Norsk suksessdesigner: - Acne dummer seg ut

Norske designere reagerer sterkt på Acnes bruk av tynne modeller, og mener merket svikter i å ta ansvar. Klesgiganten sier de nå vil gå gjennom sine rutiner.

Modeller Acne

Foto: Getty Images

Modeller Acne

Foto: Getty Images

Modeller Acne

Foto: Getty Images

Modeller Acne

Foto: Getty Images

På fredag forrige uke ble den svenske klesgiganten Acne kraftig kritisert for de tynne modellene de brukte under moteuken i Paris. Flere eksperter mente at merket hadde gått langt over streken for hva som var forsvarlig å presentere for forbrukerne.

Også norske designerne er overrasket over Acnes valg av modeller på catwalken og mener at merket er med på å fronte et usunt ideal.

Line Varner, bak det norske suksessmerket Line of Oslo, reagerte kraftig da hun så bildene fra Acnes visning i Paris.

- Trist

«ACNE som er stjerna blant de unge ...dårlig rollemodell!» skrev hun på Facebook fredag kveld.

- Acne har så mye makt, og det er så mange unge jenter som drømmer om å kle seg i plaggene deres. Derfor synes jeg det er trist å se at et så trendsettende merke velger å fronte et slikt ideal. Det provoserte meg både som mor og som kvinne, utdyper hun til MinMote.

PROVOSERER: Designer Line Varner, mener idealet bør være sunne, selvsikre kvinner. Foto: Mattis Sandblad / VG
PROVOSERER: Designer Line Varner, mener idealet bør være sunne, selvsikre kvinner. Foto: Mattis Sandblad / VG

Varner startet Line of Oslo i 2007 og omsatte for over 54 millioner i 2013. Hun forteller at de selv er svært bevisste på hvilke signaler de sender ut til sine kunder.

- Man har et ansvar, og jeg mener Acne dummer seg ut ved ikke å ta det. De er så fantastisk flinke ellers, og derfor forundrer dette meg litt. De burde følge litt mer med i timen. Selv er vi veldig opptatt av «girl power», og det tror jeg forbrukerne i større grad forventer fra moteaktørene. Idealet bør være sunne kvinner som oser av selvsikkerhet, sier hun.

- Kan forbedre oss

Jesper Kling, presseansvarlig for Acne i Sverige, skriver i en e-post til MinMote at merket har mottatt flere henvendelser fra engasjerte forbrukere etter MinMote-artikkelen.

«Vi har også sett et stort engasjementet i sosiale medier, og tar alle konstruktive tilbakemeldinger på alvor. Vi vil bruke disse erfaringene når vi går gjennom rutinene våre for fremtidige prosjekter og visninger» skriver han.

Kling skriver at Acne jobber med profesjonelle modellbyråer som er ansvarlige for modellenes helse, men påpeker at det på ingen måte fratar Acne ansvaret for å jobbe med et sunt ideal.

«På det punktet tror jeg at vi, og de fleste i bransjen kan forbedre seg. Arbeidet pågår, men det er for tidlig å si noe mer konkret.» skriver han.

I fjor trakk den svenske klesgiganten alle angoraplagg fra sine butikker, etter at en video av hylende video av kaniner som fikk pelsen revet av ble publisert av dyrevernorganisasjonen Peta. I forkant hadde flere opprørte kunder kontaktet merket på deres Facebook-side.

modeller acne 2

Foto: Getty Images

modeller acne 2

Foto: Getty Images

90-tallstrend

Også den norske motedesigneren Nora Farah lot seg provosere av Acnes visning i Paris. Hun forteller at hun fikk grøsninger, og er redd for at kroppsidealet på catwalken påvirker selvbildet til unge norske jenter.

Farah tror motebransjen er tilbake i en tid hvor purunge og sylslanke modeller dominerer, slik det også var 90-tallet.

- Dette er noe som provoserer meg kraftig, og hvor unge jenter lar seg styre av kyniske bakmenn. Kvinner skal se ut som kvinner, ikke kleshengere.

Farah får støtte av trendanalytiker og sosialantropolog, Gunn Helen Øye. Hun mener at modellene på catwalken alltid har vært tynne, men ble veldig overrasket da hun så Acnes siste visning i Paris.

TAR AVSTAND: Kjendisdesigner Cecilie Melli unngår å bruke unge, undervektige modeller på sine visninger. Foto: Frode Hansen / VG
TAR AVSTAND: Kjendisdesigner Cecilie Melli unngår å bruke unge, undervektige modeller på sine visninger. Foto: Frode Hansen / VGFrode Hansen

- Det var noe med modellene og klærne som minnet om skulpturer. Snittene og skjæringene viste at dette var klær som var tilpasset meget slanke kropper. Det er fryktelig trist at man lager en kolleksjon hvor betingelsen for å gå med plaggene er at man er tynn, sier hun til MinMote.

- Makten ligger hos forbrukerne og Acne bør absolutt ta kritikken de får til etterretning, mener Øye.

Er bevisste

Den kjente kjoledesigneren Cecilie Melli er enig med Varner og Farah i at man som moteskaper har et ansvar, og hun tar avstand fra bruken av svært tynne modeller.

- Jeg er nøye med å plukke ut modeller som jeg føler representerer mitt merke utad, og da er det viktig at de ikke er undervektige. Ekstremt tynne modeller tar fokuset vekk fra klærne og det er ikke noe jeg ønsker med min design. Klærne skal tale for seg selv og mitt mål er at de fleste kvinner skal kunne identifisere seg med produktet, sier Melli, som har kledd opp norske kjendiser som Tone Damli og Signy Fardal, og legger til:

- Jeg styrer også bevisst unna veldig unge modeller, da dette ikke stemmer overens med hva merket mitt kommuniserer.

Finn mer innhold om:

Hvordan var din opplevelse i dag?