull i luksusprodukter, skriver Claire Bergkamp, som er ansvarlig for motehusets avdelig for bærekraft, i en e-post til minMote.

Etter å ha sett den sjokkerende PETA-videon som viser hvordan angorakaniner i Asia får pelsen revet av på brutalt vis mens de hyler og skriker av smerte, har Stella McCartney nå gjort om på sine retningslinjer.

Bergkamp forteller til minMote at motehuset har bestemt seg for å ikke benytte seg av angoraull i fremtidige kolleksjoner.

IKKE ANGORA I DENNE: Høstens trendy rutegenser fra Stella McCartney skal ikke inneholde angora, ifølge merket selv. Genseren har blitt sett på kjendiser og stilikoner som Kate Upton og Natasha Goldenberg. En sort og hvit genser fra samme kolleksjon innholder 25 prosent angoraull. Foto: Getty Images / All Over Press / VanessaJackman.Blogspor.com

- Ikke angoraull fra Kina

90 prosent av all angoraullproduksjon foregår i Kina, som har blitt kritisert for sin mangel på dyrevernlover. I en rapport om kaninskinn og -pels til tekstilbruk, skrevet av FNs mat- og landbruksorganisasjon (FAO), står det at metoden der pelsen blir revet av dyret gir de lengste angorafibrene - noe som i størst grad benyttes på de mer eksklusive angoraplaggene, såkalte «high fashion garment».

Ifølge Bergkamp har Stella McCartney kun produsert tre gensermodeller de siste tre årene som har inneholdt angoraull. Kaninullen skal de har kjøpt fra en ullprodusent i Italia, opplyser hun til minMote.

- Kaninene har kun blitt gredd, ikke barbert, klippet eller plukket. Dette er en teknikk de har perfeksjonert, og de har forsikret seg om at den ikke stresser eller skader kaninene, skriver Bergkamp.

Selv om de er trygge på at angoraleverandøren de har benyttet seg av er dyrevennlig, ønsker ikke Stella McCartney å bidra til at angoragensere blir trendy ved å fortsette samarbeidet.

NB: Sterke bilder:

Sterke reaksjoner i Skandiava

Ifølge FAO kan angorakaninene komme i en sjokktilstand hvis pelsen blir plukket av, slik man ser i PETA-videoen. De rystende bildene, som har spredd seg til medier verden over, skapte raskt ringvirkninger i den skandinaviske motebransjen.

minMote kunne forrige uke fortelle at flere norske motemagasiner ikke lenger vil ha angoraplagg på trykk. Også Acne Studios var tidlig ute og tok grep etter avsløringene. Det svenske motehuset trakk tilbake alle angoraplagg fra sine butikker etter å ha fått henvendelser fra flere norske kunder på sine Facebook-sider.

Mens kleskjeder som H&M, Lindex, Bik Bok og Cubus denne uken stoppet sin produksjonen av angoraprodukter, har Gina Tricot bestemt seg for å slutte med både angoraull, dun, fjær og skinn fordi de mener kontrollsystemet i tekstilbransjen ikke er tilstrekkelig for å være sikre på at dyr behandles godt nok.

Publisert:

Finn mer innhold om: