Piratkopi-kjøp kan ende med fengselstraff i New York

Den billige og falske veskekopien kan ende med å koste deg dyrt hvis du er på ferie i New York. Et nytt lovforslag vil gi fake-shoppere en bot på i underkant av 6000 kroner.

Martine Lunder Brenne
Publisert:

Veien til en trendy designerveske blir fort litt kortere hvis man går om piratkopi-markedet, altså kjøper en falsk kopi. Den koster en brøkdel, men kan ofte se nesten helt lik ut som originalen. Masseprodusentene av falske designervesker er dog en evig hodepine for de store motehusene. Derfor er det også ulovlig å produsere og selge fake-varer, uten at det har stoppet markedet foreløpig.

Nå vil imidlertid New Yorks bystyre-medlem Margaret Chin gjøre det like ulovlig å kjøpe falske designervarer, skriver Huffington Post og WWD. Et lovforslag er nå til behandling, hvor alle som kjøper designerkopier kan risikere et års fengelstraff, samt en bot på i underkant av 6000 kroner. Straffen kan man få hvis man «visste at det man har kjøpt er en imitasjon av ulike grunner som kvalitet, pris, selger eller sted tingen ble solgt», sier det nye lovforslaget som nå skal ut til høring for en endelig beslutning blir tatt i byrådet.

I visse områder i New York, blant annet Canal Street, florerer det av småselgere som tilbyr piratkopier av alt du kan tenke deg; vesker, sko, klær og dvd-er. Logo-veskene til den franske luksusgiganten Louis Vuitton har for mange blitt selve symbolet på den lønnsomme kriminaliteten, som man antar omsetter for flere tusen milliarder hvert år. Land som Tyrkia og Kina er spesielt kjent for sitt enorme piratkopi-utvalg, men også i Oslo er det mulig å få tak i fake-varer, om enn litt bedre skjult.

Hva synes du om fengselsstraff for å kjøpe en piratkopi? Diskuter i kommentarfeltet!

Publisert: